RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

Datorikas programmas kvalifikācijas celšanas pasākumos piedalījušies vairāk kā 130 skolotāji

Datorikas programmas kvalifikācijas celšanas pasākumos piedalījušies vairāk kā 130 skolotāji
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 25.08.2015. 10:44

Ar mērķi labāk sagatavoties jaunajam mācību gadam, astoņos Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) biedru uzņēmumos tika rīkoti pieredzes apmaiņas un kvalifikācijas celšanas pasākumi. Visas nedēļas garumā notika 45 atsevišķi pasākumi, kurus apmeklēja 131 skolotājs.    

 

Kopumā apmācībās piedalījās 99 izglītības iestāžu skolotāji no 49 Latvijas novadiem.  Skolotājiem bija iespēja apmeklēt tādu informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) nozares uzņēmumu organizētos pasākumus kā “Elektroniskas un Datorzinātņu Institūts”, “Exigen Services Latvia”, “If Apdrošināšana”, “Rīgas IT Demo centrs”, “Lattelecom”, “Microsoft Latvia”, “Telia Latvija” un “ZZ Dats”.

 

“Skolotāju izrādītā iniciatīva ļoti priecē, jo saņemtie 400 pieteikumi parāda skolotāju interesi apmeklēt mūsu nozares uzņēmumus. Neskatoties uz aizņemtību, gatavojoties jaunajam mācību gadam, skolotāji atrada laiku uzņēmumu apmeklējumiem, kur nozares speciālisti rādīja un stāstīja par jaunāko IKT jomā. Jauna mācību priekšmeta ieviešana vienmēr ir grūta gan skolēnam, gan skolotājam, taču skolotāju izrādītā interese vieš pamatotas cerības uz veiksmīgu tālāku pilotprojekta virzību,” stāsta LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

 

„Datorzinību apgūšanu skolā jau no pirmajām klasēm vērtējam atzinīgi, jo mācību programma ļaus skolēniem veicināt izpratni par IKT nozares nozīmīgumu un jau skolas laikā skolēniem apzināt vēlmi savu nākotni saistīt ar attiecīgo nozari. Tādēļ esam priecīgi par skolotāju lielo interesi apmeklēt ekskursijas datu centrā Dattum, kas liecina par mācībspēku vēlmi gūt pēc iespējas plašāku informāciju par mūsdienu tehnoloģijām, lai pēc tam sekmīgāk savas zināšanas varētu nodot skolēniem, kuri apgūs Datorikas programmu,” uzskata Lattelecom Technology valdes priekšsēdētāja Anita Mertena.

 

“Esam patīkami pārsteigti par tik lielu skolotāju atsaucību, neskatoties uz to, ka daudzi mēroja tālu ceļu no citām Latvijas pilsētām. Rīgas IT Demo centrā skolotāji, iesaistoties interaktīvās tehnoloģisko risinājumu demonstrācijās, guva personīgo pieredzi un jaunas zināšanas par nozīmīgiem informācijas tehnoloģiju sasniegumiem Latvijā. Mums ir patiess prieks, ka iegūtās zināšanas tiks nodotas Latvijas skolēniem un topošajiem nozares speciālistiem,” stāsta Rīgas IT Demo centra vadītāja Aiga Zālīte.

 

„Ar prieku uzņēmām skolotāju grupas no Latvijas pilsētām un novadiem, lai dalītos savā pieredzē un redzējumā par IKT un jo īpaši mākoņtehnoloģiju nozīmīgumu un attīstības tendencēm Latvijā un pasaulē. Telia Latvija darbinieku un skolotāju starpā attīstījās vērtīgas diskusijas par tehnoloģiju klātesamības sadzīves norisēs ietekmi uz mācību procesu skolās.  Esam pārliecināti, ka IKT pamatzināšanām ir nozīmīga loma ne tikai nākotnes ITK speciālistu sagatavošanā – tās kļūst par arvien būtiskāku priekšnosacījumu dzīves kvalitātes nodrošināšanai ikvienam indivīdam. Tāpēc, atbalstot šo pasākumu, ceram uz sadarbību ilgtermiņā, lai veicinātu gan jaunu un talantīgu jauniešu piesaisti nozarei, gan stiprinātu skolotāju izpratni par tehnoloģiju zināšanu sinerģiju ar skolēnu konkurētspēju nākotnes darba tirgū visās tautsaimniecības nozarēs kopumā,”, pārliecināts Mikus Ozols, Telia Latvija valdes priekšsēdētājs.

 

“Esam priecīgi par skolotāju atsaucību un iegūto iespēju uzņemt interesentus ZZ Dats no dažādām Latvijas pilsētām. Mēs apzināmies, ka skolotāja darbs nav viegls un prasa īpašu piepūli, jo bērni ne tikai jāskolo, bet arī pašam skolotājam nemitīgi jāmācas un jādomā, kā ieinteresēt bērnus mācību procesā. Ir jāpiemīt ne tikai zināšanām un dotībām, bet arī gribasspēkam. Katram skolotājam ir savas idejas un pieeja, kā apmācīt skolēnus. Esam gandarīti, ka šajā nedēļā skolotājiem varējām sniegt ieskatu IT projektu izstrādē un idejas, lai mācību procesu padarītu interesantāku. Mēs uzskatām, ka pedagogs ir gluži kā talantu vadības speciālists – viņš ir viens no pirmajiem kurš pamana bērna talantu un spēj iedrošināt bērnu attīstīt prasmes. Šīs profesijas pārstāvis ir viens no tiem, kas veido mūsdienu sabiedrību, kura savukārt ietekmēs Latvijas nākotni,” uzskata “ZZ Dats” mārketinga vadītāja Vita Jekimova.

 

Pieredzes apmaiņas un kvalifikācijas celšanas pasākumu programma niansēs katrā uzņēmumā atšķīrās, saglabājot vienoto ideju – iepazīstināt ar uzņēmumu un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pielietojumu praksē, parādīt e-prasmju nozīmi, ņemot vērā, ka nepieciešamība pēc IKT zināšanām aug ne tikai IKT nozarē, bet visās jomās un tautsaimniecības nozarēs, kā arī nodrošināt pasākuma dalībnieku – skolotāju un uzņēmuma pārstāvju – viedokļu apmaiņu un brīvas diskusijas. Tāpat bija iespējams uzzināt novitātes un nozares aktualitātes. Kopumā datorikas mācību priekšmeta aprobēšanas pilotprojektā pieteikušās 157 skolas. 

 

LIKTA cieši sadarbojas ar Izglītības un zinātnes ministriju un Valsts izglītības satura centru, strādājot pie tā, lai digitālās kompetences tiktu iekļautas pamatskolas un vidējās izglītības programmās, jo viens no LIKTA mērķiem ir e-prasmju un e-zināšanu kvalitātes uzlabošana kā pieaugušajiem, tā bērniem un jauniešiem. LIKTA organizē dažādus ar e-prasmēm saistītus pasākumus Eiropas kampaņas “e-Skills for Jobs 2015” ietvaros.