RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Valsts atbalsta mikrokreditēšanas programmā vēl pieejami līdzekļi attīstībai

Valsts atbalsta mikrokreditēšanas programmā vēl pieejami līdzekļi attīstībai
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 10.03.2015. 15:10

Valsts atbalsta MVU kreditēšanas programmā, ko realizē viens no atzītākajiem nebanku kreditēšanas uzņēmumiem Latvijā – SIA „Grand Credit”, uzņēmumiem vēl ir pieejami līdzekļi aizdevumiem ar izdevīgiem nosacījumiem biznesa attīstībai. Mikrokreditēšanas programmas kopējais apjoms ir 3 miljoni eiro, kurus izsniedz mikroaizdevumu veidā gan strādājošiem uzņēmumiem, gan kompānijām, kas tikko ir uzsākušas savu darbību.

 

Kopš 2014. gada jūnija SIA ”Grand Credit” gan no paša uzņēmuma līdzekļiem, gan valsts mikrokreditēšanas programmas ietvaros jau ir izsniedzis 2,6 miljonus EUR 90 uzņēmumiem un fiziskām personām, un līdz šim atbalstu saņēmušie uzņēmēji veiksmīgi apgūst saņemto finansējumu, attīstot savu biznesu visdažādākajās jomās, tajā skaitā kredīti izsniegti uzņēmumiem, kuri tikko vai nesen ir uzsākuši saimniecisko darbību, plāno attīstīties, vai arī tiem ir nepieciešams finansējums apgrozāmo līdzekļu palielināšanai, lai nodrošinātu attīstības projektu dzīves ciklu. Tādējādi vidēji mēnesī SIA “Grand Credit” klientiem aizdevumos biznesa attīstībai izsniedzis 328 tūkstošus EUR.

 

”Maksimālā mikroaizdevuma summa valsts programmas ietvaros vienam aizņēmējam ir noteikta 25000 eiro apmērā. Pateicoties valsts un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstam, pirmkārt, mikroaizdevumiem ir pieejama zema procentu likme - sākot no 6,5%, kas ir īpaši svarīgi tieši šā lieluma uzņēmējiem. Otrkārt, svarīgs faktors ir termiņš mikroaizdevuma atmaksas laikam – līdz 10 gadiem,” stāsta SIA ”Grand Credit” valdes loceklis Maksims Mališko.

 

MVU un mikrouzņēmumiem pašreizējā ekonomiskajā situācijā ir sarežģīti un grūti piesaistīt finansējumu gan no banku sektora, gan nebanku sektora, jo potenciālie aizdevēji ļoti piesardzīgi izvērtē riskus un pārsvarā gadījumu atsaka kredīta izsniegšanu, jo nav pārliecināti par iecerētās biznesa idejas izdošanos un līdz ar to aizdevuma drošu atgūšanu. Tieši tādēļ valsts mikrokreditēšanas programma paredz vienkāršotu aizdevuma saņemšanas procedūru, radot iespēju MVU un mikrouzņēmumiem saņemt nepieciešamos līdzekļus uzņēmuma attīstībai. Ministru kabineta 18.06.2013. noteikumi Nr.327 ”Noteikumi par mikroaizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai” līdz 2015.gada 30.novembrim paredz izsniegt mikroaizdevumus 3 miljonu eiro apjomā, no kuriem 1,5 miljoni būs Eiropas Reģionālā attīstības fonda un valsts finansējums, bet pārējais ir uzņēmumu, kas realizē minēto programmu, finansējums. Pamatojoties uz atklātā konkursa iepirkuma rezultātiem, SIA ”Grand Credit” ieguva tiesības līdzfinansēt projektu un veicināt finanšu resursu sadali un pārdali.

 

Mikroaizdevumi galvenokārt ir uzņēmumiem, kuri tikko vai nesen ir uzsākuši saimniecisko darbību, plāno attīstīties, tiem ir nepieciešams finansējums apgrozāmo līdzekļu palielināšanai, lai nodrošinātu attīstības projektu dzīves ciklu. Vienlaikus jānorāda, ka šīs programmas ietvaros finanšu atbalstu nepiešķir nozarēm, kas norādītas MK noteikumos Nr.327, piemēram, ieroču un munīcijas ražošanai un tirdzniecībai,  elektroenerģijai un siltumapgādei, azartspēlēm un derībām, tabakas izstrādājumu ražošanai un tirdzniecībai u.c.

 

Būtiski – lai saņemtu mikroaizdevumu no SIA „Grand Credit”, nepieciešams nodrošinājums – nekustamais īpašums. Svarīgi, ka mikroaizdevuma izsniedzamā summa nav tiešā veidā saistīta ar nekustamā īpašuma vērtību, kredītņēmējam tiek izsniegta summa, kura ir nepieciešama projekta realizācijai, protams, izvērtējot, vai problēmu gadījumā ķīlas realizācija segs neatmaksāto aizņēmuma daļu. „Vienlaikus jāuzsver, ka nekustamais īpašums kā ķīla ir vairāk potenciālā aizņēmēja disciplinēšanai, lai uzņēmējs apzinātos, ka šī nav subsīdiju programma, bet tāds pats kredīts kā no bankas ņemtais, kas jāatdod atbilstoši līguma nosacījumiem. Taču šajā gadījumā ir daudz lielāka iespēja pārfinansēt tos kredītus, ar kuru atmaksu aizņēmējam ir radušās grūtības,” norāda Maksims Mališko.

 

”Programmu esam nosaukuši Izdevīgi kredīti startapiem un jaunajiem uzņēmējiem, jo ļoti bieži, tieši uzsākot uzņēmējdarbību, pietrūkst līdzekļu, kas nepieciešami ilgtermiņā un ar zemām procentu likmēm. Ticam tam, ka šī programma ieinteresēs daudzus jaunus uzņēmējus, kuri plāno sākt vai jau ir uzsākuši savu uzņēmējdarbību,” atzsīst Maksims Mališko.