RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Nakts vētra un sniegs visvairāk nodarījis zaudējumus īpašumiem un transportlīdzekļiem

Nakts vētra un sniegs visvairāk nodarījis zaudējumus īpašumiem un transportlīdzekļiem
Foto: no picturesofwinter.net
KRUSTTEVS.COM · 26.10.2012. 12:30

Šorīt līdz plkst. 10:00 apdrošināšanas sabiedrības ERGO klientu interese par iespējām pieteikt zaudējumu atlīdzības, kas radušās dabas stihiju un sniega dēļ, pieaugusi četras reizes, salīdzinot ar vidējiem rādītājiem ikdienā. Pēc saņemtajiem klientu zvaniem un e-pastiem, ERGO speciālisti var secināt, ka visvairāk zaudējumu nodarīti īpašumiem un transportlīdzekļiem, ko radījuši krītoši koku zari un laika apstākļiem neatbilstošas distances un ātruma neievērošana. 

 

Ļoti daudz transportlīdzekļu īpašnieku vēl nebija rēķinājušies ar pirmo sniegu, tāpēc ceļu satiksmē piedalās ar laika apstākļiem neatbilstošajām vasaras riepām. Tā rezultātā šorīt notikuši pirmie ceļu satiksmes negadījumi sniega dēļ, nodarot nelielus bojājumus transportlīdzekļiem.


Lielus zaudējumus īpašumiem nodara tieši vētras ar nokrišņiem – sniegu vai lietu. ERGO dati liecina, ka pēdējo gadu laikā īpaši palielinājies dabas ietekmes radīto īpašumu apdrošināšanas gadījumu skaits. Bieži vien laika apstākļi negaidīti sasniedz dabas stihijas spēku un pārsteidz ar spēcīgiem nokrišņiem.

 

Ritvars Heniņš, ERGO Īpašuma apdrošināšanas departamenta direktors: „Līdz ar sniegu ir atnākušas arī pirmās ziemas vētras, kā rezultātā pieaug arī atlīdzību pieteikumu skaits par dabas kataklizmu nodarītiem zaudējumiem īpašumam. Pēdējos gados Latvijā novērojams ilgstošs nokrišņu daudzums, kā arī vairākas spēcīgas vētras, kas nodara būtiskus postījumus īpašumam. Ziemas vētras ir īpaši nepatīkamas, jo caur bojātajiem jumtiem tiek intensīvi sapūsts sniegs, kas kūstot rada papildus bojājumus. Savukārt ēkās var strauji kristies temperatūra, un tai noslīdot zem nulles, aizsalst apkures, ūdensvadu un kanalizācijas sistēmas. Jāatzīst, ka Latvijā novēroti arī mūsu platuma grādiem neraksturīgi laikapstākļi un dabas stihijas – piemēram, tornado vai nelielas, bet īpaši spēcīgas vētras ar lieliem krusas graudiem. Aizvadītajos gados palielinājies arī vēju ātrums. Līdz ar to ERGO eksperti prognozē, ka atlīdzību pieteikumu skaits varētu vēl pieaugt.  

Dabas stihijas un to sekas nav prognozējamas, tādēļ no neparedzētajiem izdevumiem vislabāk aizsargāti ir tie īpašumi, kas ir apdrošināti.”  

 

ERGO pieredze liecina, ka vētru laikā pārsvarā apdrošināšanas atlīdzības tiek prasītas par spēcīgā vēja bojātiem jumtu segumiem un nogāztu koku radītiem postījumiem īpašumiem, kā arī uz žogiem nokritušiem kokiem. Zaudējumus vētru laikā var nodarīt arī elektropadeves traucējumi, kas bieži vien atstāj uzņēmumus un mājsaimniecības dīkstāvē.  

 

ERGO īpašumu apdrošināšana nosaka, ka vētra ir ar vēja brāzmām virs 18 m/s. ERGO atlīdzina zaudējumus par stipra vēja nodarītajiem bojājumiem, kā arī gan zibens spērieniem, gan arī par spēcīgas krusas un lietavu nodarītajiem postījumiem.