RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Pētījums: 76% ģimeņu pārliecinātas – zināšanas ir vērtīgākais guvums no datora

Pētījums: 76% ģimeņu pārliecinātas – zināšanas ir vērtīgākais guvums no datora
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 18.08.2015. 09:36

4/5  jeb 76% vecāku atzīst, ka vērtīgākais, ko bērns vai jaunietis gūst no datora lietošanas, ir jaunas zināšanas, liecina Lattelecom veiktā aptauja. Tikai tad seko izklaide, iespēja sazināties ar radiem vai draugiem (70%), jaunu prasmju apguve (34%) un citas priekšrocības. Lai arī lielākā daļa norāda, ka dators ir nepieciešams mācībām, katra otrā ģimene ar bērniem mēdz atlikt jaunas tehnikas (datora, planšetdatora, TV vai mobilā telefona) iegādi uz vēlāku laiku, jo nespēj samaksāt visa pirkuma summu uzreiz.

 

91% aptaujāto norāda, ka bērniem vai jauniešiem viņu ģimenēs nepieciešams dators mācību vielas apguvei. Tajā pašā laikā tikai pusei (47%) ģimeņu, kurās mācās vai studē viens jaunietis, katram ģimenes loceklim ir savs dators. Savukārt ģimenēs, kurās ir vairāki bērni, vien 19% gadījumu ir dators uz katru ģimenes locekli.

 

“Datori ļauj trenēties un saprast, kādā līmenī apgūtas zināšanas un kur vēl jāpiestrādā. Dabaszinātņu stundās ar datorsimulācijām un interaktīviem materiāliem skolēni izprot gan neaptverami mazo, gan lielo fizikas, ķīmijas un bioloģijas modeļu darbību,” Kārlis Greitāns, Iespējamās misijas ķīmijas un dabaszinātņu skolotājs. “Individuāla pieeja savam datoram ir neatsverama gadījumos, ja ir iekavēta mācību viela vai nav nostiprinātas pamatprasmes. Tā skolēns var konstatēt, kas viņam nav skaidrs, un uz konsultāciju nākt ar konkrētiem jautājumiem. Pagājušajā mācību gadā šāda patstāvība skolēnus, kuri dažādu iemeslu dēļ nav varējuši apmeklēt stundas, nereti ir glābusi no zemiem vērtējumiem. Patstāvīgs laiks ar datoru ir svarīgs arī 7.-8. klašu skolēniem, kas mērķē uz augstākajiem sasniegumiem. Individuāla pieeja datoram sniedz plašu spektru ar paaugstinātas grūtības pakāpes uzdevumiem, kuriem stundās neatliek laika. Tā jaunieši nostiprina pārliecību, ka ir spējīgi sasniegt vēl vairāk.”

 

“Esam novērojuši, ka mācību gada sākumā pieaug interese par datora iegādi skolēniem vai studentiem. Arī aptaujas dati norāda – tā loma mācību vielas apguvē ir neatsverama. Tajā pašā laikā lielākā daļa cilvēku atliek pirkumus uz vēlāku laiku, tādēļ, ka nespēj samaksāt uzreiz visu nepieciešamo summu vai nevēlas uzņemties jaunas līgumsaistības,” saka Gusts Muzikants, Lattelecom Privāto klientu daļas direktors. “Lai palīdzētu ģimenēm ar skolēniem un studentiem, esošajiem klientiem esam radījuši īpašu iespēju iegādāties portatīvos datorus, planšetdatorus un televizorus ar dalīto maksājumu bez pirmās iemaksas. Turklāt nav jāsatraucas par procentiem, papildu līguma maksu, pārmaksu vai kādiem slēptiem maksājumiem. Līdz ar to jaunu zināšanu ieguve nav jāatliek uz vēlāku laiku!”

 

Aptauja rāda, ka lielākā daļa (83%) atlikusi tehnikas (datora, planšetdatora, TV vai mobilā telefona) iegādi uz vēlāku laiku. Būtiskākie iemesli tehnikas iegādes atlikšanai ir dažādi. Lielākā daļa ģimeņu ar bērniem (55%) norāda, ka nebija iespējas samaksāt visu pirkuma summu uzreiz. 38% nav vēlējušies uzņemties līgumsaistības, savukārt 1/5 daļa nav bijuši pārliecināti par pirkuma nepieciešamību.

 

Interesanti, ka lielākā daļa aptaujāto (95%) jaunas zināšanas meklē tieši internetā. Tikai tad seko jaunu zināšanu iegūšana praksē (24%), mācību iestādēs (21%) un televīzijā (21%). Krietni mazāk cilvēku zināšanas meklē grāmatu plauktos, bibliotēkās (7%) un drukātajos medijos (6%).

 


Informācija par pētījumu

Pētījums veikts sadarbībā ar PHD Snapshot  2015. gada augustā, aptaujājot 750 respondentus no 15 līdz 74 gadiem.