RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / RĪGA

Rīgas bērnudārzā mazuļus baro ar smirdīgu gaļu, tārpainiem putraimiem un smilšainām skābenēm

Rīgas bērnudārzā mazuļus baro ar smirdīgu gaļu, tārpainiem putraimiem un smilšainām skābenēm
Foto: Irlaiki.lv
· 04.05.2013. 21:12

Kādā Rīgas bērnudārza šefpavārei esot pavēlēts mazuļus barot ar sapelējušu gaļu, tārpainiem putraimiem un smilšainām skābenēm. 

 

Pavāre par šausmām bērnudārza virtuvē pastāstījusi presei, bet Rīgas domes atbildīgā departamenta pārbaude bērnudārza virtuvē nekādus pārkāpumus neesot atklājusi - šādu šokējošu informāciju vēsta Kasjauns.lv .

 

Skābenes ar smiltīm, smirdīga gaļa un putraimi ar tārpiem

 

„Esmu kāda Rīgas pašvaldības bērnudārza šefpavāre. Vairāk nespēju noskatīties uz to, ko spiesti ēst mūsu dārziņa bērni. Man liek bērnus barot ar gaļu, kurai beidzies lietošanas termiņš, tārpainiem putraimiem un gatavot zupu no smilšainām skābenēm. Vienlaikus kaut kur ir pazuduši produkti, kurus iepircis bērnudārzs un kuri nemaz nenonāk līdz bērnudārza virtuvei,” satraukti laikrakstam „MK – Latvija” pastāstījusi kāda bērnudārza pavāre Alla Vinogradova.

 

„Bērniem katru reizi nācās gatavot atšķirīgas porcijas, kuru lielums bija atkarīgs no produktu daudzuma. Piemēram, kartupeļu biezputru. Reizēm porcijā bija 100 gramu biezputras, bet, kad kartupeļu nepietika, porciju dārziņa medmāsa samazināja līdz 80 gramiem. Kad kartupeļu bija vairāk, porcijā bija jau 110 gramu biezputras. Kad sāku jautāt – vai nav noteiktas normas, cik lielai jābūt bērnam paredzētai porcijai, bērnudārza vadītāja un medmāsa tik noteica, lai pati meklēju šādu informāciju,” turpināja Vinogradova, kura konkrētajā pirmsskolas mācību iestādē nostrādājusi divus gadus.

 

Vecu kotlešu smaka pārbiedē bērnudārza vadītāju

 

Tomēr nedienas ar kartupeļu biezputru ir sīkums, salīdzinot ar to, kas sekoja. Pavāre stāsta: „Vienu reizi man iedeva smakojošu gaļu, lai no tās bērniem uztaisu kotletes. Uzreiz devos pie vadītājas un noliktavas pārzines un teicu, ka no tādas gaļas kotletes netaisīšu. Man atbildēja: „Mēs šo gaļu tā vienkārši nevaram izmest! Izdariet kaut ko. Nomazgājiet ar etiķi, piemēram.” Atzīšos, nesāku protestēt un izpildīju medmāsas norādījumus nomazgāt gaļu ar etiķi. Kad sāku gatavot kotletes no šīs gaļas, nelaba smaka izplatījās pa visu bērnudārzu. Atskrēja dārziņa vadītāja un teica, lai nākamo reizi šādu gaļu vairs neizmantoju. Tomēr jau izceptās kotletes atļāva dot bērniem…”

 

Bērnudārza vadītāja gan apgalvo, ka šefpavāres teiktajā nav ne kripatas taisnības. „Pirmkārt, dārziņā vienkārši nav etiķa. Otrkārt, neviens nepieļautu, ka bērniem tiktu izbarota veselībai bīstama gaļa. Treškārt, mūsu dārziņā vienkārši nevarēja būt gaļa, kurai beidzies derīguma termiņš,” vadītāja klāstīja „MK – Latvija”.

 

Mistiski pazūd bērniem paredzētie produkti

 

Tomēr Vinogradova uzskaita arī citas nebūšanas bērnudārza virtuvē: „Atradu dokumentus, kuros teikts, ka bērnudārzs regulāri iepircis vistas fileju. Kur tā palika nezinu, bet līdz bērniem šī gaļa nenonāca. Bija rakstīts, ka esam saņēmuši sieru „Dzintars”, bet bērnus barojām ar lētāko Limbažu sieru. It kā ir iepirkts krējums ar 25% tauku saturu, bet es virtuvē izmantoju lētāku krējumu – ar 20% tauku saturu. Un tā tālāk…”

 

Lai pārbaudītu šefpavāres teikto, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta darbinieki konkrētajā bērnudārzā 23. aprīlī veica pārbaudi un nekādus pārkāpumus neatklāja – virtuve esot bijusi priekšzīmīgā kārtībā un arī pārtikas produkti bijuši labi. Jāteic, ka pārbaudes brīdī bērnudārzā nebija pati Vinogradova, jo viņa pašreiz ir saslimusi. Rīgas domes atbildīgā departamenta pārstāvji par notikumiem un pārbaudes rezultātiem konkrētajā bērnudārzā Kasjauns.lv solīja informēt pēc valsts svētkiem – nākamnedēļ.