RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

„Ford” atgriež motora rūkoņu sportiskā „Focus ST” salonā

„Ford” atgriež motora rūkoņu sportiskā „Focus ST” salonā
Foto: Publicitātes foto.
KRUSTTEVS.COM · 11.10.2012. 14:29

Lai arī „Ford” autovadītājiem ierasts, ka, ņemot vērā aizvien augošos standartus skaņas izolācijas uzlabošanā, ātra braukšana kļuvusi arī par klusu braukšanu, sportiskā hečbeka „Focus ST” vadītājiem motora rūkoņa ir braukšanas baudas neatņemama sastāvdaļa, tādēļ inženieri nākuši klajā ar unikālu elektroniskās vadības risinājumu, kas atkarībā no vadītāja izvēlētā paātrinājuma ļauj gūt sportiskākas vai mierīgākas izjūtas.

 

„Spiežot gāzes pedāli, „Focus ST” vadītāji vēlas dzirdēt motora dūkoņu,” sacīja „Ford of Europe” automobiļu skaņas kvalitātes eksperts Bjorns Botčers. „Mūsu automašīnas konstruētas tā, lai salonā būtu kluss, līdz ar to mums ir jāizmanto daži triki, lai dotu aizrautīgiem braucējiem viņu kāroto skaņu, un te talkā nāk mūsu Sound Symposer sistēma.”

 

Minētā sistēma pastiprina motora radīto skaņu un izplata to pa caurulīti uz vadības paneli, kur tā ir viegli sadzirdama vadītājam.

 

„Pat autosportisti atzinīgi novērtē skaņas izolācijas uzlabojumus braukšanas laikā, taču pēc finiša taisnes sulīgā motora rūkoņa, kāda ir arī „Focus ST”, ir viena no patīkamākajām skaņām,” uzsver profesionālais autosacīkšu braucējs Toms Čiltons, kurš Pasaules autosacīkšu čempionātā brauc ar „Ford Focus EcoBoost”.

 

„Dūcošais motors ir ne tikai tīkams ikviena sporta auto cienītāja ausij, bet tas sniedz arī vērtīgu informāciju par to, kas notiek zem motora pārsega, un ziņo par būtiskiem aspektiem tiem vadītājiem, kuriem sēžot pie stūres jāsajūt auto ar visiem maņu orgāniem,” piebilst sportists.

 

Speciāli jaunajam 250 ZS 2.0 litru „EcoBoost Focus ST” izstrādātā sistēma pie liela paātrinājuma liek atvērties elektroniskās vadības vārstam, kas palielina trokšņa līmeni salonā līdz pat divām reizēm. Brīžos, kad vadītājs vēlas baudīt mierīgāku atmosfēru ar mazāku paātrinājumu, vārsts paliek aizvērts.

 

„Ja izņemsiet skaņas rezonatoru, motora trokšņa līmenis salonā pie paātrinājuma būs tuvu nullei – tas ir tieši tik efektīvs,” sacīja Botčers. „Patiesībā tā ir diezgan pārsteidzoša sajūta, braucot ar tik jaudīgu automašīnu kā Focus ST.”

 

„Pareizās skaņas iegūšana pareizajai automašīnai ir zināmā mērā nepārtraukts izmēģinājumu un detalizētas izpētes process. Kad skaņas laboratorijā tika atrasta pareizā Symposer pozīcija, mēs to izmēģinājām uz ceļa un turpinājām pilnveidot tik ilgi, kamēr atradām ideālo kombināciju,” sacīja Botčers, norādot, ka gala variants perfekti atbilst ST būtībai – pietiekami kluss ikdienas braukšanai, taču gana skaļš asāku izjūtu cienītājiem.

 

Jaunais „Focus ST” ir pieejams pārdošanā Eiropā gan kā piecu durvju hečbeks, gan arī kā universāls.