RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Jaunākajam Latvijas iedzīvotājam, kurš sācis krāt savai pensijai, – 19 gadu

Jaunākajam Latvijas iedzīvotājam, kurš sācis krāt savai pensijai, – 19 gadu
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 15.12.2016. 12:52

19 gadus vecs – jaunākais Latvijas iedzīvotājs, kurš jebkad noslēdzis uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumu ERGO vēsturē, lai veidotu uzkrājumu pats savai pensijai. Šis klients katru gadu iemaksā 512 EUR jeb aptuveni 42 EUR mēnesī savas pensijas uzkrājumam. 

 

Ņemot vērā, ka vidējais mūža ilgums Latvijā ir aptuveni 74 gadi, cilvēkam, kurš uzkrājis šādu summu vecumdienām, aizejot pensijā 65 gadu vecumā, tie ir papildus 218 EUR mēnesī.

 

“Apzinoties, ka valsts finansējums var nenodrošināt līdzvērtīgu dzīves kvalitāti pensijas gados, ieguvēji ir tie, kuri paši parūpējas par papildu līdzekļiem, piemēram, uzkrājumu vecumdienām. Saskaņā ar ERGO datiem tas arī ir viens no pieprasītākajiem uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas produktiem, kas kļūst arvien populārāks,” stāsta Gints Konrads, ERGO Veselības un dzīvības apdrošināšanas departamentu direktors Baltijā.

 

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas apkopotā informācija liecina, ka kopumā dzīvības apdrošināšanas segmentā Latvijā novērots lielākais izmaksāto atlīdzību pieaugums, un šī gada deviņos mēnešos izmaksātas atlīdzības 21.06 miljonu eiro apmērā. Savukārt ERGO dzīvības apdrošināšanas klienti šogad atlīdzībās saņēmuši jau vairāk nekā 728 660 eiro.

 

“Jāatzīst gan, ka kopumā, analizējot klientu ieradumus, redzam, ka pēc uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līguma beigām līdzekļi galvenokārt tiek izņemti uzreiz vienā summā. Arī no tiem, kas izvēlējušies veidot papildu finansējumu savām vecumdienām, vien retais vēlas saņemt sakrāto summu ik mēnesi kā regulāru papildu ienākumu. Tas ļauj secināt, ka uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu cilvēki galvenokārt izvēlas un izmanto, lai līguma beigās īstenotu ieceres, kas prasa lielākus izdevumus. Tas var būt kāds lielāks pirkums vai, piemēram, ceļojums,” stāsta Gints Konrads.

 

ERGO dati liecina, ka tipisks dzīvības apdrošināšanas klienta portrets Latvijā ir: 

  • sieviete 
  • 43 gadi 
  • pilsētniece 
  • ar mērķi uzkrāt pensijai vai bērna studijām
  • vidējais līgumu termiņš ir 7,8 gadi
  • ikmēneša maksājums - 50 eiro
  • vidējais uzkrāšanas periods pensijai ir 15 gadi
  • vidējais uzkrāšanas periods bērnu nākotnes studijām – 10 gadi

 

46 gados, ieguldot uzkrājošās dzīvības apdrošināšanā 42 EUR mēnesī, katru gadu kā attaisnotos izdevumus no valsts atpakaļ var saņemt gandrīz 118 EUR.