RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

APTAUJA: Iedzīvotāji kļuvuši veselīgāki – ledusskapī visbiežāk atrodas olas, piens un dārzeņi

APTAUJA: Iedzīvotāji kļuvuši veselīgāki – ledusskapī visbiežāk atrodas olas, piens un dārzeņi
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 17.05.2013. 12:23

Lielākā daļa (91,5 %) Latvijas iedzīvotāju labāk dod priekšroku kvalitatīvākai, bet dārgākai pārtikai, nekā lētākai un nekvalitatīvākai, liecina vairumtirdzniecības veikala “Orange Cash & Carry” veiktā patērētāju aptauja.

 

Kā liecina pētījuma rezultāti – svarīgākie kritēriji, kas nosaka izvēli par labu konkrētajam produktam ir produkta sastāvs (35,4%), produkta kvalitāte (26,4%), produkta cena (24,4%), savukārt vismazāk uzmanības iedzīvotāji pievērš produkta ražotājam (8,8%) un produkta iepakojumam (2,9%). Bet 70% Latvijas iedzīvotāji piekrīt tam, ka veselības stāvoklis lielā mērā atkarīgs no ēdiena, kas tiek uzņemts ikdienā.

 

Aptauja atklāj, ka 53% respondentu ir pietiekami informēti par pārtikas produktos izmantoto izejvielu sastāvu un to ietekmi uz veselību, taču 47% domā, ka piedāvātā informācija ir nepietiekama. Tāpat 76% respondentu atzīst, ka lielveikalos trūkst datu par produkta ražotāju un izcelsmes valsti.

 

Pozitīvi vērtējama arī cilvēku tendence arvien biežāk izvēlēties pašmāju radītus produktus - Latvijā ražotus produktus izvēlas teju 60% iedzīvotāju, savukārt importētiem pārtikas produktiem priekšroku dod vien 2% iedzīvotāju, bet 38% iegādātās preces izcelsmes valstij nepievērš pastiprinātu uzmanību.

 

Atbildot uz jautājumu: "Nosauciet 3 produktus, kas vienmēr atrodami Jūsu ledusskapī?", cilvēku vidū visbiežāk iesniegtās atbildes ir "piens, olas un dārzeņi", savukārt nevēlamo un visretāk lietoto pārtikas preču saraksta galvgalī atrodas čipsi, saldumi un saldināti, gāzēti dzērieni.

 

"Tā kā mūsu veselību tieši ietekmē tas, kādu pārtiku izvēlamies lietot ikdienā, priecē fakts, ka arī Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk sākuši pievērst uzmanību savai labsajūtai un rūpēm par savu ķermeni un zemas cenas vietā izvēlas dārgāku, bet kvalitatīvāku pārtikas produktu. Kā zināms, veselīgs un pilnvērtīgs uzturs ir labas veselības atslēga," atzīst Antra Sietiņa, “Orange Cash&Carry” koncepta attīstītāja.

 

Orange Cash&Carry” patērētāju aptauju veica laika posmā no 8. līdz 14. maijam, interneta vidē aptaujājot 702 respondentus.