RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

83% vecāku uzskata - skolotāju digitālās prasmes ietekmē skolēnu zinātkāri mācīties

83% vecāku uzskata - skolotāju digitālās prasmes ietekmē skolēnu zinātkāri mācīties
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 18.10.2013. 08:59

Pēc EK datiem, Latvijas skolotāju pārliecība par savām digitālajām prasmēm ir viena no zemākajām Eiropā, savukārt Samsung veiktā aptauja par mūsdienu tehnoloģiju iespēju ietekmi uz skolēnu zinātkāri un vēlmi mācīties liecina, ka 83% vecāku uzskata, ka tieši skolotāju digitālās prasmes ietekmē skolēnu zinātkāri mācīties. Vienlaikus 66% uzskata, ka tehnoloģijas skolā var motivēt skolēnos zinātkāri, un 56% domā, ka tās labvēlīgi varētu ietekmēt arī skolēnu sekmes. Skolēnu un vecāku aptauja veikta skolotāju digitālās apmācības programmas “Samsung Skola nākotnei” ietvaros.

 

Aptaujā noskaidrots, ka, lai arī vairāk nekā puse vecāku vēlās, lai pie tehnoloģijām pavadītais laiks būtu samērīgs, 9 no 10 vecākiem un skolēniem piekrīt, ka tehnoloģijām ir vieta skolā, un tās regulāri vajadzētu lietot dažādos mācību priekšmetos.

 

Pēc pētījuma rezultātiem var secināt, ka vecāki tehnoloģiju iespējas ieinteresēt skolēnus mācībām vēl nav apzinājuši pilnībā. Dažādu to iespēju, piemēram, video materiālu, animāciju un sociālo tīklu izmantošanu skolēni, kā veidu mācību uzlabošanai min vidēji trīs reizes biežāk, nekā viņu vecāki (77% pret 22%).

 

Skolēnus aizrauj vizuāli uzskatāmi pasniegta mācību viela – viņi no iespējamiem mācību vielas pasniegšanas veidiem visaugstāk novērtējuši prezentācijas, krāsainu attēlu un fotogrāfiju demonstrēšanu stundas laikā. Tomēr tai pat laikā skolēni atzīst – vislabāk mācību vielu var uztvert, klausoties skolotāja stāstījumā.

 

Skolēnu un vecāku aptauja veikta šā gada oktobrī, aptaujājot 1051 skolēnu un 457 vecākus. Aptauja veikta skolotāju digitālās apmācības programmas “Samsung Skola nākotnei” ietvaros.

 

Programmas mērķis ir veicināt radošas un mūsdienīgas mācības Latvijas skolās. Mācībām ir aicināta pieteikties ikviena Latvijas skola, 4 cilvēku sastāvā, kurā ietilpst 3 skolotāji un skolas direktors. Tā sniegs iespēju 120 skolotājiem un direktoriem bez maksas apgūt digitālās prasmes un noslēgumā sacensties par 10 000 eiro Samsung tehnoloģijām savai skolai. Visas Latvijas skolas pieteikties apmācību programmai ir aicinātas līdz 25. novembrim, aizpildot pieteikuma formu interneta mājas lapā www.samsung.com/lv/skolanakotnei