RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

Modernais Ford B-MAX demonstrē praktiskus risinājumus braukšanai pilsētā

Modernais Ford B-MAX demonstrē praktiskus risinājumus braukšanai pilsētā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 30.10.2012. 14:10

Šobrīd jau Latvijā iespējams izmēģināt jauno Ford B-MAX ar stilīgām un oriģinālām veramām priekšējām un bīdāmām aizmugurējām durvīm, kurās integrēti centrālie statņi, tādejādi nodrošinot visērtāko piekļuvi automašīnai.

 

Šajā klasē labākie benzīna un dīzeļdegvielas dzinēji izceļas ar degvielas ekonomiju un samazinātu CO2 izmešu daudzumu; 1.0 litra Ford EcoBoost 120ZS benzīna dzinējam ir par 15% zemāks degvielas patēriņš nekā tā tuvākajam konkurentam. 

 

B-MAX ir ierindojies Eiropas tehnoloģiski visattīstītāko mazās klases automašīnu vidū, un tam ir Ford balss vadības automašīnas savienojamības sistēma SYNC. Turklāt, tam ir arī avārijas palīgsistēma, kas avārijas gadījumā ļauj pasažieriem izsaukt palīdzību.

 

Jaunais Ford B-MAX piedāvā iespaidīgu unikāla dizaina, nesalīdzināmas ekonomijas un Eiropas modernākās mazās automašīnas tehnoloģiju kombināciju.

 

B-MAX raksturīgā Ford vieglas piekļuves durvju sistēma nodrošina netraucētu iekāpšanu un izkāpšanu, pateicoties veramajām priekšējām un bīdāmajām aizmugurējām durvīm, kurās integrēti centrālie statņi.

 

Jaunais modelis sasniedz arī klasē labākos degviela ekonomijas rādītājus un zemāko CO2 izmešu līmeni gan benzīna, gan dīzeļdegvielas dzinējiem1.

 

Novatoriskā, jaunā B-MAX ir pirmā automašīna piedāvā SYNC sistēmu – Ford balss vadības automašīnas savienojamības sistēmu ar avārijas palīgsistēmu, kas avārijas gadījumā ļauj veikt zvanu glābšanas dienestiem.

 

Tā ir arī pirmā automašīna savā segmentā, kam ir uzlabota aktīvā pilsētas bremzēšanas palīgsistēma, kas ļauj izvairīties no sadursmēm pie maza ātruma, kad satiksme priekšā ir stāvoša vai kustas lēni. 

 

„Ford B-MAX patiešām izaicina tradicionālo domāšanu attiecībā uz mazās klases automašīnām un pirmais realizē koncepciju, ko līdz šim nav uzdrošinājušies pārējie ražotāji,” sacīja Ford of Europe priekšsēdētājs un izpilddirektors Stefans Odels (Stephen Odell).  „Tā asprātīgais dizains diezgan burtiskā nozīmē atver durvis jaunām, aizraujošām idejām par to, ko var izdarīt ar kompaktas klases auto.”

 

„Taču šī ir kas vairāk nekā tikai eleganta un daudzpusīga kompaktā automašīna,” viņš piebilda. „Jaunākās Ford tehnoloģijas nozīmē, ka braukšana ar B-MAX ir daudz aizraujošāka, tam ir daudz lielāka drošība un klasē labākie degvielas ekonomijas rādītāji. Tas paveic to, ko citas automašīnas vienkārši nespēj. Mēs uzskatām, ka Ford B-MAX būs ļoti nozīmīga ietekme kompaktās klases auto tirgū.”

 

Jauna vīzija par kompaktajiem automobiļiem

 

B-MAX ir veidota uz Ford globālās „B-car” platformas, kas tam ir kopīga ar ļoti veiksmīgo jauno Fiesta. Tas demonstrē uzņēmuma vīziju par moderniem kompaktajiem un daudzfunkcionālajiem (multi-activity vehicle – MAV) transportlīdzekļiem, kas elegantā un modernā automobilī apvienotu ārkārtīgi lielu telpu un daudzpusību.

