RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

Ne vienmēr izdevīgi iegādāties auto ar augstāku pārdošanas cenu un zemāku degvielas patēriņu

Ne vienmēr izdevīgi iegādāties auto ar augstāku pārdošanas cenu un zemāku degvielas patēriņu
KRUSTTEVS.COM · 31.07.2012. 12:45

Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas dati liecina, ka 2012. gada jūlijā visvairāk pārdotākās ekonomiskās klases automašīnas ir Fiat Punto (26) un Škoda Fabia (24). Neskatoties uz to, ka Fiat Punto pārdošanas cena ir par 1501,24 LVL bez PVN augstāka nekā Škoda Fabia, arī Fiat Punto TCO jeb auto dzīves cikla izmaksas ir par 0,75 LVL/mēnesī lielākas, salīdzinot ar Škoda Fabia.

 

Saskaņā ar Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas sniegto informāciju, 2012. gada jūnijā visvairāk pārdotākās ekonomiskās klases automašīnas ir Fiat Punto (26) un Škoda Fabia (24); kompaktklasē – Ford Focus (63) un  Škoda Octavia (32); vidējā klasē Renault Laguna (81) un Toyota Avensis (27); apvidus auto klasē VW Tiguan (44) un Nissan Juke (25); vieglā komertransporta klasē VW Caddy (21) un Peugeot Bipper (15).

 

Salīdzinot pārdotāko ekonomiskās klases auto Škoda Fabia ar 1,2 benzīna dzinēju un Fiat Funto 1,3 dīzeļa dzinēju dzīves cikla izmaksas mēnesī, jāsecina, ka, neskatoties uz samērā lielo atšķirību pārdošanas cenā (Fiat Punto pārdošanas cena ir par 1501,24 LVL bez PVN augstāka), igtermiņā  abu auto dzīves cikla izmaksas ir ļoti līdzīgas – Fiat Punto tās ir par 0,75 LVL/mēnesī augstākas par Škoda Fabia. Kaut arī Fiat Punto ir zemāks degvielas patēriņš (4,2 l/100 km, kamēr Škoda Fabia ir 5,5l/100 km), kas Fiat Punto veido par 28,03 LVL bez PVN/mēnesī zemākas degvielas izmaksas, automašīnas ikmēneša līzinga maksājums ir par 29.53 LVL bez PVN/mēnesī augstāks.

 

TCO aprēķins pierāda to, ka automašīna ar ekonomisku dīzeļa motoru un augstāku pārdošanas cenu ne vienmēr būs ekonomiski izdevīgāka, salīdzinot ar automašīnu ar benzīna dzinēju. Racionālai auto izvēlei jāņem vērā ne tikai tādi faktori kā auto pārdošanas cena, bet arī tā atpirkuma vērtība, degvielas patēriņš, apdrošināšana, kā arī apkopju, remontdarbu izmaksas. Tāpat būtiski ir ņemt vērā plānoto automašīnas nobraukumu, kas būtiski ietekmē automašīnas dzīves cikla izmaksas noteiktā periodā.

 

2012. gada jūnijā pārdotāko automašīnu Sixt TCO aprēķini ir pieejami www.sixt.lv/tco.

 

Sixt TCO aprēķins ir metodoloģija, kurā tiek ņemts vērā līzinga mēneša maksājums, degviela, nodokļi un valsts nodevas, tehniskās apskates, apdrošināšana (OCTA, KASKO), kā arī tādi pakalpojumi kā normāla nolietojuma remontdarbi, apkopes, riepas, to maiņa un uzglabāšana un 24h palīdzība uz ceļa, lai aprēķinātu vidējās auto izmaksas mēnesī. Metodoloģija ir vispārināma, un ar tās palīdzību ir iespējams salīdzināt dažādu marku un modeļu automašīnas, lai izvēlētos izdevīgāko.

 

Sixt katru mēnesi publicē TCO aprēķinus Latvijā pārdotāko ekonomiskās klases, kompaktklases, vidējās klases un vieglā komerctransporta klases automašīnām, tā palīdzot uzņēmumiem un privātpersonām pieņemt racionālākus lēmumus būtiskajā auto iegādes procesā. Aktuālā informācija ir pieejama www.sixt.lv/tco