RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Balles etiķete – 12 stilistu ieteikumi, kā izvēlēties balles tērpu

Balles etiķete – 12 stilistu ieteikumi, kā izvēlēties balles tērpu
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 10.11.2014. 14:49

Straujiem soļiem tuvojas burvīgais pasākumu laiks, un ikkatra dāma vēlas izskatīties satriecoši un eleganti. Bieži vien, izvēloties tērpu pasākumam, mums rodas dažādi jautājumi. Par to, ko nozīmē ielūgumā saņemtā informācija, cik garu kleitu drīkst vilkt uz vakara balli, vai atkailināti pleci dienas pasākumam ir piemēroti, stāsta stilisti.

 

„Dāmas vienmēr ir vēlējušās uzvilkt elegantos garos cimdus, taču etiķete diemžēl pieļauj cimdu nēsāšanu tikai augsta ranga pasākumos, piemēram, diplomātiskās valsts pieņemšanās,” stāsta stiliste Evija Briede.

 

Par ieteikumiem un etiķeti stāsta vizuālā tēla stiliste Krista Timze, stiliste Evija Briede un One Wolf dizainere Agnese Narņitska.

 

 

1. ieteikums. Vienmēr atcerieties – jo vēlāk vakarā pasākums, jo greznāks tērps.

Bezmaksas semināra „Stila 3diena” stiliste Evija Briede uzsver: „Vienmēr, dārgās dāmas, atcerieties – jo vēlāk notiek pasākums, jo greznāks izvēlētā tērpa audums un rotaslietas.”

 

2. ieteikums. Apmeklējot balli ziemā, izvairieties no vasarīga tērpa izvēles.

Vasarīgu apģērbu var izraudzīties tikai no aprīļa vidus līdz septembra sākumam. Ziemas laikā vasarīga tērpa izvēle neiekļaujas pareizā etiķetē. Piemēram, uz Ziemassvētku balli taču nevilksiet brīvi plīvojošu, gaisīgu un vasarīgu kleitu.

 

3. ieteikums. Ja esat saņēmušas formālu ielūgumu, vienmēr pievērsiet uzmanību saīsinājumiem.

Balles tērpa izvēle ir atkarīga arī no ielūgumā norādītajiem saīsinājumiem. Piemēram, „A5” (After Five) nozīmē neoficiāls vakara pasākums vai „Informal” – neformāls, bet grezns pasākums. Šiem apzīmējumiem jāpievērš pastiprināta uzmanība, lai „nenošautu greizi” ar tērpa izvēli.

 

4. ieteikums. Diplomātiskas, valsts mēroga balles pieprasa augstāko, smalkāko ģērbšanās stilu – White Tie jeb „vīrietim fraka”.

White Tie ir cēlākais, smalkākais un krāšņākais no dreskodiem. Šādu ģērbšanās stilu parasti pieprasa tikai diplomātiskās, valsts mēroga pieņemšanās/ballēs, inaugurācijas, godalgu pasniegšanas ballēs. White Tie dreskods nosaka, lai sieviete būtu garā, greznā vakarkleitā no dārga auduma, lai rotaslietas būtu no dārgakmeņiem, lai būtu grezna frizūra un izsmalcinātas augstpapēžu kurpes. Etiķete pieprasa, lai uz šāda veida pasākumiem tērps būtu dekoltēts – vai nu dziļš dekoltē, vai garš šķēlums, vai arī atkailināti pleci. Ja izvēlaties kleitu ar atkailinātiem pleciem, pēc etiķetes, nepieciešams arī kāds apmetnis no auduma vai kažokādas, ar ko pārklāt kailo ķermeņa daļu. Šāda veida balles ir vienīgās, kurās, pēc etiķetes, ir vajadzīgi garie cimdi – jo īsākas tērpa piedurknes, jo garāki cimdi!

 

5. ieteikums. Uz oficiāli svinīgiem kultūras pasākumiem kā vienu no apģērba sastāvdaļām nevajadzētu izvēlēties bikses.

Ja tas ir oficiāls kultūras pasākums, kurā ir noteikts, ka jāierodas dreskodā Black Tie jeb „smokings”, tad sievietei noteikti ir jāsapucējas – grezna frizūra, somiņa, kurpes un melnā īsā vakarkleita (garums var būt arī zem ceļgala, un krāsai nav obligāti jābūt melnai – tā var būt arī tumši zila, zaļa, violeta u.c.). Šajā gadījumā var izvēlēties arī divdaļīgu tērpu, piemēram, svārkus un korseti. Atcerieties, ka korseti kopā ar biksēm, pēc etiķetes, nedrīkst savienot un zābakus uz šāda veida pasākumu nedrīkst vilkt!

