RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Sniega dēļ par 30% palielinājies KASKO atlīdzību pieteikumu skaits

Sniega dēļ par 30% palielinājies KASKO atlīdzību pieteikumu skaits
Foto: gazette.net
KRUSTTEVS.COM · 28.12.2012. 08:40

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības ERGO apkopotajiem datiem, līdz ar auksto laiku un pastāvīgo snigšanu, KASKO apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits palielinājies par 30%. Lielāko daļu notikušo ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) izraisījušas nepietiekami notīrītās un slidenās ceļu brauktuves, kā arī tas, ka autovadītāji neievēro ceļu satiksmes noteikumos norādīto distanci starp priekšā braucošo transportlīdzekli.

 

ERGO šogad saņēmis arī pirmo atlīdzības pieteikumu par automašīnai nodarītiem zaudējumiem, ko izraisījis no savlaicīgi nenotīrīta ēkas jumta krītošs sniegs.


ERGO norāda, ka savlaicīgi nenotīrīti ēku jumti no sniega un ledus kārtas ir to īpašnieku un apsaimniekotāju atbildība. Turklāt nepieciešamības gadījumā apdrošinātājs var regresa prasības kārtībā vērsties pret ēkas īpašnieku vai apsaimniekotāju, lai piedzītu zaudējumus, kas radušies bezatbildīgas rīcības dēļ. Būtiski ņemt vērtā, ka arī tādā gadījumā, ja transportlīdzeklim nav KASKO, vadītājs var regresa kārtībā vērsties pret vainīgo pusi  - ēkas īpašnieku vai apsaimniekotāju.

 

Vairumā gadījumos no CSNg ziemā iespējams izvairīties


ERGO speciālisti atzīmē, ka ziemas periodā lielāko daļu no izraisītajiem CSNg varētu novērst, ja autovadītāji ievērotu pamata drošības prasības – atbilstoša distance, ātrums un riepu kvalitāte, kā arī izkoptu savstarpējo cieņu attiecībā pret citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Ziemas periodā CSNg visbiežākie cēloņi ir nekvalitatīvs ceļa segums, ar dziļām vai asām zem sniega kārtas nepamanāmām bedrēm vai risēm, tāpat gada laikam neatbilstošas vai nekvalitatīvas riepas, kā arī pārāk mazas distances ievērošana līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim.

 

Ivars Vismanis, ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors: „Līdz ar intensīvo snigšanu un salu, palielinājies to ceļu satiksmes negadījumu skaits, ko izraisījis apledojis un nepietiekami notīrīts ceļš, kas ievērojami palielina risku zaudēt kontroli pār transportlīdzekli. Rezultātā auto var tikt sanests, saslīdēt un ietriekties ceļu apmalē, ieslīdēt pretējā braukšanas joslā vai noslīdēt nost no ceļa brauktuves. Bieži vien šādos ceļu satiksmes negadījumos vainojami arī paši autovadītāji, piemēram, transportlīdzekļiem laikus nav nomainītas vasaras riepas uz ziemas, vai tās tiek lietotas ar nodilušiem protektoriem. Tāpat netiek ievērota ceļu satiksmes noteikumos norādītā distance starp priekšā braucošo transportlīdzekli, rezultātā radot nenozīmīgus, bet nepatīkamus ceļu satiksmes negadījumus. Šobrīd lielākā daļa pieteikto apdrošināšanas gadījumu vērtējami kā maznozīmīgi, jo to nodarītie bojājumi transportlīdzekļiem mērāmi 100 – 200 latu robežās.”