RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

Dizaina konkursā par labāko ideju atzīta planējoša gaisa attīrīšanas iekārta

Dizaina konkursā par labāko ideju atzīta planējoša gaisa attīrīšanas iekārta
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 30.10.2012. 09:10

Brīvroku maisīšanas iekārta vai karote, kas spēj noteikt iztrūkstošās sastāvdaļas. Tā šogad konkursā Electrolux Design Lab izskatījās mājsaimniecības un virtuves ierīču nākotne. Dizaina konkurss norisinājās jau desmito reizi ar finālu Milānā, Itālijā. Šogad par labāko ideju atzīta aerobumba jeb planējoša gaisa attīrīšanas iekārta, kuras konceptu izgudrojis Jans Ankierštajns (Jan Ankiersztajn) no Polijas. 

 

Šogad žūriju pārsteidza radošums un izpratne, ar kādu studenti spēja savos darbos atspoguļot konkursa šāgada tēmu „Dizaina pieredze”, un tas, cik veiksmīgi idejas atbilda uzdevumam - radīt kopīgu sajūtu pieredzi. Koncepts, kas izcīnīja uzvaru, ir vairāku planējošu, luminiscētu ložu kopa, kura ir spējīga attīrīt un atsvaidzināt gaisu telpā. Lodes ir spējīgas planēt pateicoties hēlijam, ar ko tās ir pildītas, bet pēc lietošanas tās nolaižas uz zemes.

 

„Gandrīz visā, ko mēs darām, paļaujamies uz savām sajūtām. Tieši tāpēc ir svarīgi ņemt vērā šīs sajūtas arī tad, kad izstrādājam mājsaimniecību iekārtas,” atzina Electrolux dizaina direktors un konkursa žūrijas vadītājs Tomass Johansons (Thomas Johansson). „Šī gada labākā ideja Aeroball ir patiesi inovatīvs koncepts, kas unikālā veidā izmanto apkārtējo vidi un padara mūsu apkārtni patīkamāku.”

 

Otro vietu konkursā ieguva Bens de la Rošs (Ben de la Roche) no Jaunzēlandes ar atdzesētās sienas konceptu Impress, kas ļauj tās lietotājam pudeles un konteinerus iebīdīt tieši sienā. Impress pielieto termo-akustisku tehnoloģiju un gāzes, piemēram, argonu un hēliju, kas ir draudzīgas videi. Izdarīt šādu izvēli žūriju pamudināja Impress vizuālais izskats, enerģijas taupība un fakts, ka tas atvieglo lietotāja dzīvi.

 

Trešajā vietā ierindojās Kristofers Holms-Hansens (Christopher Holm-Hansen) no Dānijas ar Tastee konceptu, kas ir garšas noteicējs karotes formā. Tas ar receptoriem, kuri veidoti pēc cilvēka garšas kārpiņu principa, nosaka, kādas sastāvdaļas jāpievieno receptei, lai to uzlabotu. Ideja Tastee ieguva arī balsotāju balvu, iegūstot vietnē Facebook vairāk kā 1000 balsis.

 

Konkursa finālu klātienē apmeklēja Latvijas lokālā konkursa Electrolux Design Lab uzvarētājs Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēknis Rihards Bebris, kurš izstrādāja videi draudzīgas roku mazgāšanas ierīces Zumm konceptmodeli: „Redzēju klātienē Milānā visus desmit finālistu darbus. Daļa no idejām cilvēka dzīvi padarītu interesantāku, taču neesmu pārliecināts, vai vieglāku. Arī es pirmo vietu dotu idejai par aerobumbu, taču man saistoša un balvas cienīga šķita ideja ar kafijas automātu, kas atceras savu lietotāju un pagatavo tā iecienīto kafiju, atpazīstot pēc plaukstas nospieduma. Kopumā domāju, ka Latvijā tapušās idejas ir līdzvērtīgas finālā redzētajiem darbiem.”

 

Uzņēmums Electrolux, kas gandrīz simts gadus ir bijis inovatīvu saimniecības ierīču pionieris gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem, šogad svin desmito jubileju dizaina konkursam. Konkurss tika izveidots, lai stimulētu un iedvesmotu industriālā dizaina studentus visā pasaulē. Studenti bija aicināti pieteikt vispārdrošākās un inovatīvākās idejas jaunām mājsaimniecības iekārtām. No desmit finālistiem uzvarētāju izvēlējās žūrija: Electrolux dizaina direktors Tomass Johansons (Thomas Johansson), godalgots šefpavārs Deivids Oldanī (David Oldani), izcilais dizainers Dante Doneganī (Dante Donegani) un populārā dizaina blogere Kellijas Bīlas (Kelly Beall).

 

Video: www.youtube.com/watch?v=VUSJNYQ4Uj0&feature=player_embedded.

 

Par konkursu Electrolux Design Lab


Konkurss Electrolux Design Lab norisinājās jau desmito reizi pēc kārtas, aicinot industriālā dizaina studentus un absolventus no visas pasaules sacensties par sešu mēnešu apmaksātu prakses vietu Electrolux starptautiskajā dizaina centrā Stokholmā un naudas balvām, kuru kopējais budžets ir 10 000 eiro. Studentiem jārada koncepcijas nākotnes mājsaimniecības ierīcēm, pievēršot uzmanību cilvēka dažādo maņu nozīmei pasaules vides uztverē. Šā gada konkursa tēma ir dizaina pieredzējums – dizains nav tikai forma, krāsa, materiāls un faktūra, bet vēl daudz vairāk, jo cilvēki dizainu pieredz ar visām maņām. Plašāka informācija: http://www.electrolux.com/electroluxdesignlab.