RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

APTAUJA: Uzņēmēj – izsaki viedokli aptaujā par mikrouzņēmuma nodokli!

APTAUJA: Uzņēmēj – izsaki viedokli aptaujā par mikrouzņēmuma nodokli!
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
Ivars Jakovels, Jelgavas domes deputāts · 12.12.2013. 11:02

Saeimas pieņemtie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā ir izraisījuši plašu, turklāt izteikti krasi polarizētu rezonansi, tai skaitā arī pašu uzņēmēju, uzņēmumu vadītāju un speciālistu vidū. Šķiet, visi argumenti gan „par”, gan „pret” tika ne tikai dedzīgi un daudzkārt izteikti, bet arī rūpīgi un uzstājīgi pamatoti. Kur viena puse saredzēja iespējas jauna biznesa uzsākšanai, „pelēkā biznesa” un bezdarba mazināšanai, otra saskatīja negodīgu konkurenci, fiskālas manipulācijas un sociālo garantiju trūkumu. Kārtējo reizi sapratām, ka taisnībai var būt arī daudzskaitlis.

 

Valsts budžeta pieņemšanai ritot straujos tempos, valsts varas un lietišķo aprindu dialogs aprāvās, īsti neuzsācies. Tāpat pašā biznesa vidē sākusies pozīciju skaidrošana apklusa, neredzot tai vairs jēgu – izmaiņas ieguva likuma spēku. Tāpēc palika nenoskaidrots, cik, militāri izsakoties, dziļi un spēcīgi ešalonēta ir katras puses nostāja, cik liels cilvēku loks to atbalsta. Lietas būtībā iedziļināties nekad nav par vēlu. Turklāt, kā ne reizi politikā jau ir pierādījies, likumā ierakstītais vai pārrakstītais nebūt nav akmenī iecirsts. Tāpēc vēršos pie Jums ar lūgumu vēlreiz pārdomāt un izteikt savu nostāju šajā jautājumā, aizpildot anketu par mikrouzņēmuma nodokļa izmaiņām: AIZPILDĪT ŠEIT. Aptaujas rezultātus publiskosim masu medijos.

 

Kā zināms, mikrouzņēmuma statusu var iegūt komersants, kura gada apgrozījums nepārsniedz 70 000 latu jeb 100 000 eiro un kas nodarbina ne vairāk kā 5 darbiniekus. Pašreizējā mikrouzņēmuma nodokļa likme ir 9% no apgrozījuma. To paredz 2015. gadā palielināt līdz 11%, 2016. gadā – līdz 13% un 2017. gadā – līdz 15%. Likmes paaugstināšana neattieksies uz mikrouzņēmumiem, kuru apgrozījums gadā nepārsniedz 7000 eiro (4920 latus). Saskaņā ar FM datiem Latvijā 2013. gada rudenī bija reģistrēti 29,5 tūkstoši mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji.