RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ārkārtas notikumi

VID pienākums ir iekasēt nodokļus, nevis ražot ukazus privātbiznesam!

VID pienākums ir iekasēt nodokļus, nevis ražot ukazus privātbiznesam!
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 11.06.2014. 16:53

Apbrīnas vērta ir Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kārtējā "pērle", nākot klajā ar iniciatīvu piespiest privāto biznesu nodarboties ar "stučīšanu" un faktiski par saviem līdzekļiem kļūt par VID kalpiem, lai īstenotu apšaubāmas kvalitātes ideju, kurai, visticamāk nebūs ne jēgas, ne rezultātu. Atkal kaut kāda ielāpa izgudrošana tā vietā, lai efektivizētu savu darbību un nodrošinātu godīgus spēles noteikumus visiem nodokļu maksātājiem.

 

Runa ir par jaunāko Valsts ieņēmumu dienesta – es teiktu - kaprīzi, ka privātajām kredītiestādēm būs jāziņo nodokļu administrācijai par tiem banku klientiem, kuri savos kontos iemaksā skaidru naudu – ja tas darīts vismaz astoņas reizes gadā un kopējā iemaksu summa pārsniedz 6000 eiro. Un pat vēl tālāk – bankām būs jāziņo arī par tiem klientiem, kuru procentu maksājumi gada laikā pārsniedz 3840 eiro! Kāds sakars kredītu procentu maksājumiem ir ar VID pamatfunkcijām? Kāda ir VID ierēdņiem daļa par to, cik es kā privātpersona maksāju kredītsaistībās, ja esmu godīgi nomaksājis visus nodokļus? Es patiešām vēlos zināt – ko VID darbinieki darīs ar datiem par cilvēku kredītmaksājumiem? Meklēs utis, kuru nav? Vai arī apskaudīs cilvēkus, kuriem ir veiksmīgs bizness, kuri maksā nodokļus, un kuri vēl maksā kredītsaistības?

 

Nez kādēļ neviens no ierēdņiem un politiķiem nevēlas ieklausīties nodokļu maksātāju viedoklī, kas skaidri un gaiši norāda – pati nodokļu sistēma un tās administrēšanas veids ir kroplīgas un neefektīvas! Ir jāizbeidz vienreiz pļāpāt, ka Latvijā nodokļu slogs ir mazs, jo mēs visi zinām, ka tā nav patiesība. Politiķi savulaik ļoti veiksmīgi "noraka" ideju par progresīvo ienākuma nodokli iedzīvotājiem, jo beigu beigās radīja tādu shēmu, ka visiem tapa skaidrs mērķis – aizvērt mutes cilvēkiem un ļaut turpināt labi dzīvot bagātajiem, no kuriem pietiekami liela daļa ir politisko partiju sponsori. Rezultāts ir graujošs – bagātie joprojām dzīvo bez bažām, kamēr mazāk turīgā sabiedrības daļa cīnās par izdzīvošanu un tiek barota ar tukšiem politiķu solījumiem, un vienlaikus biedēta ar budžeta bankrotu, ja tiks samazināta kāda nodokļa likme.

 

Nu nevar tā būt, ka VID saviem spēkiem nespēj apkarot nelegālo ekonomiku, kas gadiem nemaksā nodokļus vispār, bet braukā labās mašīnās un dzīvo gana grezni. Tā vietā VID izvēlas sist vājākajiem, kuru atrašanai nav jāvelta daudz pūļu, kā tas būtu tad, ja VID darbiniekiem būtu jāizkustās no saviem ērtajiem kabinetiem un jāiet "ielās" meklēt tos, kuri varbūt nevienu reizi kopš Latvijas neatkarības atgūšanas nav samaksājuši nevienu santīmu vai eirocentu nodokļos! Bet saskaroties ar šādu VID attieksmi, rezultātātu varam sagaidīt visai skaidru – atkal daļa Latvijas valstspiederīgo izvēlēsies vienvirziena biļeti uz Angliju vai Īriju. Un neviens politiķis viņiem nedrīkstēs neko pārmest. Un diez vai arī pārmetīs, jo skaidri redzams, ka Latvijas valstij politiķu un ierēdņu personā savi cilvēki nav vajadzīgi.

