RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Labākie ieroči pavasara nogurumam – svaigie dārzeņi, āra pastaigas un saules medības

Labākie ieroči pavasara nogurumam – svaigie dārzeņi, āra pastaigas un saules medības
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 20.03.2013. 14:34

Lai gan termometra stabiņš aiz loga vēl liecina par pamatīgu ziemu, gaisā jau jūtamas pavasara vēsmas. Taču cilvēka organisms - neraugoties uz priecīgo noskaņojumu, redzot sauli un dzirdot putnus – arvien biežāk tomēr sajūt nogurumu. Pavasara nogurumu. Kāpēc tā notiek, kā tam pretoties?

 

“Tā saucamo “pavasara nogurumu” var izskaidrot ar vitamīnu rezervju samazināšanos organismā, kā arī faktu, ka pavasarī uzturā lietojam dārzeņus, saknes un augļus, kuros arī, salīdzinot ar rudeni, ir mazāks vitamīnu daudzums. Līdz ar to samazinās ar pārtiku uzņemtais vitamīnu daudzums. Savu noguruma artavu dod arī ziemas periodā pārdzīvotās saslimšanas, kas izvārdzinājušas organismu. Un, protams, veselību ietekmē fakts, ka gada tumšajos un aukstajos mēnešos cilvēki mazāk laika pavada ārpus telpām, nesaņemot pietiekami daudz svaiga gaisa un skābekļa,” skaidro aptieku tīkla “A aptiekas” farmaceite Iveta Lapiņa – Beroza.

 

Tāpēc pavasarī vairāk kā citos gadalaikos jādomā par pilnvērtīgu un vitamīniem bagātu uzturu. “Rudenī ābolu sezonā apēstais ābols un ziemas nogalē apēstais ābols nodrošina atšķirīgu vitamīnu devu. Tāpēc jāņem vērā, ka šobrīd augļu un dārzeņu kvantitātei uzturā ir ļoti būtiska loma,” stāsta farmaceite Iveta Lapiņa – Beroza.

 

Organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai un atjaunošanai nepieciešami vairāki vitamīni un minerālvielas: C vitamīns paaugstina organisma spēju pretoties infekciju slimībām, B grupas vitamīni – nodrošina organisma šūnās optimālu enerģijas apmaiņas procesu, antioksidanti kā vitamīns E un A pasargā no vides nelabvēlīgajiem apstākļiem, savukārt D vitamīns stiprina imunitāti. Tikpat svarīgas imūnsistēmas stiprināšanā ir arī minerālvielas cinks, selēns, magnijs, kalcijs un varš.

 

“Lai palīdzētu organismam pārvarēt pavasara nogurumu, ieteicams sākt ar to, ka no ēdienkartes pakāpeniski vajadzētu izslēgt treknos ēdienus. Tos šobrīd tiešām labāk aizstāt ar svaigiem dārzeņiem un augļiem. Īpaši vēlams uzturā plaši iekļaut visus svaigos dārzeņus – papriku, kāpostus, puravus, burkānus, ziedkāpostus, brokoļus, lapu salātus, lokus; augļus - visus citrusus, kivi un ābolus, kā arī ogas - dzērvenes, arī saldētas zemenes, upenes u.tml. Principā, jo pusdienu galds izskatās krāsaināks un daudzveidīgāks, jo būs vairāk vitamīnu un labāk veselībai. Ja svaigu augļu ēšana līdz šim nav bijusi ierasta lieta, to var sākt, augļus ēdot saldajā,” iesaka farmaceite.

 

 

Tā kā gluži ar augļiem vien pilnvērtīgam uzturam nepietiks, ieteicams izvēlēties arī graudaugus, piemēram, auzas un griķus, kā arī liesu gaļu. Ieteicams ēst pākšaugus (pupas, zirņus). Turklāt jāatceras, ka pākšaugi ir neaizstājams produkts veģetārieša virtuvē. Īpašu uzmanību vajadzētu pievērst zivju lietošanai uzturā – noguruma profilaksei derēs visas treknās  savvaļas zivis. Vēl izcils vitamīnu un minerālvielu avots, kas bagātinās ēdienkarti, ir dīgsti.

 

Visi šie produkti palīdzēs cīnīties ar pavasara nogurumu un justies labāk.

 

Tomēr jāatceras, ka, lai gan ēdienam ir ļoti liela nozīme, pavasara noguruma profilakse tomēr balstās uz trīs vaļiem – ēdienkarti, fiziskajām aktivitātēm un svaigu gaisu.   

