RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Par 12% pieaudzis ar Latvijas iedzīvotājiem ārvalstīs notikušo negadījumu skaits

Par 12% pieaudzis ar Latvijas iedzīvotājiem ārvalstīs notikušo negadījumu skaits
Foto: godirect.co.uk (fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme)
KRUSTTEVS.COM · 06.12.2012. 14:45

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos OCTA apdrošināšanas sektorā vērojams ārvalstīs notikušo negadījumu skaita būtisks pieaugums, salīdzinot ar pērnā gada šo pašu periodu. Tāpat vidējais atlīdzības izmaksas lielums par katru ārzemēs notikušo ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) ir par 3,8 reizēm lielāks nekā vidējās atlīdzības lielums, kas tiek izmaksāts par Latvijā notikušajiem CSNg. Pēc „BTA Insurance Company” SE datiem vislielākais negadījumus skaits tiek reģistrēts Vācijā un Polijā. Smagi negadījumi fiksēti arī Lielbritānijā.

 

Apdrošināšanas gadījumu skaits ārvalstīs (pret kopējo OCTA gadījumu skaitu) ir salīdzinoši neliels - 9%, taču šo negadījumu sekas ir nopietnākas, tāpat kā to risināšanā bieži vien nepieciešama juristu palīdzība. Katrs negadījums autovadītājam sagādā stresu, taču, ja tas noticis ārvalstīs, cilvēks apjūk vēl vairāk un bieži vien valodas barjeras dēļ ar negadījumu saistītā dokumentācija tiek sakārtota kļūdaini, atzīstoties pārkāpumos, kuri nav veikti. Tas kļūst par iemeslu apdrošināšanas atlīdzības neizmaksāšanai, pat gadījumā, kad autovadītājs ir nevainīgs. Piemēram, kāds BTA klients Itālijā, Latvijas transportlīdzekļa vadītājs izraisīja negadījumu, aizķerot kādam uzņēmumam piederošus vārtus. Viņš tika aicināts parakstīt dokumentu itāļu valodā, ko arī izdarīja, neizprotot tā saturu. Daudz vēlāk, izskatot atlīdzību lietu, izrādījās, ka šajā dokumentā BTA klients atzīstas, ka sabojājis ne vien vārtus, bet arī kolonnu, elektronisko mehānismu un citas ierīces. Tiesas procesa laikā, ņemot vērā pretrunīgās liecības, kā objektīvu pierādījumu nolēma izmantot BTA klienta parakstīto dokumentu. Rezultātā BTA bija jāsedz zaudējums 8 000 eiro apmērā.

 

Jeļena Alfejeva, „BTA Insurance Company” SE valdes locekle: „Ceļu satiksmes negadījumiem, ar nelieliem izņēmumiem, piemērojamas tās valsts tiesību normas, kur negadījums noticis. Līdz ar to, lai pareizi rīkotos, jāzina vietējais regulējums – kur vērsties, lai negadījums tiktu fiksēts, kā aizpildīt saskaņoto paziņojumu, pie kādiem nosacījumiem, kurā brīdī var atstāt negadījuma vietu utt. Nereti sastopamies ar gadījumiem, kad klients parakstījis protokolu par negadījumu pat nezinot tā saturu, kā arī neizmanto savas tiesības pārsūdzēt policijā pieņemto lēmumu. Klienta nezināšanas dēļ viņš var tikt atzīts par vainīgo, turklāt saņemt papildus sodus. Tālab BTA, piedāvājot „OCTA Juridisko palīdzību”, garantē klientam drošību un pārliecību juridiskos jautājumos. BTA ir diezgan liels arī ārvalstu filiāļu tīkls un mūsu kolēģi pie noteikta gadījuma risināšanas varēs palīdzēt, piesaistot vietējos spēkus un nodrošināt kvalitatīvu un operatīvu juridisko atbalstu klientam.”

 

Kopš oktobra attiecīgo pakalpojumu jau saņēma pieci „BTA Insurance Company” SE klienti, ar kuriem negadījums noticis uzturoties Lielbritānija. Viņiem BTA nodrošināja advokātu palīdzību un iesaistīja arī citus savus sadarbības partnerus, lai aizstāvētu klientu intereses apdrošināšanas gadījumos, kad BTA klienti nepatiesi vai bez pamata apsūdzēti autoavāriju izraisīšanā.

 

Andris Kaņķis, „BTA Insurance Company” SE filiālei Lielbritānijā direktors: „Regulāri saņemam no mūsu klientiem lūgumus palīdzēt risināt situāciju OCTA negadījumos. Lielākās kļūdas, ko pieļauj Latvijas iedzīvotāji ārvalstīs nokļūstot CSNg – mēģina visu nokārtot paši, nezinot Lielbritānijas likumdošanu. Mēs saviem klientiem palīdzam visu jautājumu risināšanā un noregulēšanā, lai maksimāli viņus pasargātu no stresa un neapdomīgas vai nepareizas rīcības. Piemēram, nesen pie mums vērsās klients, kurš bija iegādājies „OCTA juridiskā palīdzība” un Lielbritānija iekļuva CSNg. Negadījumā viņš nebija vainīgs. Mēs pastāstījām klientam kā jārīkojas. Pēc lietas piereģistrēšanas nodevām informāciju saviem partneriem, kuri ar viņu sazinājās un norīkoja automašīnas apskati. Savukārt, kamēr automašīnu nav iespējams izmantot, klientam nodrošināja citu. Ja eksperti atzīs, ka cietusī automašīna norakstāma, klientam izmaksāsim kompensāciju un izmaksāto naudu piedzīsim no vainīgas puses. Ja cietušajam negadījumā būtu nodarīti miesas bojājumi, tad mūsu partneri nodrošinātu viņu ar advokātiem un nepieciešamo ārstēšanos. Klientam visi šie pakalpojumi tiek sniegti bez maksas, polises ietvaros.”

 

Tomēr mēdz būt arī gadījumi, kas nav tik vienkārši risinām, jo klients tiek nepatiesi apsūdzēts negadījuma izraisīšanā, tādi bijuši vairāki. Piemēram, BTA klients, atrodoties Lielbritānija, kļuva par krāpšanas upuri. Braucot pa šoseju, viņam priekšā braucošā automašīna nepamatoti strauji bremzēja, kā rezultātā notika sadursme, no kuras izvairīties nebija iespējams. Pēc ilgām pārrunām ar otra vadītāja pārstāvjiem, ko veica lietai piesaistītie BTA advokāti, prasība tika atcelta. Šajā lietā atlīdzības prasījums bija par automašīnas bojājumiem, nomu, evakuāciju, remontu kā arī par miesas bojājumiem.

 

Savukārt kāds cits BTA klients tika vainots CSNg izraisīšanā Lielbritānijā. Viņš tika apvainots par braukšanu atpakaļgaitā, kā rezultātā notiks sadursme. „Savukārt mūsu klients pastāstīja, ka bija uzsācis braukšanu uz priekšu, kad izjuta un dzirdēja sadursmi. Otrs vadītājs iesniedza prasību par automašīnas bojājumiem, nomas izmaksu, kā arī pieprasīja kompensāciju par miesas bojājumiem. Mums izdevās sazināties ar netālu esošas ēkas īpašniekiem un izrādījās, ka tur uzstādītā CCTV kamera bija fiksējusi negadījumu. Iegūtajā ierakstā varēja redzēt, ka tieši otrs vadītājs bija vainojams sadursmē. Nosūtījām ierakstu vainīgā vadītāja apdrošināšanas un auto nomas kompānijām. Visas prasības tika atceltas,” stāsta A.Kaņķis.