RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ārkārtas notikumi

Nozares asociācija un starptautiski speciālisti iebilst pret absurdo ogļūdeņražu izpētes noteikumus

Nozares asociācija un starptautiski speciālisti iebilst pret absurdo ogļūdeņražu izpētes noteikumus
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 03.01.2014. 15:33

Baltijas ogļūdeņražu ieguves un izpētes asociācijas biedri vērsušies premjerministra birojā ar lūgumu neskatīt ogļūdeņražu izpētes un ieguves noteikumu projektu šā gada pirmajā valdības sēdē, kura paredzēta jau 6.janvārī.

 

Lai gan jau vairāk nekā pusotru gadu Ekonomikas ministrija nav varējusi izstrādāt nozares regulējumu, bet iepriekšējie noteikumi spēku ir zaudējuši, šo jautājumu risināt steigā būtu pārsteidzīgi, turklāt nozares pārstāvjiem šādi tiek liegta iespēja pilnvērtīgi piedalīties normatīvo aktu izstrādes procesā.

 

Sigita Poželaite, Baltijas ogļūdeņražu izpētes un ieguves asociācijas valdes locekle:

 

“Asociācija jau vairākkārt ir piedāvājusi starptautisku speciālistu atbalstu šo noteikumu izstrādē, lai nodrošinātu kvalitatīvu un praksē īstenojamu regulējumu, tika sagatavoti un iesniegti pat konkrēti priekšlikumi. Diemžēl, šajā nozarē līdz šim netiek ņemti vērā komersanti, kuri jau ilgstoši praktiski īsteno ogļūdeņražu izpētes projektus. Nav skaidrs, kam tad šie noteikumi tiek rakstīti, ja mūsu priekšlikumus neņem vērā, bet ministrija savus priekšlikumus nespēj pamatot.”

 

Lielajai steigai nav pamatojuma, turklāt arī šoreiz EM valdībai piedāvātajā noteikumu projektā nav novērsusi iepriekš konstatētās pretrunas un nepilnības. Tagad, pusgadu vēlāk virzītajā noteikumu projektā iekļauti tie paši EM priekšlikumi, kurus jau skatīja un noraidīj Saeimas Tautsaimniecības komisija. Tāpat EM nav izpildījusi iepriekš MK uzdoto – saskaņot šos noteikumus ar SIA “Baltic Oil Management”.

 

Vēl pagājušā gada izskaņā, 19.decembrī komersanti tikās ar premjerministra padomnieku ekonomikas jautājumos Ingaru Zustrupu, lai meklētu iespējamos kopsaucējus visām pusēm pieņemamai noteikumu redakcijai. Uz šo tikšanos bija pieaicināts arī EM pārstāvis Jurijs Spiridonovs, tādēļ nebija pamata šo jautājumu iekļaut jaunā gada pirmās MK sēdes darba kārtībā, turklāt iepriekšējā – nesaskaņotajā redakcijā.