RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Novembrī pirmais kritiens no jumta sniega tīrīšanas laikā

Novembrī pirmais kritiens no jumta sniega tīrīšanas laikā
Foto: uncoy.com (fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme)
KRUSTTEVS.COM · 19.12.2012. 10:22

Lai arī novembrī laika apstākļi Latvijā bija gana nepastāvīgi, apdrošināšanas atlīdzību tendences novembrī liecina, ka autovadītāji pēc pirmā pārdzīvotā sniega oktobrī ir pielāgojušies braukšanai ziemas apstākļos. Kā rāda Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības BALTA (RSA Grupa) jaunākie dati, tad autovadītāji novembrī retāk nekā vidēji gadā piedzīvojuši negadījumus. Pozitīva tendence vērojama arī īpašumu apdrošināšanā – šī gada novembrī mājokļu īpašnieki no dažādām nelaimēm cietuši par 50% retāk nekā pērn. Taču novembrī diemžēl fiksēts pirmais negadījums šajā sezonā, kad tīrot sniegu, cilvēks nokritis no jumta.

 

Auto apdrošināšana


Novembrī BALTA KASKO fizisko personu klientu sektorā vērojams zemāks pieteikto atlīdzību biežums (rēķinot pieteikto atlīdzību skaitu pret kopējo tobrīd aktuālo polišu skaitu) - tas sasniedzis biežuma kritumu par četriem procentpunktiem, salīdzinot ar gada vidējiem biežuma rādītājiem. Tas liecina, ka pēc oktobrī pirmā piedzīvotā sniega un apgrūtinātās pārvietošanās jau novembrī klienti veiksmīgi pielāgojušies braukšanai ziemas apstākļos.

 

Kā bija gaidāms, līdz ar ziemas iestāšanos novembrī lielākais negadījumu biežuma kritums ir vērojams krītošo priekšmetu radīto bojājumu gadījumos, sasniedzot divu procentpunktu kritumu. Samazinājies gadījumu skaits, kad akmeņi bojā automašīnu priekšējos vējstiklus, kas ir raksturīgs negadījums vasaras periodā. Šāds samazinājums novērojams katru ziemu, taču gada aukstajā laikā starp krītošajiem priekšmetiem parādās ledus gabali, lāstekas un biezas sniega segas, kas krīt no māju jumtiem. Šie negadījumi parasti ir nopietnāki par akmeņu ielidošanu vējstiklā, tāpēc palielinājušās vidējās izmaksas par krītošu priekšmetu nodarītajiem zaudējumiem, sasniedzot 190 latus.

 

Interesanti, taču novembrī fiksēts pirmais automašīnas „Škoda Yeti” zādzības gadījums - līdz šim apdrošinātāju nozarē ticis uzskatīts, ka šis automašīnas modelis klasificējams kā „garnadžiem neinteresants”. Visbiežāk par zagļiem tīkamiem auto tiek uzskatīti „Toyota”, „Volkswagen”, „Audi” un „Honda” spēkrati.

 

Nelaimes gadījumu apdrošināšana


Iestājoties slidenajam laikam, biežāki kļuvuši uz ielas vai pagalmos piedzīvotie kritieni, tajā skaitā kritieni, kas radušies aizķeroties vai klūpot. Turklāt sadzīvisko traumu īpatsvars, salīdzinot ar gada vidējo rādītāju, pieaudzis par trīs procentpunktiem. Tāpat traumas piedzīvotas, ceļot smagus priekšmetus, kā arī remontējot auto.

 

Sešus procentus no visām novembrī reģistrētajām sadzīves traumām veido apdegumi. Tie gūti, gan strādājot virtuvē, gan piedzīvoti remontdarbu laikā, piemēram, uzsprāgstot transportlīdzekļa akumulatoriem.

 

Novembrī reģistrēti četri atlīdzību gadījumi, kad iedzīvotāji cietuši no suņa kodumiem. Vidējā izmaksa novembrī par šādu negadījumu bijusi 47 lati, savukārt lielākā 120 lati, kur suns iekodis sejā pats savam saimniekam.

 

Tāpat novembrī fiksēti trīs atlīdzību pietikumu gadījumi, kad traumas gūtas saistībā ar vasaras braucamrīku - velosipēdu. Tāpat piedzīvota pirmā trauma, kad sniega tīrītājs nokritis no mājas jumta.

