RezervesDALAS24.lv

Sekss / Attiecības

Tēva dalība dzemdībās – atbalsts vai traucēklis?

Tēva dalība dzemdībās – atbalsts vai traucēklis?
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 13.12.2013. 18:00

Topošā tēva loma dzemdībās vienmēr bijis aktuāls diskusiju temats – vieni uzskata, ka vīrieša dalība dzemdībās ir būtisks atbalsts otrajai pusītei, bet citi tam nepievērš lielu vērību, aizbildinoties, ka tāpat jau no vīrieša šajā dabiskajā procesā lielas jēgas nav. Vīriešu dzīvesstila portāls KRUSTTEVS.COM centās viest kādu skaidrību, noskaidrojot pašu vīriešu viedokli šajā jautājumā, aptaujājot piecus nejauši izvēlētus stiprā dzimuma pārstāvjus.

 

Aleksejs (51), celtnieks

Esmu divreiz precējies, pašlaik šķīries. No katras laulības man ir divi bērni, un esmu piedalījies divu bērnu sagaidīšanā dzemdību zālē – tieši savā otrajā laulībā. Un varu teikt vienīgi to, ka viss ir atkarīgs nevis no kādiem vīrieša uzskatiem, bet no sinerģijas ar konkrēto sievieti – šajā gadījumā sievu. Tā, piemēram, ar pirmo sievu mums tuvība bija tikai formalitāte – pamīlējamies un viss, arī citās dzīves sfērās nebijām īpaši tuvi, taču ar otru sievu bija citādi – vienmēr viens otru atbalstījām gan priekos, gan bēdās, - tāpēc likumsakarīgi, ka piedalījos arī dzemdībās, ko nenožēloju. Protams, cita lieta, vai spēju kā palīdzēt. Domāju, ka ar zemapziņu jau kaut kādu morālu atbalstu spēju sniegt.

 

Krišjānis (31), profesionāls sportists

Man pašlaik ir viens bērns un neesmu piedalījies dzemdībās. Gluži vienkārši tajā laikā biju sacensībās Šveicē. Jautājums paliek – vai, ja būtu bijis mājās, dzemdību procesā piedalītos,- tiešām nezinu. Iespējams, ka nē. Vienkārši neredzu savu lomu šajā procesā, turklāt neesmu drošs, vai manai draudzenei tas būtu bijis patīkami, vai viņa būtu jutusies komfortabli.

 

Andris (39), IT speciālists

Jā, esmu piedalījies dzemdībās, jo abi ar sievu tā vēlējāmies. Diemžēl mana loma šajā procesā bija tīri statiska – padevu ūdeni, kas, protams, nav mazsvarīgi, tomēr iepriekš biju iztēlojies, ka varēšu sniegt lielāku atbalstu, bet tajā brīdī tas nav tik būtiski, galvenais, ka biju līdzās.

 

Zigurds (25), žurnālists

Nezinu, neesmu nedz piedalījies dzemdībās, nedz par tām domājis – nav aktualitāte. Bet, ja būtu – darītu tā, kā vēlētos sieva – jo viss smagums jau uz viņu.

 

Māris (44), uzņēmējs

Man ir trīs bērni. Esmu kategoriski pret dalību dzemdībās. Pirmkārt, jau es tikai traucētu – ar savu emocionalitāti. Otrkārt, sieva mani tur nemaz nejustu, jo visa uzmanība procesam un ārstu norādījumiem. Treškārt, nedomāju, ka tas būtu īpaši ētiski, jo tas ir ļoti intīms un privāts process.