RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Veiksmes stāsti

Latvijas inženieri izstrādājuši inovatīvu, jaunās paaudzes industriālo biomasas degli

Latvijas inženieri izstrādājuši inovatīvu, jaunās paaudzes industriālo biomasas degli
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 29.10.2015. 12:29

22 gadu pieredze siltumtehnikas nozarē Latvijas inženieriem rezultējusies unikālā, pasaules līmeņa izgudrojumā – deglī ar inovatīvu 3D pelnu tīrīšanas tehnoloģiju. SIA “GRANDEG”, mērķtiecīgi specializējoties modernu automātisku koksnes granulu apkures katlu projektēšanā un ražošanā, ar Zaļo tehnoloģiju inkubatora atbalstu realizē perspektīvas un ekoloģiski draudzīgas tehnoloģijas izveidi. 

 

SIA “GRANDEG”, izmantojot savu unikālo know-how, ir izgudrojis inovatīvu degli ar 3D pelnu tīrīšanas principu un speciāli pielāgotu dubulto degšanas gaisa padevi, kas ļauj par kurināmo efektīvi izmantot biomasas granulas ar augstu pelnu saturu (1,5%-10%). Abas jaunās tehnoloģijas ļauj efektīvi izmantot granulas, kas ražotas no zemākas kvalitātes bioresursiem un ātri augošas un atjaunojamas biomasas, piemēram, enerģijas kultūras, lauksaimniecības atliekām, pārtikas atkritumiem, kā arī rūpnieciskajiem un sadzīves atkritumiem. Līdz ar to tiks rasta iespēja izmantot bioresursus, kuri līdz šim tika uzskatīti par nepiemērotiem efektīvai kurināšanai augstā pelnu satura dēļ. Tehnoloģijas realizēšanai tiek izmantots Zaļo tehnoloģiju inkubatora atbalsts.

 

“Esam ieguvuši finansējumu inkubācijas periodam,” stāsta Andris Lubiņš, SIA “GRANDEG” vadītājs. Dalība inkubatorā ļāvusi uzsākt jaunā degļa un tehnoloģijas testēšanu un prototipa izstrādi. “Ar Zaļo tehnoloģiju inkubatora atbalstu ir izstrādāts virtuāls prototips un veiktas degšanas procesa datorsimulācijas. „Pirmie rezultāti rāda, ka pat kurinot ar īpaši augsta pelnu satura kurināmo, deglis pārsniedz 90% lietderības koeficientu, kā arī nodrošina skābekļa pārpilnības koeficientu 3-5% robežās, kas ir aptuveni divas reizes zemāks rādītājs nekā tirgū pašlaik pieejamiem horizontālā tipa degļiem,” stāsta Viktors Borisovs, GRANDEG inženieris.

 

Par pamatu tam, ka biomasa sāk ieņemt aizvien nozīmīgāku lomu enerģijas iegūšanas jomā, ir sabiedrības apzināšanās attiecībā uz fosilā kurināmā resursu ierobežotību un izsīkumu nākotnē. Ņemot vērā, ka Latvija apņēmusies realizēt Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu par atjaunojamo energoresursu (AER) izmantošanas veicināšanu, kas nosaka, ka no AER saražotās enerģijas īpatsvaram enerģijas bruto gala patēriņā 2020.gadā ir jābūt 40%, valstij būs nepieciešams papildu progress pret pašreiz sasniegtajiem 35,78% AER mērķa.  Līdz ar to, šādu izgudrojumu komercializēšana ir ne vien uzņēmēju, bet arī valsts interesēs. Par galvenajiem mērķa tirgiem SIA “GRANDEG” sauc Eiropu, Ziemeļameriku un Indiju.

 

“Biomasa ir enerģijas veids, kas pasaules valstīm spēj sniegt enerģijas diversifikāciju, enerģētisko drošību un neatkarību, sniegt ievērojamu pienesumu klimata izmaiņu problēmu risināšanā, kā arī pēc savas būtības ir ilgtspējīgs. Turklāt šīs nozares attīstības rezultātā attīstās lauku reģioni un veidojas jaunas darbavietas, t.sk. bioenerģijas tehnoloģiju jomā, līdz ar to sniedzot ievērojamu pienesumu pasaules valstu ekonomikā,” inovācijas nozīmīgumu skaidro A. Lubiņš.

 

Projekts tiek realizēts ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green Industry Innovation Center“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

“Projekts “Zaļo tehnoloģiju inkubators” (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Inovācijas “zaļās” ražošanas jomā” ietvaros.”