 

Īpašumu apdrošināšana


Novembris fizisko personu īpašumu apdrošināšanā, salīdzinot ar citu gadu attiecīgā mēneša rezultātiem, iezīmējies ar atlīdzību pieteikumu skaita samazināšanos pat uz pusi jeb 50%. Tas skaidrojams ar labvēlīgiem laika apstākļiem, kad retāk notikušas ugunsnelaimes, kā arī pašu īpašnieku saimniecisko un atbildīgo attieksmi pret sava īpašuma drošību.

 

Īpašumu apdrošināšanā puse no novembrī pieteiktajiem ugunsgrēkiem ir izcēlušies dažādu īssavienojumu dēļ. Novembrī fiksēts gadījums, kad ugunsgrēka rezultātā nodegusi privātmāja, kur atlīdzībā izmaksāti 40 000 latu. Divos gadījumos uguns nelaimes izcēlušās dūmvadu problēmu dēļ. Savukārt kopējie zaudējumi, kas nodarīti ugunsgrēkos, sasniedz 60 000 latu.

 

„Jāmin, ka pie uguns nodarītajiem zaudējumiem tiek pieskaitīti arī tie zaudējumi, kuri rodas, dzēšot uguni, proti, tiek aplietas un bojātas telpas un iedzīve. Tāpat novembrī pieteikti arī zaudējumi par pārsprieguma dēļ bojātām mājas elektroiekārtām un tehniku, kur vidējie zaudējumi vienam atlīdzības gadījumam ir 600 latu. Tā kā vēl pirms neilga laika šī summa bija gana mazāka, tas liecina, ka māju iedzīvē arvien lielāku lomu ieņem dažādas elektroniskas iekārtas, kurām sprieguma svārstības var radīt nopietnus bojājumus,” skaidro BALTA atlīdzību direktors Ingus Savickis.

 

Šķidruma un tvaika noplūdes gadījumos novembrī BALTA saņēmusi 36 atlīdzību pieteikumus, kur vidējais zaudējums, ko radījuši dažādu cauruļu plīsumi, ir 414 lati. Lielākā atlīdzības summa par vannas istabā plīsušu cauruļu radītajiem bojājumiem ir sasniegusi 5 000 latu.

 

Kopš pērnā gada novembra lejupejoša līkne vērojama īpašumu zādzību gadījumu biežumā. Lai arī dažos mēnešos zādzību skaits pieauga, tomēr pērnā gada līmeni nesasniedza. Novembris bijis gana mierīgs mēnesis – BALTA reģistrējusi divdesmit atlīdzību pietikumu gadījumus, kad tikuši nodarīti zaudējumi īpašumam, ielaužoties vai nozogot mantas ārpus polisē reģistrētās adreses. Lielākoties tie bijuši mobilie telefoni.

 

„Lai arī tas atgādināts gana bieži, tuvojoties gada nogales svētku brīvdienām, aicinām būt uzmanīgiem. Pirms došanās ciemos vai ceļojot ārpus Latvijas, pārliecinieties, ka īpašums palicis droši noslēgts un draugu, radu vai kaimiņu pieskatīts. Tāpat privātmāju īpašniekus aicinām laicīgi parūpēties par savām apkures sistēmām, jo iestājoties bargam salam, pamestas bez uzraudzības, tās var tikt bojātas,” atgādina Ingus Savickis.

 

Ceļojumu apdrošināšana


Novembrī, salīdzinot ar gada vidējiem rādītājiem, pieaudzis bagāžas bojājumu īpatsvars, sasniedzot divdesmit procentus no visiem pieteikumiem. Valstis, kurās novembrī visbiežāk piedzīvotas nedienas ar bagāžu, ir ASV, Turcija, Ēģipte un Lielbritānija. Vidējā izmaksātā atlīdzība sasniegusi 114 latus, turklāt bijis gadījums, kad bojāts sporta inventārs – kaitborda dēlis. Šajā gadījumā atlīdzības summa sasniegusi 360 latus.

 

40% no akūtajām saslimšanām novembrī konstatētas Ēģiptē, kur vidējā atlīdzības summa sasniegusi 127 latus. Visbiežāk konstatētas dažādas acu slimības, ausu un elpceļu iekaisumi, kā arī vienā gadījumā skeleta muskuļu iekaisums.