RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

LIKTA uzsāk IKT nozares profesionāļu apmācības

LIKTA uzsāk IKT nozares profesionāļu apmācības
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 07.07.2016. 11:39

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) uzsāk realizēt Eiropas Savienības (ES) fonda projektu “IKT profesionāļu apmācības inovāciju veicināšanai un nozares attīstībai", kā ietvaros divarpus gadu laikā ieplānots apmācīt teju 1000 IKT profesionāļus. Projekta mērķis ir ar apmācību palīdzību paaugstināt nodarbināto IKT profesionāļu kvalifikāciju, sekmējot tehnoloģisko inovāciju ieviešanu un produktivitātes paaugstināšanu, tādējādi veicinot inovatīvo uzņēmumu skaita palielināšanos, IKT nozares eksporta īpatsvara pieaugumu un IKT nozares izaugsmi.   

 

Lai sasniegtu uzstādīto projekta mērķi LIKTA plāno līdz 2018.gada 31. decembrim apmācīt 920 unikālus IKT profesionāļus no 55 uzņēmumiem apmācību programmās – Datorzinātnes, Datordizains, Projektu vadība (tikai IT nozares uzņēmumiem), Inženierzinātnes un tehnoloģijas un Vides aizsardzība.

 

“IKT nozare ir viena no straujāk augošajām Latvijas ekonomikas nozarēm un jaunu darbu vietu nodrošinātājām. Kvalificēta darbaspēka trūkums ir viens no būtiskākajiem traucēkļiem nozares izaugsmei. Tehnoloģiju straujās izmaiņas nozares uzņēmumiem nosaka nepieciešamību pēc intensīvām investīcijām darbinieku kvalifikācijas celšanā un jaunu tehnoloģiju apguvē. Projekts sniegs atbalstu komersantiem IKT profesionāļu apmācībām un kvalifikācijas celšanai tādās darbības jomās kā sistēmu modelēšanas un programmatūras izstrādes metodes un rīki, inovatīvi nozaru IKT lietojumi, lielapjoma datu un zināšanu infrastruktūra, informācijas drošība un kiberdrošība, datorsistēmu testēšanas metodes,” stāsta LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

 

Apmācību rezultātā projekta partneru uzņēmumiem būs jāievieš vismaz vienu inovāciju atbilstoši OECD inovāciju iedalījumam. Apmācību rezultātā IKT profesionāļi iegūs starptautiskos tehnoloģiju ražotāju un standartu uzturētāju sertifikātus, kas apliecina IKT profesionāļu kvalifikāciju un paaugstinās konkurētspēju ārējos tirgos, tādējādi palielinot nozares eksporta īpatsvaru.

 

LIKTA ir vienojusies par sadarbību ar Latvijas Interneta asociāciju (LIA), Latvijas Atvērto Tehnoloģiju asociāciju (LATA) un Latvijas IT klasteri, aicinot arī citu asociāciju biedrus paaugstināt darbinieku kvalifikāciju.

 

LIKTA pēdējo 6 gadu laikā veiksmīgi vadījusi ESF finansētus apmācību projektus, kuru kopējā summa pārsniedz 6,8 milj. EUR un tādējādi ir pierādījusi savu vadības kapacitāti. Cilvēkresursu bāzes radīšana ir priekšnoteikums gan esošo nozares uzņēmumu izaugsmei, gan pasaules lielo IKT uzņēmumu centru ienākšanai Latvijā. Ekonomikas ministrijas darba tirgus prognozes liecina, ka pieprasījums pēc IKT speciālistiem 2020.gadā pārsniegs piedāvājumu par 26%.

 

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) 2016.gada 13.jūnijā noslēdza līgumu Nr. 1.2.2.1/16/A/003 ar Centrālo Finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par ES fonda projekta „IKT profesionāļu  apmācības inovāciju veicināšanai un nozares attīstībai" īstenošanu no š.g. 1.jūlija. Projekts tika pieteikts 1.2.2.specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt inovāciju ieviešanu komersantos” 1.2.2.1.pasākuma “Atbalsts nodarbināto apmācībām” 1.projektu iesniegumu atlases kārtas programmai.

 

ERAF atbalsta intensitāte: 30-70% no tiešajām apmācību izmaksām. Projekta kopējās izmaksas ir EUR 1 875 620.30, no tām plānotais ERAF atbalsts – EUR 899 585.70.