RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Retrospekcija

UZMANIES SAVĀ E-PASTĀ: Izvērtē un nesūti naudu aizdomīgām personām – PRAKTISKI PADOMI

UZMANIES SAVĀ E-PASTĀ: Izvērtē un nesūti naudu aizdomīgām personām – PRAKTISKI PADOMI
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 17.03.2013. 18:20

Saņemot e-pasta vēstules, noteikti jāizvērtē to saturs un nevajadzētu sūtīt naudu aizdomīgām personām. Tā uzsver Valsts policijā, iepazīstoties ar mēstulēm, ko šonedēļ no kāda aizdomīga sūtītāja, kurš sevi nodēvējis par Sandru Hills, saņēma vairāki lietotāji.

 

Vairāki lasītāji sūdzējās par e-pasta vēstulēm, kuru «subject» bija rakstīts «No kundze Sandra Hills (ziedojums par Dieva darbu)». 

Jau pēc pirmajiem teikumiem varēja noprast, ka vēstule tapusi ar kādas nekvalitatīvas automātiskās tulkošanas programmas palīdzību - raksta portāls Tvnet.lv 

Nekvalitatīvais vēstules teksts

«No kundze Sandra Hills

Dārgie uz Kungu,

Ar cieņu un cilvēcības, man bija spiests rakstīt jums ar humānās zemes.

Es esmu kundze Sandra Hills novecošanās atraitne cieš no ilgu laiku slimības (sirds vēzis) un (insults). Es esmu precējies bez bērna vēlu kungs Fred Hills, kas strādā ar in Kotdivuāras Kuveita vēstniecības tik daudzus gadus. Es esmu šobrīd atzina privātā slimnīcā šeit Abidjan Kotdivuāras jo mans slimības, un man ir daži līdzekļi, kas es mantojis no sava nelaiķa vīrs, kurš nomira pirms sešiem gadiem, kas ir ceļu satiksmes negadījumā.

Kad mans nelaiķa vīrs bija dzīvs, viņš glabāšanā summa 3.000.000.00 $ (trīs miljoni latu) ar bankas šeit Abidjan Kotdivuāras, un šobrīd šis fonds ir joprojām tur ar bankas šeit Kotdivuāra. Tomēr, es darīt manu prātu rakstīt Jums šo vēstuli, jo mans ārsts man teica nesen ka es ne ilgs nākamo 3 mēnešu laikā, jo mana vēža problēmu, un tas ir robežojas ar mani, jo dienā viņš paziņoja, lai mani. Šajā sakarā es nolēmu ziedot šo fondu, lai godīgu un Dievs baidoties persona vai organizācija, kas var izmantot šo fondu labdarības un humānās mērķiem, piemēram, veidojot skolu, sērdienība mājās, veidojot slimnīcu, lai nabadzīgajiem un arī pavairošanai Dieva vārds uc

 

Es šo lēmumu pieņēma, jo man nav bērnu, mana kas var mantot šo fondu. Kad mans nelaiķa vīrs bija dzīvs, viņš vienmēr mani brīdināja nav pakļaut savu bagātību, lai viņa attiecībās, jo arī tie mēģināja daudzos veidus, kā novērst viņu, jo viņa bagātības. Turklāt es un mans nelaiķa vīrs abi dzimuši atkal kristieši pirms viņa nāves, un viņa attiecības vienmēr ir bijis dusmīgs uz viņu, jo no reliģijas viņš izv las. Šajā sakarā man ir nolēmusi sekot norādījumiem mana vēlu vīrs un neinformēt Mans nelaiķa vīrs attiecības par esamību t viņa fondu, jo viņi ir neticīgie (musulmaņiem).

Man ir šāda lēmuma pieņemšanas par savu ziedot šo fondu par Dieva darbu, jo es gribu, lai Dievs žēlīgs man un pieņemt manu dvēseli, jo es zinu, ka Dievam viss ir iespējams. Es gribu, lai jūs atbildētu uz šo vēstuli pēc iespējas ātrāk, jo Dieva gars ir vērsta man izvēlēties jums, lai izpildītu šīs doktrīnas. Es ceru tūlītēju atbildi no jums, lai es varētu jums zināt nākamo soli, lai sekotu, jo es gribu fonda jānodod no šīs valsts, jo es būs iet cauri dialīzes nākamajās 8 dienās.

Cerot saņemt Jūsu atbildi un paliek laimīgs.

Mrs Sandra Hills.» 

Lietotājiem jāizvērtē vēstuļu saturs 

Savukārt Valsts policijas pārstāve Lita Juberte sarunā ar portālu TVNET uzsvēra, ka cilvēkiem, saņemot šādas un līdzīgas vēstules, jārīkojas atbildīgi un jāizvērtē to saturs. 

Viens no variantiem ir vienkārši izdzēst šādus sūtījumus bez turpmākām darbībām, īpaši naudas sūtīšanas.

Pirms naudas sūtīšanas noteikti vajag padomāt.

Atbildot uz šādām vēstulēm un sūtot naudu, cilvēks sevi pakļauj riskam kļūt par krāpniecības upuri.

«Reaģējot uz šo vēstuli un sūtot naudu uz kādu X kontu Āfrikā, cilvēks zināmā mērā nolemj sevi nelaimei.» Vēstules saturs liek domāt par noziedzīgām darbībām. 

 

Pašiem e-pasta lietotājiem jāizvērtē vēstuļu saturs.

Ja lietotājs nevēlas saņemt šādus sūtījumus, ir vairāki varianti: aizsūtīt atbildes vēstuli ar lūgumu turpmāk netraucēt, vērsties pie sava interneta nodrošinātāja vai arī pašam nobloķēt sūtījumus. 

Taču tas, protams, negarantē, ka cilvēks nākotnē būs pasargāts no līdzīgām mēstulēm. 

 

Valsts policijai nav apkopojuma par šādiem e-pastiem, jo vairums cilvēku tiem vienkārši nepievērš uzmanību un tos izdzēš. 

Brīdiniet vecos ļaudis! 

Lielākā daļa e-pasta lietotāju saprot, ka mēstuļu saturs nav uztverams nopietni, taču cilvēki, kuri internetā sper pirmos soļus, var viegli «iekrist».

Tāpēc regulārajiem globālā tīmekļa lietotājiem vajadzētu par šiem jautājumiem runāt ar iesācējiem, tostarp bērniem un veciem cilvēkiem. 

Policijas pārstāve atzina, ka bieži vien cilvēki paši nodod krāpniekiem datus, ko paredzēts lietot tikai viņiem vieniem, piemēram, interneta banku kodus un savus personas kodus.