RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

„Cadillac” gatavi piedāvāt pilnīgu „autopilotu”

„Cadillac” gatavi piedāvāt pilnīgu „autopilotu”
Foto: Publicitātes foto.
KRUSTTEVS.COM · 16.06.2012. 01:12

Autobūves kompānija „Cadillac” jau nākamgad varētu sākt uzstādīt savos modeļos jaunās paaudzes kruīza kontroles sistēmu, kas, pateicoties izmantotajām uztvērēju, sensoru un elektronisko asistentu kombinācijām, ļaus atbrīvot autovadītāju no... autovadīšanas.

 

Kā vēsta vietne auto.vesti.ru

, uzņēmuma zinātniskās laboratorijas šefs Gerijs Smits par jaunajām izstrādēm paziņojis samitā, kas bijis veltīts koncepta „auto bez vadītāja” attīstīšanai. Pēc viņa sacītā, „kruīza superkontrole” jau tuvākajā laikā varētu kļūt pieejama sērijveidā ražotajos automobiļos.

 

Pamatojoties uz adaptīvās kruīza kontroles sistēmu un sistēmai, ar kuras palīdzību tiek sekots ceļu apzīmējumiem, šāds elektronisks asistents ļauj autovadītājam pilnībā ignorēt auto vadīšanas funkciju (tātad visi automašīnā braucošie būs pasažieri?). Ar dažādu radaru un sensoru palīdzību elektronika spēs ne tikai kontrolēt distanci līdz priekšā braucošajai automašīnai un attiecīgi pieskaņot kustības ātrumu, bet arī automātiski noturēt spēkratu joslas vidū, vadoties pēc abās pusēs uzkrāsotajiem ceļu apzīmējumiem.

 

Pēc sistēmas izstrādātāju domām, visa tehnisko uztvērēju kompleksa izmantošana ļaus automašīnai uz izmaiņām satiksmē reaģēt ātrāk nekā vadītājam, un tādējādi galu galā būtu jāuzlabojas arī satiksmes drošībai. Taču jāatzīst, ka līdzīgu sistēmu izmantošana un pakāpeniska pāreja uz autopilotu izmantošanu prasīs arī būtiskus likumdošanas bāzes uzlabojumus tajās valstīs, kur šādas sistēmas varētu tikt izmantotas, spriež uzņēmumā „Cadillac”.