 

Viennozīmīgi, liela skaidrās naudas aprite rada pamatotas aizdomas par "melnajām kasēm" un "aplokšņu algām". Ar ēnu ekonomiku ir jācīnās jebkuriem likumīgiem līdzekļiem, jo nodokļu nemaksāšana kropļo biznesa vidi un neļauj arī izpildīt nodokļu ieņēmumus valsts budžetā plānotajā apjomā. No tā loģiski izriet, ka valsts ar pustukšu kasi nespēj nodrošināt gan ar likumu noteiktos pakalpojumus sabiedrībai, gan arī palielināt algas skolotājiem, ārstiem, policistiem, ugunsdzēsējiem. Un tomēr – kādēļ gan atkal cīņa ar nelegālo uzņēmējdarbību tiek uzkrauta sabiedrībai? Un kādēļ atkal Valsts ieņēmumu dienests izvēlas vieglāko ceļu – prasīt no tiem, kuri nebūt nav vainojami pie bēdīgās situācijas nodokļu iekasēšanas jomā? Vai tiešām VID ierēdņi nevēlas saprast, ka darba ņēmējs nav tas, kurš brīvprātīgi izdara izvēli – maksāt nodokļus vai nemaksāt.

 

Piekrītu banku pārstāvjiem, kuri visai skeptiski skatās uz šo "ģeniālo" VID ieceri, skaidrojot, ka cilvēki vienkārši vairs neiemaksās savu skaidro naudu banku kontos. Turklāt esmu pārliecināts, ka šī nauda turpmāk palielinās skaidrās naudas apgrozījumu mazumtirdzniecībā un cilvēki savādākā veidā izlīdzēsies, lai nodrošinātos ar bezskaidras naudas krājumiem banku kontos, lai elektroniski nomaksātu dažādus rēķinus. Un kā Valsts ieņēmumu dienests tad rīkosies? Liks veikalniekiem prasīt cilvēkiem dokumentus pie katra pirkuma skaidrā naudā? Pierakstīs visus tabuliņā? Bija jau nesen te viena ideja no VID puses - pieprasīt informāciju no lielveikaliem par klientu lojalitātes karšu datiem. Par laimi, atradās saprātīgi cilvēki, kuri šo iecerēto vājprātu visai ātri apturēja vēl tikai idejas līmenī.

 

Protams, ir apsveicama nodokļu administrācijas iniciatīva meklēt risinājumus, lai pēc iespējas aktīvāk apkarotu nelegālo biznesu un aplokšņu algas, kas sev līdzi nes nodokļu nemaksāšanas sērgu. Bet dīvaini šķiet tas, ka visas šīs iniciatīvas atkal un atkal uzliek papildus pienākumus un papildus izmaksas sabiedrībai. Jo nekur nav dzirdēts, ka visu šo papildu darbu valsts plānotu, piemēram, bankām apmaksāt. Bet izdevumi taču būs! Loģiski – es kā bankas klients gribu zināt – vai tas nebūs iemesls kārtējiem banku pakalpojumu tarifu pieaugumiem? Jo bankas jau beigu beigās nav labdarības iestādes un visas savas izmaksas iekļaut pakalpojumu tarifos.

 

Starp citu – pirms pāris gadiem milzīgai daļai Latvijas iedzīvotāju bija jāaizpilda un jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā tā sauktās nulles deklarācijas. Toreiz VID vadība skaļi stāstīja, ka šīs deklarācijas būšot ļoti liels atspaids cīņai ar nodokļu nemaksātājiem, jo ar šiem datiem nodokļu administrācijas speciālisti varēšot izskaitļot riska personas. Lūk! Ir pagājis pietiekami ilgs laiks, bet nekas diži nav dzirdēts, vai kādi "likumpārkāpēji" ir arī izskaitļoti un noķerti. Tā vietā Valsts ieņēmumu dienests ir atradis laiku uzražot jaunu administratīvu "ukazu", ar kuru taisās piespiest citus strādāt savā vietā.

 

Es tomēr aicinu Valsts ieņēmumu dienesta vadību daudz nopietnāk izturēties pret iestādes pienākumiem un uzdevumiem, un nodokļu administrācijas speciālistiem daudz rūpīgāk darīt savu tiešo darbu pašiem. Jo diemžēl nekādas dižas VID uzvaras cīņā pret ēnu ekonomiku pēdējo gadu laikā nav dzirdētas un redzētas. Tajā pašā uzņēmēji, kuri ar pēdējiem spēkiem vēl cenšas maksāt nodokļus, joprojām stāsta par VID darbinieku augstprātību pret nodokļu maksātājiem un piekasīšanos par jebkuru sīkāko neuzmanības kļūdu, kam, protams, lielākoties seko arī soda sankcijas. Ir viegli sist tos, kuri ir godīgi un strādā acu priekšā. Daudz grūtāk ir cīnīties pret negodīgajiem, jo tur ir arī daudz rūpīgāk jāpastrādā! Bet nav jau laika, jāgudro visādus "ukazus", lai privātie strādātu valsts vietā!

 

Ivars Jakovels, Jelgavas domes deputāts