RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Veiksmes stāsti

RTU zinātniekiem izdevies iegūt pirmās, rūpnieciski izgatavotās biopolimera granulas

RTU zinātniekiem izdevies iegūt pirmās, rūpnieciski izgatavotās biopolimera granulas
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 29.03.2016. 11:28

Rūpnieciskajos eksperimentos Rīgas Tehniskās universitātes zinātniekiem uz vidējas jaudas divšneku ekstrūdera ar granulātoru izdevies iegūt pirmās, rūpnieciski izgatavotās biopolimera granulas. Šobrīd notiek darbs pie inovācijas pārneses no akadēmiskās vides uz industriālas ražošanas uzsākšanu.

 

Ar “Zaļo tehnoloģiju inkubatora” atbalstu SIA “Biokompozītmateriālu institūts” veido jauna, videi draudzīga biopolimēra materiāla sēriju. Jaunie biopolimēri ir piemēroti dažāda veida pārtikas un nepārtikas izstrādājumu iepakojumam, 3D printeru stigām un ir lietojami arī lauksaimniecībā. Biopolimēra materiāla īpašību uzlabošana un ražošanas tehnoloģijas attīstība notiek sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Polimērmateriālu institūtu.

 

“Svarīgs produkta attīstības posms ir uzsākts šā gada martā, kad tika veikti pirmie, rūpnieciskie eksperimenti. Līdz šim biopolimera granulas tika iegūtas tikai laboratorijas apstākļos un ļoti mazos apjomos, kas pierādīja šādā produkta iespējamību, bet nevarēja parādīt biznesa idejas pamatotību. Rūpnieciskajos eksperimentos uz vidējas jaudas divšneku ekstrūdera ar granulātoru izdevās iegūt pirmās rūpnieciski izgatavotas biopolimera granulas. Tagad tiek noteiktas izgatavotā materiāla mehāniskās un citas īpašības,” stāsta viens no uzņēmuma līdzīpašniekiem Ilmārs Vīksne.

 

Pirmie rūpnieciskie eksperimenti parāda, ka vēl ir nepieciešams optimizēt ekstrudera darba režīmus un pilnveidot ražošanas tehnoloģiju, lai nodrošinātu nepārtrauktu un plūstošo ražošanas procesu. Pilnveidot nepieciešams arī granulu kvalitāti un atbilstību klientu noteiktajām prasībām, ja ražošanā tiek izmantotas izejvielas no dažādiem piegādātājiem ar atšķirīgām īpašībām.

 

Biokompozīts satur tikai netoksiskus komponentus, kuri drīkst nonākt tiešā saskarē ar pārtiku. Materiāls var būt eļļas un ūdens necaurlaidīgs. Biokompozīts noārdās mitrā augsnē (pH ~ 6,5-7), neveidojot toksiskas vielas un nepiesārņojot augsni. Ņemot vērā materiāla īpašības, jāatzīmē tā izmantošanas iespējas lauksaimniecībā.

 

“Zaļo tehnoloģiju inkubators” darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green Industry Innovation Center“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

 

“Projekts “Zaļo tehnoloģiju inkubators” (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Inovācijas “zaļās” ražošanas jomā” ietvaros.”