RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Zaķumuižas jaunatklātā ražotne palielinās produkcijas apjomus un eksportu

Zaķumuižas jaunatklātā ražotne palielinās produkcijas apjomus un eksportu
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 19.06.2013. 13:43

Vakar, 18. jūnijā, ar svinīgu ceremoniju un daudzu viesu izteiktajiem veiksmes vēlējumiem Garkalnē tika atklāta jaunā dzeramā ūdens “Zaķumuiža” ražotne, kas uzņēmumam „Markol” ļauj jau tuvākajos gados plānot lielāku daļu Latvijas tirgū un produktu eksporta pieaugumu.

 

“Atverot jauno ražotni Līgo priekšvakarā, kad dabā viss plaukst, ar cerību raugāmies nākotnē un esam apņēmības pilni nodrošināt arī tai stabilu uzplaukumu un attīstību turpmākajos gados. Jau teju 20 gadus mūsu izaugsmes pamatā ir bijis atbildīgs un smags darbs, kas kopīgiem spēkiem rezultējies tādā uzņēmumā, kādu mēs to redzam šodien. Ūdens ir dabas radīta dāvana, un mēs esam lepni par to, ka mēs ar šo zemes sniegto resursu un visiem nepieciešamo spēka avotu varam apgādāt cilvēkus,” uzrunājot viesus un uzņēmuma darbiniekus, uzsvēra Renārs Renemanis, SIA “Markol” valdes priekšsēdētājs.

 

Uzņēmuma viesi tika iepazīstināti ar apmēram 1,2 miljonus eiro vērto ražotni, kurā no jauna izbūvētas pilnīgi visas komunikācijas un uzstādītas četras modernas ūdens pildīšanas iekārtas. Tā izveidota 24 mēnešu laikā. Ražotnes teritorijas kopējā platība ir nepilni 3 hektāri, savukārt ražošanas telpas ir vairāk kā 1000 kvadrātmetrus lielas. Uzņēmējdarbības vietā tiek nodarbināti aptuveni 15-20 cilvēki, bet sezonā darbinieku skaits var palielināties par 20-30 procentiem. Kā minēja R.Renemanis, pagājušā gadā SIA „Markol” saražoja 8 miljonus litru dzeramā ūdens, bet šogad plānots apjomu palielināt līdz 9,5 miljoniem. Tuvākajos gados uzņēmums vēlas palielināt savu daļu Latvijas tirgū līdz 6,5 procentiem, savukārt eksportu – līdz 10 procentiem no saražotā (patlaban – 1 procents).

 

Svinīgajā ražotnes atklāšanā uzņēmumu sveica Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis, kurš uzslavēja produkta unikalitāti, vēlot tā ražotājiem veiksmīgu nākotni, un Garkalnes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Gunārs Bauze-Krastiņš. Tāpat ar uzrunu pasākumā uzstājās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, īpaši uzsverot rūpniecības nozīmi vispārējā valsts attīstībā un atzinīgi novērtējot to, ka “Zaķumuižas” ražotnes izveidē ieguldīti tikai vietējo uzņēmēju līdzekļi: “Ir jābūt uzņēmējam dvēselē, lai rastos jaunas ražotnes, un, ņemot vērā Latvijas tirgus lielumu, īpaši svarīgi censties palielināt eksporta apjomu vismaz par iecerētajiem desmit procentiem, kā arī turpināt veiksmīgu sadarbību ar ārzemju klientiem.” Sirsnīgo sveicēju vidū bija arī Latvijas Pasta bankas (SIA „Markol” sadarbības partnera) Kredītu nodaļas vadītājs Viktors Duguškins un Latvijas sertifikācijas centra (LATSERT) valdes priekšsēdētāja Jeļena Jureviča, uzņēmumam izsakot atzinību par jau ieguldīto darbu un vēlot panākumus arī turpmākajos gados.

 

Jau ziņots, ka dzeramais ūdens „Zaķumuiža” ir plaši pieejams Latvijas veikalos, tāpat uzņēmums to piegādā birojos un mājokļos 18,9 vai 11,3 litru tvertnēs, kā arī uzstāda un apkopj to lietošanai paredzētu aprīkojumu. Ūdens, ko uzņēmums iegūst no dziļurbumiem, pārsvarā tiek realizēts Latvijā, bet tiek arī eksportēts uz Lietuvu, Igauniju un Kipru. Eksportam ir izstrādāts zīmols „Z-water”.