RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

Pēc četru gadu pārtraukuma Latvijai zelts Vispasaules informātikas olimpiādē

Pēc četru gadu pārtraukuma Latvijai zelts Vispasaules informātikas olimpiādē
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 03.08.2015. 10:35

No 26.jūlija līdz 2.augustam Kazahstānas pilsētā Almati norisinājās 27. Vispasaules Informātikas olimpiāde. Piedaloties rekordlielam skaitam dalībnieku, Rīgas 89. vidusskolas pārstāvis Aleksejs Zajakins pēc četru gadu pārtraukuma Latvijai izcīnīja zelta medaļu! Tāpat augstvērtīgu sniegumu demonstrēja arī Rīgas valsts 1. ģimnāzijas skolnieki Aleksejs Popovs un Kristaps Čivkulis, kopējo Latvijas medaļu bagāžu papildinot ar divām bronzas godalgām.

 

Šogad sacensības pulcēja 327 programmētājus no 85 valstīm. Olimpiādē bija jāizpilda 6 sarežģīti uzdevumi. Aleksejs Zajakins jau no pirmās disciplīnas bija starp labākajiem, un šo pozīciju spēja stabili noturēt līdz pat sacensību noslēgumam. Tādā veidā Aleksejs iepriekš izcīnītajām sudraba medaļām nu ir pievienojis arī augstākā kaluma godalgu.

 

Savukārt Aleksejs Popovs ieguvis jau ceturto medaļu Vispasaules informātikas olimpiādēs – viena sudraba un trīs bronzas medaļas. Vēl Latvijai bronzu izcīnīja Kristaps Čivkulis, kuram šī bija otrā medaļa – pērn tika iegūts sudrabs. Ceturtajam komandas dalībniekiem, Rīgas valsts 1. ģimnāzijas skolniekam Ingum Jānim Pretkalniņam, šoreiz līdz medaļām pietrūka, taču sacensībās iegūtā pieredze noteikti palīdzēs nākotnē. Latvijas izlasi olimpiādē vadīja Rihards un Mārtiņš Opmaņi.

 

Sacensībās uzvarēja dienvidkorejietis Jeehaks Yoons (Jeehak Yoon, bet otro un trešo vietu izcīnīja attiecīgi Krievijas un ASV skolnieki - Mihails Ipatovs (Mikhail Ipatov) un Endrjū Hē (Andrew He).

 

"Prieks, ka pieaugošā konkurence olimpiādē netraucēja mūsu komandai rādīt lielisku sniegumu. Izcīnītās medaļas mums ļauj nostāties līdzās tādām lielvalstīm kā Ķīna, ASV un Krievija, pierādot gan valsts, gan jauno mūsu jauno programmētāju milzīgo potenciālu. Liels paldies vecākiem un skolotājiem, kas spēj izaudzināt tik talantīgus jauniešus. Tieši viņi ir pamats Latvijas IKT nozares nākotnei un tālākai attīstībai," uzsver Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente.

 

„Latvijas skolēnu dalība Vispasaules informātikas olimpiādē liecina par to, ka mums ir ļoti spēcīgi informātikas un eksakto zinātņu skolotāji, kas spēj ne tikai sagatavot pasaules līmeņa jaunos IT speciālistus, bet arī radīt interesi par šo disciplīnu. Vērojot skolu un skolēnu interesei par Start(IT) projektu, kura ietvaros sniedzam iespēju skolēniem apgūt programmēšanas pamatus, kā arī skolu interesi skolu mācību saturā integrēt „Datorikas” mācību priekšmetu, varam secināt, ka esam uz pareizā ceļa, kas paver iespēju Latvijai kļūt par vienu no vadošajām IT lielvalstīm,” secina Accenture Latvia vadītājs Maksims Jegorovs.

 

“Priecājos par Latvijas zeltu! Pasaules olimpiādes medaļas atkal apliecina, ka Latvijai ir lieliskas tradīcijas un izcili panākumi programmēšanā, bet tie ir iespējami tikai pateicoties milzīgam ieguldītajam pašu dalībnieku, viņu skolotāju un organizatoru sagatavošanās darbam. Paldies visiem kas piedalījās, palīdzēja un atbalstīja,” gandarīts ir Pēteris Krastiņš, Exigen Services Latvia Valdes loceklis un programmatūras ražošanas direktors.

 

„Mūsu jauniešu izcilais sniegums pasaules IT olimpiāde šogad apliecina, ka Latvijā aug talanti, kuri veidos nākotnes inovācijas un stiprinās informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomas konkurētspēju. Tik augsts sniegums iespējams, pateicoties pašu jauniešu degsmei, nesavtīgam vecāku atbalstam un pašaizliedzīgam skolotāju darbam. Jādara viss iespējamais, lai atbalstītu programmēšanas talantu izaugsmi un noturētu viņus Latvijā. Globalizācijas laikmetā mūsu IKT uzņēmumi piedāvā iespēju strādāt pāri valstu robežām un gūt starptautisku pieredzi.  Mums ir ātrākais internets Eiropā un pasaules līmeņa programmētāji – visi priekšnoteikumi, lai kļūtu par digitālo lielvalsti,” saka Anita Mertena, Lattelecom Technology valdes priekšsēdētāja.  

 

Kopumā tika piešķirtas 25 zelta, 55 sudraba un 79 bronzas godalgas. 

 

Vispasaules informātikas olimpiāde notiek kopš 1989. gada. Pirmā olimpiāde notika Bulgārijas pilsētā Pravecā, kurā piedalījās 46 dalībnieki no 13 valstīm. Latvija Vispasaules informātikas olimpiādē debitēja 1992. gadā, un 23 gadu laikā mūsu komanda kopumā izcīnījusi 65 godalgas (5 zelta, 23 sudraba un 37 bronzas medaļas). Absolūtā līdere šajā kategorijā ir Ķīna - 105 medaļas, tostarp 69 zelta. Pilnu informāciju par iepriekšējo gadu rezultātiem var gūt Vispasaules olimpiādes statistikas vietnē http://stats.ioinformatics.org/countries/, kuras galvenais arhitekts ir bijušais olimpietis Eduards Kaļiņičenko.

 

1997. gadā Dienvidāfrikā otro absolūti labāko rezultātu un Latvijai pirmo zelta medaļu izcīnīja Jānis Sermuliņš, panākumu atkārtojot arī pēc diviem gadiem Turcijā. 2002.gadā no Dienvidkorejas zeltu pārveda pat divi jaunie Latvijas programmētāji - Aleksandrs Belovs un Andrejs Ivanovs, savukārt līdz šim pēdējo zeltu 2011. gadā Taizemē izcīnīja Eduards Kaļiņičenko.

 

Latvijas izlase uz olimpiādi var doties tikai pateicoties olimpiādes galveno partneru: "Accenture Latvia", "Exigen Services Latvija", "Lattelecom", Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) un partneru "ABC Software", "Datakom" un "Progmeistars", "Tom Sawyer Software", "SigmaNet" un "Reklāmas un Zīmogu fabrika" sniegtajam atbalstam.