RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Saldi un godīgi – Godīgās tirdzniecības pasākums Berga bazārā

Saldi un godīgi – Godīgās tirdzniecības pasākums Berga bazārā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 10.12.2014. 13:44

13. decembrī Rīgā, Berga Bazāra tirdziņā „Baltais tirgus” no 11.00 - 15.00 notiks pasākums, kurā patērētājus iepazīstinās ar Godīgo tirdzniecību un īpaši ar vienu no produktiem - cukuru. Godīgā tirdzniecība ir alternatīva tirgus sistēma, kuras mērķis ir nodrošināt, lai ražotāji un zemnieki attīstības valstīs saņemtu godīgu atlīdzību. Pasākuma laikā Godīgās tirdzniecības kustības pārstāvji stāstīs par šo sistēmu, kā arī aicinās iesaistīties dažādās ar cukuru saistītās aktivitātēs.

 

Apmeklētāji varēs piedalīties viktorīnās, spēlēt spēles un mieloties ar Godīgās tirdzniecības saldajiem izstrādājumiem. Pavāra Reiņa Granta vadībā varēs izveidot cukurgailīti no godīgi ražota cukurniedru cukura un rotāt piparkūkas. No 12:00-14:30 saldi muzicēs ģitārists Rihards Lībietis.

 

Godīgās tirdzniecības sistēmā ražo tūkstošiem produktu, taču populārākie ir kafija, tēja, šokolāde, kakao, kā arī cukurs. Latvijā ar katru gadu pieejams arvien plašāks Godīgās tirdzniecības produktu klāsts – vairāk produktus var atrast lielveikalu plauktos, plašāks klāsts sastopams arī ekoveikalos. Godīgās tirdzniecības produktus var atpazīt pēc īpaša marķējuma.

 

Biedrība “Zaļā Brīvība” aicina Latvijas patērētājus izvēlēties Godīgās tirdzniecības produktus, piemēram, aizstājot vienu ikdienā patērētu produktu ar tādu, kurš ražots Godīgās tirdzniecības sistēmā, un līdz ar to ar savu naudu atbalstot tieši šī produkta ražotājus attīstības valstīs.

 

Jānis Brizga, biedrības “ Zaļā Brīvība” vadītājs skaidro: “ Iegādāties Godīgās tirdzniecības kafiju, tēju vai cukuru ir līdzīgi kā pirkt burkānus pa tiešo no zemnieka tirdziņā, tikai pasaules mērogā – tā mēs atbalstām tieši ražotājus, nevis starpniekus un apjomīga mārketinga izdevumus.”

 

Par Godīgo tirdzniecību (Fairtrade)

Godīgās tirdzniecības sistēma tiecas nodrošināt, lai ražotāji un zemnieki attīstības valstīs saņemtu godīgu atlīdzību par savu darbu. Šajā sistēmā strādā 1,35 miljoni strādnieku un mājsaimniecību 70 nabadzīgākajās pasaules valstīs. Ražotājiem tiek maksāta garantēta iepirkuma cena, papildus bonusi vietējās kopienas attīstībai, tiek veidotas ilgstošas tirdzniecības attiecības, kā arī samazināta starpnieku loma. Bez tam Godīgās tirdzniecības sistēmā ievēro arī vides ilgtspējas principus, bērnu ekspluatācijas aizliegumu un strādnieku tiesības

Pasākums notiek ar projekta “Godīgā tirdzniecība: apziņas celšana”, ko līdzfinansē Eiropas Savienība, atbalstu.

 

Vairāk par godīgo tirdzniecību uzziniet Zaļās brīvības mājaslapā - http://www.zalabriviba.lv/par-godigu-tirdzniecibu/

 

Vairāk par Berga Bazāra Ziemassvētku tirdziņiem Berga Bazāra mājaslapā - http://www.bergabazars.lv/lat/market/