 

6. ieteikums. Kāzās, kristībās un citos saviesīgos pasākumos vienīgais ierobežojums – jūs nedrīkstat būt krāšņākas kā ielūdzējs, piemēram, līgava ar līgavaini.

Saviesīgos pasākumos nav jābaidās par to, vai nepāršausiet par svītru ar krāsu, ar apdruku u.tml. lietām. Šādos pasākumos parasti oficiālā etiķetes prasība ir Lounge Suit jeb „neformāli svinīgs apģērbs”. Svarīgi ievērot, lai kleita nosedz divas ceturtdaļas auguma. Šajā gadījumā var droši izvēlēties un eksperimentēt ar bižutēriju – ar piespraudēm, kaklarotām. Nav ieteicams mini!

 

7. ieteikums. Uz formālām vakariņām vai korporatīvu balli jāvelk kurpes ar slēgtu purngalu.

Oficiālos, lietišķos pasākumos, nacionālos svētkos, korporatīvās ballēs parasti etiķete pieprasa ierasties Formal Attire. Tas nozīmē, ka nevajadzētu pārspīlēt ar pucēšanos un greznību. Jārada sievišķīgs, solīds tēls. To var izdarīt ar biroja lietišķo stilu – divdaļīgs tērps, piemēram, bikses un skaista blūze ar žabo. Nevajadzētu aizrauties ar kleitām. Ja tomēr izvēlaties kleitu, noteikti virs tās jābūt žaketei. Jāizraugās lietišķas un klasiskas krāsas – bēšs, zils –, kuras var apvienot ar balto krāsu.

 

8. ieteikums. Ikdienišķākās ballēs, piemēram, kokteiļvakaros, nevelciet svārkus.

„Kokteiļvakari pieprasa vieglu sapošanos, bet ne pucēšanos kā nopietnam pasākumam. Izvēlieties kokteiļkleitu un rotaļājieties ar to, izmantojot šallītes, bižutēriju utt. Svārki un bikškostīmi kokteiļvakara ballītē nederēs. Kurpes velciet pēc savas gaumes,” stāsta bezmaksas semināra „Stila 3diena” stiliste Evija Briede.

 

9. ieteikums. Ballītē starp savējiem – Smart Casual stilā.

Ģimenes un draugu loka ballītēm parasti drēbes var izvēlēties pēc savas gaumes – tā teikt, neiespringt. Smart Casual ir stils, kas ietver sevī aktuālākās modes tendences, tāpēc, pirms dodaties uz ballīti, izvērtējiet un iekļaujiet savā tēlā jaunākās modes idejas, piemēram, krāsainās kažokādas.

 

10. ieteikums. Uz visām ballēm ir iespēja izlīdzēties ar mazo melno vakarkleitu!

Mazā melnā vakarkleita vienmēr noder! Tai ne ikreiz jābūt melnai – var būt tumši zila, pelēka, zaļa (kāda krāsa piestāv, to izvēlieties). Jo vienkāršāka kleita, jo vairāk to iespējams izmantot. To var papildināt ar aksesuāriem, tā iegūstot jaunu imidžu.

 

11. ieteikums. Šosezon, dodoties uz ballēm, iekļaujiet savā tēlā kādu no aktuālajām krāsām.

Šosezon baļļu tērpos ļoti aktuāls ir karaliskais zelts, sudrabs, kā arī zilā un violetā krāsu gamma. Šīs krāsas var izmantot audumos, aksesuāros, kurpēs, kā arī grimā. Paspēlējieties ar šīm krāsām!

 

12. ieteikums. Izvēlieties sev piemērotu kurpju augstumu un novērtējiet, vai tās nav par spilgtu.

Bezmaksas semināra „Stila 3diena” vizuālā tēla stiliste Krista Timze iesaka: „Augsti papēži ir viens no sievišķības ieročiem, tomēr katrai sievietei jānovērtē savas spējas! Papēžu augstumu izvēlieties tādu, lai būtu ērti staigāt, kā arī neaizmirstiet tās pielaikot pie izraudzītā tērpa, jo, piemēram, ja būsiet priekšroku devušas garai kleitai, bet kurpju augstums būs par zemu, tad kleita vilksies pa zemi. Izvēloties kurpes pie apģērba, novērtējiet, vai tās nav par spilgtu, greznu, vai „nenomāc” tērpa kopskatu un vai ir pieskaņotas stilam. Kurpes var izmantot arī kā tērpa galveno detaļu. Tādā gadījumā apģērbam jābūt neitrālam.”