RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Aptauja: Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju lasa vairāk kā divas stundas dienā

Aptauja: Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju lasa vairāk kā divas stundas dienā
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 16.12.2014. 15:56

Vairums jeb 67% Latvijas iedzīvotāju kā pamata avotu lasīšanai izvēlas drukātās grāmatas un tikai 10% dod priekšroku elektroniskajam formātam, bet pārējie dažādus īsus tekstus lasa elektroniskā formātā, bet garākus ērtākai lasīšanai izdrukā. Turklāt 45% aptaujāto atzīst, ka mūsu saspringtajā un informācijas pārbagātajā ikdienā lasīšanai spēj veltīt vairāk kā divas stundas dienā, liecina SIA “Drukātava” interneta vidē veiktā aptauja par lasīšanas paradumiem.

 

“Patīkami pārsteidz dati, kas parāda, ka gandrīz puse respondentu dienā lasīšanai velta vairāk kā divas stundas. 29% aptaujāto lasa no pusstundas līdz stundai, bet 32% vairāk kā stundu dienā. Turklāt diennakts stunda nav būtiska - 52% aptaujāto izmanto jebkuru brīvu brīdi, lai pilnveidotu sevi, savukārt 32% iedzīvotāju šim vaļaspriekam nododas pirms gulēt iešanas”, aptaujas datus komentē SIA “Drukātava” valdes loceklis Valdis Jirgens.

 

Lielākā daļa lasītāju jeb 32% aptaujāto izvēlas daiļliteratūru. Savukārt tūlīt iezīmējas tehnoloģiju spiediens uz tradicionālo lasāmvielu. Par otru populārāko lasāmvielu atzīti interneta raksti un ziņas. Savukārt tam seko 12% respondentu, kas atzīst, ka visbiežāk lasa draugu rakstīto sociālajos tīklos. Šādu tendenci var skaidrot arī ar mūsdienu straujo dienas ritmu un sabiedrības vēlmi informāciju iegūt ātrāk un vienkāršāk.

 

Jautāti par iemesliem izvēlēties lasīt grāmatas un tekstus elektroniskajā formātā, visbiežāk atbildēts, ka citādā formātā konkrētie teksti nav pieejami, īpaši tas ir attiecināms uz mācību un zinātnisko literatūru. Zinot šo problēmu, SIA “Drukātava” ir izveidojusi grāmatu sēriju “Mācību un zinātniskā literatūra” un izsludinājusi akciju “Izglāb manuskriptu”, ar to vēloties pievērst uzmanību tam, ka vēl joprojām ir jomas, kurās latviešu valodā profesionālās literatūras faktiski nav vai tā ir novecojusi, bet jaunas grāmatas netiek izdotas finansējuma trūkuma dēļ. Tādēļ virknei autoru nav interese rakstīt jaunus darbus, jo jau iepriekšējie nav ieraudzījuši dienasgaismu grāmatas veidā.

 

Aptauju veica SIA “Drukātava” ar mērķi izzināt Latvijas iedzīvotāju lasīšanas ieradumus. Aptaujā, kas tika veikta interneta vidē, piedalījās 202 respondenti no visas Latvijas. Vidējais respondenta vecums ir 40 gadi.

 

Par SIA “Drukātava”

SIA “”Drukātava” ir 100% Latvijas kapitāla uzņēmums, kas dibināts 2005.gadā. Kopš dibināšanas uzņēmuma apgrozījums katru gadu ir dubultojies un pagājušajā gadā sasniedza 990 tūkstošus EUR, bet peļņa bija 120 tūkstoši EUR. Aptuveni pusi uzņēmuma apgrozījuma veido eksports. Uzņēmuma pamatdarbība ir mainīgās informācijas druka un grāmatu drukāšana mazās tirāžās, izmantojot digitālo druku. Uzņēmuma klientu vidū ir lielākā daļa Latvijas augstskolu, pašvaldības, lielākie Latvijas pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi, kā arī virkne Latvijas un Skandināvijas valstu izdevniecību.