 

Runājot par fiziskajām aktivitātēm, vienkāršākais veids kā sev palīdzēt, ir pastaigas svaigā gaisā: tās neprasa nekādus finanšu resursus. Īpaši ieteicams izmantot sauli: nelielās devās ultravioletais starojums uz organismu iedarbojas stimulējoši un nodrošina D vitamīna sintēzi. Pilnīgi pietiks ar 10 - 15 minūšu garām saules peldēm dienā. Uzturoties saulē, nevajadzētu aizmirst, ka sejas kopšanai jāizvēlas dienas krēmi, kuriem pievienoti saules aizsargfiltri, lai mazinātu iespēju apdegt saulē un mazinātu ultravioleto staru kaitīgo ietekmi. Veselīgs dzīvesveids un svaigais gaiss palīdzēs uzturēt arī skaistu sejas ādu: pastaigājoties svaigā gaisā, āda saņems vairāk skābekļa un saules gaisma.

 

“Gadījumos, kad nogurums cilvēku nomāc jau tik tālu, ka tas jāsauc par “pavasara depresiju”, iesaku katram meklēt savu individuālo recepti. Tieši tāpat kā atšķiras cilvēki, kā atšķirīgi palīdz dažādi medikamenti, arī pašsajūtas uzlabošanai katram jāmeklē sava recepte. Vieniem palīdzēs sportiskas aktivitātes (sportojot izdalās endorfīni – laimes hormoni), citiem risinājums būs pilnīgi pretējs – absolūta relaksācija. Visos gadījumos visiem kopīgais - pilnvērtīgs, daudzpusīgs uzturs, kā arī pietiekama atpūta un kustības,” skaidro farmaceite Iveta Lapiņa – Beroza.

 

 

Fiziskās aktivitātes cīņai ar pavasara nogurumu ir ļoti svarīgas. Tās nepieciešams nodrošināt katru dienu. Ja organisms ir izsīcis un neesat labi trenēts atlēts, tad pietiek pat ar 5 -10 minūšu garu ikdienas pavingrošanu un izkustēšanos, lai saudzīgi palīdzētu atjaunot organismu. Veicamos vingrojumus var atrast dažādās interneta mājas lapās (piemēram, birojadzīve.lv).

 

Arī ūdens procedūras un peldbaseins ir lielisks veids kā atgūt veselību, dzīvesprieku un enerģiju. Turklāt tās ir ieteicamas gan pavisam maziem bērniem, gan pieaugušajiem, izvēloties atbilstošas procedūras savam veselības stāvoklim.

Galu galā mēdz sacīt, ja nav iespējams mainīt apstākļus, tad jāmaina attieksme pret tiem. Tāpēc, lai pavasara nogurums nepāraugtu “pavasara depresijā”, ir svarīgi rūpēties par ikdienas līdzcilvēkiem - radiem, draugiem, kolēģiem, paziņām. Turklāt komunicējot ar līdzcilvēkiem ikdienā, ir iespējams iegūt citu skatu punktu, varbūt pat mainīt savu attieksmi pret pavasara nogurumu, kas finālā ļaus justies labāk.

 

“A Aptiekas” farmaceiti iesaka: pavasara pretnoguruma receptes

 

 

Saldais augļu un ogu kokteilis bērniem

 

Bērniem ļoti patiks no sablenderētiem svaigiem augļiem pagatavoti kārtainie kokteiļi.  

 

Sablendē 1/2 banāna, kārto glāzē, tam virsū uzmanīgi kārto sablendētas saldētas zemenes, pēc tam sablendē kivi un kārtojumu noslēdz ar avenēm. Saldumam var pievienot medu vai cukuru.

 

 

Šis kokteilis gan kārdinoši izskatīsies, gan bērnam garšos, gan nodrošinās svarīgo vitamīnu devu. “Vecāki, zinot bērna iecienītākos augļus var paši eksperimentēt, sastāvu mainot un pielāgojot savām individuālajām vēlmēm. Galvenais, lai sastāvdaļas nodrošinātu vitamīnus,” iesaka aptieku tīkla “A aptiekas” farmaceite Iveta Lapiņa – Beroza.

 

 

Sakņu un dārzeņu mundruma kokteilis

 

Līdzīgi kā augļus, skaisti kārtot var arī saknes un dārzeņus.

 

Sablendē avokado, pievienojot nedaudz citronu sulas. Pēc tam sablendē selerijas kātu, un kā pēdējo pievieno sablendētu gurķi. Kokteili dekorē ar svaigām bazilika lapiņām vai citiem zaļumiem.

 

Šāds kokteilis dos ne tikai mundrumu, bet būs piemērots arī cilvēkiem, kuri vēlas mitrināt ādu un gļotādas, un izvadīt lieko šķidrumu.

 

 

Iedeguma mīļiem

 

Tie, kuri steidz izmantot pirmos saules starus iedeguma gūšanai, var jau gatavoties iedeguma sezona.

 

Katru dienu izdzerta glāze svaigi spiestas burkānu sulas, kurai pievienota viena tējkarote labas olīveļļas vai linsēklu eļļas, palīdzēs iegūt veselīgāku ādas krāsu un zeltainu iedegumu.