RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Veiksmes stāsti

Latviju Vispasaules informātikas olimpiādē Kazahstānā pārstāvēs četri skolēni

Latviju Vispasaules informātikas olimpiādē Kazahstānā pārstāvēs četri skolēni
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 20.07.2015. 12:19

No 26. jūlija līdz 2. augustam Kazahstānas pilsētā Almati norisināsies 27. Vispasaules Informātikas olimpiāde. Šogad sacensībās piedalīsies rekordliels skaits dalībnieku – 327 jaunie programmētāji no 85 pasaules valstīm, tostarp četri skolēni no Latvijas.

 

Latviju pārstāvēs Rīgas valsts 1. ģimnāzijas skolnieki: Aleksejs Popovs, Ingus Jānis Pretkalniņš, Kristaps Čivkulis, kā arī Rīgas 89. vidusskolas pārstāvis Aleksejs Zajakins. Jāpiebilst, ka mūsu komandas dalībniekiem ir pieredze šāda līmeņa sacensībās, jo visi piedalījās pērn Taipejā (Taivānā) notikušajā olimpiādē. Latvijas izlasi olimpiādē vadīs Rihards un Mārtiņš Opmaņi.

 

Aleksejs Popovs Latviju lielākajā jauno programmētāju forumā pārstāvēs jau ceturto gadu – katru gadu uzlabojis savus rezultātus un spējis ielauzties starp pašiem labākajiem: divus gadus pēc kārtas iegūta bronza, bet pērn izcīnīts arī pirmais sudrabs.

 

Savukārt Aleksejs Zajakins Vispasaules olimpiādē izcīnījis divas sudraba godalgas, pie kam pagājušajā gadā Aleksejam zelta medaļa palika burtiski rokas stiepiena attālumā – divi punkti līdz augstākā kaluma godalgai, tāpēc šogad viņš gatavs reabilitēties.

 

Arī Kristapa Čivkuļa kontā jau ir sudraba medaļa, bet jaunākajam komandas dalībniekam - Ingum Jānim Pretkalniņam sava pasaules līmeņa medaļa vēl jāizcīna. Tāpēc šogad visi dalībnieki ir apņēmības pilni uzlabot savu līdz šim iespēto.

 

“Pasaules informātikas olimpiāde katru gadu ir ļoti gaidīts notikums, jo mūsu skolēniem ir iespēja gan pārstāvēt savu valsti, gan savus talantus parādīt plašākā mērogā. Šogad sacensībās klāt nākuši 12 dalībnieki un 4 valstis, kas konkurenci padara vēl nopietnāku un izcīnīt medaļas ar katru gadu paliek arvien grūtāk. Tāpēc vēlos izteikt pateicību visiem skolotājiem, kas sagatavo savus audzēkņus uz sacensībām gan Latvijas, gan starptautiskā mērogā. Tieši šo cilvēku milzīgais entuziasms un ieguldītais darbs ļauj priecāties par mūsu skolēnu panākumiem,” uzsver Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente.

 

Vispasaules informātikas olimpiādes notiek kopš 1989. gada. Pirmā olimpiāde notika Bulgārijas pilsētā Pravecā, kurā piedalījās 46 dalībnieki no 13 valstīm. Latvija Vispasaules informātikas olimpiādē debitēja 1992. gadā, un 23 gadu laikā mūsu komanda kopumā izcīnījusi 65 godalgas (5 zelta, 23 sudraba un 37 bronzas medaļas). Absolūtā līdere šajā kategorijā ir Ķīna – 105 medaļas, tostarp 69 zelta. Pilnu informāciju par iepriekšējo gadu rezultātiem var gūt Vispasaules olimpiādes statistikas vietnē http://stats.ioinformatics.org/countries/, kuras galvenais arhitekts ir bijušais olimpietis Eduards Kaļiņičenko.

 

1997. gadā Dienvidāfrikā otro absolūti labāko rezultātu un Latvijai pirmo zelta medaļu izcīnīja Jānis Sermuliņš, panākumu atkārtojot arī pēc diviem gadiem Turcijā. 2002.gadā no Dienvidkorejas zeltu pārveda pat divi jaunie Latvijas programmētāji - Aleksandrs Belovs un Andrejs Ivanovs, savukārt līdz šim pēdējo zeltu 2011. gadā Taizemē izcīnīja Eduards Kaļiņičenko.

 

Latvijas izlase uz olimpiādi var doties tikai pateicoties olimpiādes galveno partneru: “Accenture Latvia”, “Exigen Services Latvija”, “Lattelecom”, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA), un partneru: “ABC Software”, “Datakom” un “Progmeistars”, “Tom Sawyer Software“, “SigmaNet” un “Reklāmas un Zīmogu fabrika” sniegtajam atbalstam.