RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Gandrīz 70% Latvijas iedzīvotāju jūtas nedroši tirdzniecības centros vai sabiedriskajās ēkās

Gandrīz 70% Latvijas iedzīvotāju jūtas nedroši tirdzniecības centros vai sabiedriskajās ēkās
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 13.08.2014. 18:46

Pēdējos gados piekoptā celtniecības prakse, kā arī konstatētie pārkāpumi būvniecībā 68% Latvijas iedzīvotāju ir radījuši diskomforta sajūtu vai nedrošību, apmeklējot nesen uzceltos tirdzniecības centrus vai sabiedriskās ēkas, un 32% iedzīvotāju par šo jautājumu nav domājuši, liecina pēc SIA “Berga Fasādes” pasūtījuma organizētās iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

 

"Pētījumu veicām ar mērķi aktualizēt ēku fasāžu monitoringu un noskaidrot sabiedrības viedokli par to. Jau tagad ir patīkami redzēt, ka Rīgas domes institūcijas ir savedušas kārtībā Rīgas Valsts tehnikuma ēku, kā arī virkni citu galvaspilsētas sabiedrisko ēku. Ļoti ceru, ka šie darbi tiks turpināti. Īpaši priecē, ka sabiedrība atbalsta fasāžu monitoringa realizēšanu, jo apzinās sekas, ko var radīt krītoša karnīze vai pat tikai apmetuma gabaliņš,” stāsta SIA “Berga Fasādes” valdes loceklis Juris Bergs.

 

Atbildot uz aptaujas jautājumu, vai Rīgas domes institūcijas un namu apsaimniekotāji kvalitatīvi un pietiekami bieži apseko dzīvojamo ēku stāvokli, vairākums respondentu (73%) uzskata, ka tas netiek darīts pietiekami bieži, bet 27% aptaujāto nebija viedokļa. Savukārt 74% respondentu atzīst, ka Rīgas domei būtu nepieciešams izveidot ēku fasāžu monitoringu, kas regulāri apsekotu ēku stāvokli un vajadzības gadījumā informētu iedzīvotājus par bīstamām celtnēm, bet 26% par fasāžu monitoringa nepieciešamību nebija viedokļa.

 

Vairāk kā puse jeb 57% respondentu izjūt nedrošību, pārvietojoties gar objektiem, kuros norit aktīvi būvdarbi. 33% respondentu jūtas droši, bet 10% aptaujā atzina, ka nav par to domājuši.

 

Aptaujas rezultāti liecina, ka 38% aptaujāto brīžos, kad apmeklē tirdzniecības centrus vai citas sabiedriskās ēkas, aplūko griestus, lai novērtētu potenciālo situāciju telpā, 56% aptaujāto to dara reti, bet 6% griestu stāvoklis neuztrauc. 67% respondentu atzīst, ka nepievērš uzmanību ēkās novietotajiem evakuācijas plāniem, bet tikai trešdaļai (33%) tas ir aktuāli un viņi tos aplūko.

 

Pētījums tika veikts interneta vidē laika posmā no 15.jūlija līdz 30.jūlijam, aptaujājot 380 cilvēkus no visas Latvijas.