RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

Pētījums: „dīzeļi” ne vienmēr ir ekonomiski izdevīgāki

Pētījums: „dīzeļi” ne vienmēr ir ekonomiski izdevīgāki
Foto: No auto.howstuffworks.com.
KRUSTTEVS.COM · 04.07.2012. 00:20

Ne vienmēr automašīnas ar dīzeļa dzinēju ir ekonomiski izdevīgākas, un par to lietošanu tiek pārmaksāts, liecina „Sixt Leasing” veiktie TCO jeb auto dzīves cikla izmaksu aprēķini par 2012.gada maijā pārdotākajiem auto.

 

Statistikas dati liecina, ka maijā visvairāk pārdotākās kompaktklases automašīnas ir „VW Golf” (46) un „Opel Astra” (27). Salīdzinot dzīves cikla izmaksas „VW Golf 1.6TDI Trendline” ar dīzeļa dzinēju un „Opel Astra 1.4i” ar benzīna dzinēju, secināts, ka „Opel” tās ir par 41,95 LVL (bez PVN/mēnesī) zemākas. Starpību lielākoties veido ikmēneša līzinga maksājums un degvielas izmaksas.

 

Starpība skaidrojama arī ar automašīnu pārdošanas cenu („Opel Astra” tā ir par 2294,48 LVL bez PVN/mēnesī zemāka), gan automašīnas atpirkuma vērtību operatīvā līzinga termiņa beigās („Opel Astra” dīlera piedāvātā atpirkuma vērtība ir 43% no sākotnējās cenas, savukārt „VW Golf” – 37%), kas attiecīgi veido mazāku ikmēneša līzinga maksājumu – „Opel” tas ir par 60,68 LVL (bez PVN/mēnesī) zemāks nekā „VW Golf”.

 

Otru būtiskāko izmaksu atšķirību veido degvielas izmaksas, kas „Opel” ir par 23,85 LVL (bez PVN/mēnesī) zemākas. Pārējo starpību veido atšķirības apdrošināšanas, uzturēšanas (apkopes un remontdarbi) un nodokļu izmaksās.

 

TCO aprēķins pierāda, ka automašīna ar ekonomisku dīzeļmotoru ne vienmēr būs ekonomiski izdevīgāka, salīdzinot ar automašīnu ar benzīna dzinēju. Racionālai auto izvēlei jāņem vērā ne vien tādi faktori, kā auto pārdošanas cena, bet arī tā atpirkuma vērtība, degvielas patēriņš, apdrošināšana un apkopju, remontdarbu izmaksas. Tāpat būtiski ir ņemt vērā plānoto automašīnas nobraukumu konkrētajā laika periodā, kas būtiski ietekmē automašīnas dzīves cikla izmaksas.

 

2012. gada maijā pārdotāko automašīnu Sixt TCO aprēķini ir pieejami www.sixt.lv/tco.