RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

Autovadītāji vislabāk prot nomainīt tukšu riepu, problēmas sagādā aizsalušas durvis

Autovadītāji vislabāk prot nomainīt tukšu riepu, problēmas sagādā aizsalušas durvis
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 07.11.2013. 17:22

Ja uz ceļa notiktu tehnisks negadījums, piektā daļa autovadītāju nezinātu, kā rīkoties, no aptaujas datiem secinājusi apdrošināšanas sabiedrība ERGO. Autovadītāji arī atklājuši, ka problēmsituācijās, kad auto, piemēram, ir tukša riepa, nosēdies akumulators vai noslāpis dzinējs, visbiežāk palīdzība tiek meklēta pie radiniekiem vai ģimenes locekļiem, bet visretāk šoferi ir gatavi lūgt citu garāmbraucēju palīdzību.

 

Skaidrojot autovadītāju prasmes situācijās, kad auto uz ceļa notikusi kāda tehniska problēma, 12% aptaujāto norādījuši, ka zinātu kā iedarbināt auto, ja tam būtu „nosēdies” akumulators, bet 10% atrastu risinājumu situācijā, ja būtu beigusies degviela. Mazākā daļa jeb 5% prastu salabot savu spēkratu, ja tam noslāptu dzinējs vai sabojātos elektronika. Vēl retāk autovadītāji zinātu kā atvērt aizsalušas vai aizkritušas durvis (3%). Turpretī lielākā daļa jeb 50% šoferu pārliecinoši atbildējuši, ka prastu nomainīt tukšu vai pārdurtu riepu, tomēr 20% aptaujāto atzinuši, ka nevienā no minētajām situācijām nezinātu, kā rīkoties.

 

„ERGO Tehniskās palīdzības dienesta izsaukumu dati liecina, ka mūsdienās autovadītāji vairs nav tik tehniski zinoši kā pirms daudziem gadiem. Saskaroties ar tehniskām problēmām uz ceļa, arvien biežāk šoferi izvēlas dažādu palīdzības servisu palīdzību, nevis cenšas problēmas atrisināt saviem spēkiem. Vismazāk tehniskās problēmsituācijās „galva sāp” KASKO klientiem, jo polise ietver tehniskās palīdzības sniegšanu uz ceļa, piemēram, ja auto ir tukša riepa, beigusies degviela un citas problēmas. Šis KASKO pakalpojums kļūst arvien populārāks, taču statistikas dati liecina, ka ne visi cilvēki kritiskās situācijās aizdomājas par šī pakalpojuma priekšrocībām,” saka Ritvars Heniņš, ERGO risku parakstīšanas nodaļas vadītājs.

 

Interesanti, ka lielākā daļa jeb 33% autovadītāju, saskaroties ar auto tehniskām ķibelēm uz ceļa, palīdzību lūdz radiniekiem vai ģimenes locekļiem, bet 23% pēc palīdzības vēršas pie draugiem. Savukārt otrs populārākais atbalsts šādās situācijās ir apdrošinātājs vai tehniskās palīdzības dienests – tiem palīdzību lūdz 21% autovadītāju. Citiem autovadītājiem uzticas vien 4% šoferu. Zīmīgi, ka piektdaļa jeb 19% šoferu uzticas tikai sev un visas problēmas cenšas atrisināt saviem spēkiem.

 

Pēc ERGO novērojumiem, pieprasījums pēc Tehniskā palīdzības dienesta pakalpojumiem pieaug ziemas periodā.