RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

Latvijas izlasei trīs sudraba medaļas Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādē

Latvijas izlasei trīs sudraba medaļas Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādē
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 22.07.2014. 16:42

Ar teicamiem panākumiem Latvijas izlasei noslēgusies Vispasaules skolēnu informātikas olimpiāde IOI'2014, kas no 13. līdz 20. jūlijam notika Taipejā (Taivāna). 311 dalībnieku konkurencē Latvijas izlase no Taivānas mājās pārveda trīs sudraba medaļas.

 

Medaļnieku vidū bija Rīgas 89.vidusskolas 11.klases skolnieks Aleksejs Zajakins un divi Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolēni: Aleksejs Popovs (10.klase) un Kristaps Čivkulis (11.klase). Jaunākais izlases dalībnieks – Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 9.klases skolnieks Ingus Jānis Pretkalniņš šoreiz palika aiz apbalvoto svītras, bet guva nenovērtējamu pieredzi, kas palīdzēs uzlabot savu sniegumu nākamajās sacensībās.

 

„Mūsu izlases dalībnieku izcīnītās medaļas ir vēl viens uzskatāms apliecinājums IKT nozares veiksmīgas attīstības perspektīvām Latvijā. Pagājušajā Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādē bija viena sudraba un divas bronzas medaļas, bet šogad ir sperts solis uz priekšu, izcīnot trīs sudraba godalgas. Tieši tāpēc jauno informātikas talantu panākumi vieš optimismu, ka IKT nozare pārskatāmā nākotnē noteikti var rēķināties ar konkurētspējīgiem speciālistiem. Lai panāktu vēl lielāku progresu, ir jāpārskata un jāatjauno informātikas un programmēšanas programmas pamatskolā un vidusskolā, jāstiprina matemātikas un eksakto priekšmetu apguve,” gandarīta ir Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente.

 

„Mēs patiesi priecājamies par Latvijas skolēnu izcilajiem panākumiem pasaules sacensībās. Tas apliecina, ka mēs protam izskolot izcilus talantus, kas ļauj Latvijai sacensties ar pasaules IT lielvalstīm. Mēs ceram, ka šo jauno cilvēku panākumi spēs iedvesmot arī citus jauniešus jau agrīnos skolas gados pievērsties programmēšanai un tādējādi spert lielu soli kādas IT profesijas apgūšanas virzienā”, norāda Pēteris Krastiņš, „Exigen Services Latvia” valdes loceklis un programmatūras izstrādes vadītājs.

 

„Latvijā aug izcili IT talanti, ko apliecina spožie rezultāti pasaules konkurencē. Esmu pārliecināta, ka tas iedvesmos arī šo skolēnu vienaudžus apgūt datorzinības un tālāk veidot karjeru IKT nozarē, nodrošinot sevi ar darbu un iespējām labi nopelnīt. Svarīgi ir visos veidos veicināt to, lai pēc iespējas vairāk jauniešu apgūst matemātikas un informācijas tehnoloģiju profesijas, jo tieši tajās darba vietu piedāvājums krietni pārsniedz pieejamo speciālistu skaitu,” uzsver Anita Mertena, Lattelecom Technology valdes priekšsēdētāja.

 

Saskaņā ar olimpiādes nolikumu, apbalvoti tiek ne vairāk kā puse no visiem dalībniekiem, tāpēc šogad tika pasniegtas 153 (32 zelta, 52 sudraba un 69 bronzas) medaļas. Savukārt tikai trīs dalībniekiem (pa vienam no Austrālijas, ASV un Ķīnas) izdevās sasniegt absolūto rezultātu – 600 punktus no 600 iespējamiem.

 

Savukārt Latvijas izlase bija pārliecinoši labākā starp Baltijas valstu komandām. Lietuvieši izcīnīja divas bronzas godalgas, bet Igaunijas komandas aktīvā bija viena sudraba medaļa. Absolūtajā medaļu kopvērtējumā vislabākos panākumus guva Ķīnas un ASV komandas – katrai pa četrām zelta medaļām.

 

Mūsu komandu Taivānā vadīja SIA "Tom Sawyer Software – Latvia" speciālisti Rūdolfs Opmanis un Artūrs Verza. IOI Starptautiskās komitejas sastāvā darbojās LU Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Mārtiņš Opmanis.

 

Ārpus oficiālo sacensību programmas dalībniekiem bija iespēja Iepazīties ar Taivānu un valsts vēsturi, apmeklējot gan muzejus, gan mākslas centru, gan atrakciju parku. Savukārt olimpiādes noslēgšanas ceremonijā piedalījās un runu teica Taivānas premjerministrs Yi-Huah Jiang.

 

Nākamā Vispasaules informātikas olimpiāde notiks 2015.gada jūlijā Kazahstānā. Sīkāku informāciju par sacensībām var gūt vietnē www.ioi2014.org.

 

Latvijas izlase uz Taipeju pilnā sastāvā varēja doties, pateicoties Valsts izglītības satura centram un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijai (LIKTA), galvenajiem partneriem - “Accenture Latvia”, “Exigen Services Latvija” un “Lattelecom”, kā arī partneru un atbalstītāju sniegtajam atbalstam – “ABC Software”, “Cube”, “DPA”, “Progmeistars”, “Tom Sawyer Software“ un “Transporta un sakaru institūts”.