 

Ford Globālās mazo automobiļu līnijas direktors Jorgs Beijers (Joerg Beyer) sacīja: „B-MAX ir pilnībā balstīta uz novatorisku domāšanu, sākot jau ar tā unikālo durvju koncepciju, moderno 1.0 litra EcoBoost dzinēju un līdz pat jaudīgajai SYNC balss vadības sistēmai.  Tagad klientiem, kuri meklē kompaktu un daudzpusīgu automobili, ir jauna un aizraujoša izvēles iespēja.”

 

B-MAX ir nedaudz garāks par 4 metriem – tas ir par 11 cm garāks nekā piecdurvju Fiesta un par 32 cm īsāks nekā C-MAX, tādējādi tas atbilst aizvien pieaugošajām prasībām pēc mazajām automašīnām, kas piemērotas braukšanai pārpildītās pilsētās, nesamazinot telpu salonā vai pasažieru komfortu.

 

Unikāla Ford vieglas piekļuves durvju sistēma

 

Unikālā Ford vieglas piekļuves durvju sistēma rada jaunu komforta, piekļuves iespēju un daudzpusības līmeni. Tam ir standarta veramas priekšējās durvis un atbīdāmas aizmugurējās durvis, kas apvienotas ar jaunu virsbūves dizainu. Tradicionālais centrālais statnis ir integrēts priekšējās un aizmugurējās durvīs, nevis veidots kā daļa no pašas virsbūves.

 

Kad atvērtas gan priekšējās, gan aizmugurējās durvis, piekļūt salonam ir ļoti viegli – pa vairāk kā 1,5 metrus platu, brīvu durvju atvērumu. Tas ir aptuveni divreiz vairāk kā piedāvā konkurenti ar citādāka tipa durvīm, tādēļ iekāpt un izkāpt no aizmugurējās sēdekļu rindas, aprūpēt bērnus aizmugurējos sēdekļos vai ielikt un izņemt pirkumus ir daudz vieglāk2.

 

B-MAX atbīdāmās aizmugurējās durvis abās pusēs ir jo īpaši ērtas automašīnu pārpildītās ielās vai šaurās stāvvietās, kad ir grūti piekļūt automašīnai pa veramajām durvīm. Priekšējās un aizmugurējās durvis var atvērt pilnīgi atsevišķi, tādejādi tas ļauj piekļūt attiecīgi priekšējai vai aizmugurējai salona daļai.

 

Izcila interjera daudzpusība

 

Automašīnā B-MAX ir apvienota Ford vieglas piekļuves durvju sistēma ar daudzpusīgu un viegli konfigurējamu sēdekļu sistēmu. 60/40 dalīto aizmugurējā sēdekļa atzveltni iespējams nolocīt ar vienkārša ‘vienas rokas kustības’ mehānisma palīdzību.  Arī priekšējā blakussēdētāja sēdekļa atzveltni var nolocīt, radot plašu un līdzenu grīdu no priekšas līdz aizmugurei, kas ļauj ievietot līdz pat 2,35 metrus garus priekšmetus.

 

Vieglā piekļuve ļauj pavisam viegli pa sānu durvīm ielikt automobilī lielākus priekšmetus, piemēram, saliekamās mēbeles vai pat velosipēdu. Kad aizmugurējo sēdekļu atzveltnes ir nolocītas, pielāgojamais bagāžas nodalījums ļauj radīt līdzenu grīdu ar papildu vietu zem tās, kur paslēpt vērtīgākas mantas.

 

B-MAX vadītājus iepriecēs augstāka sēdēšanas pozīcija – automobilis ir par 12 cm augstāks nekā Fiesta. Tas ievērojami palielina arī kāju telpu un augstumu līdz griestiem aizmugurējā sēdekļu rindā.

 

Veidots, lai sniegtu izcilu drošību

 

Ford inženieri izstrādāja novatoriskus risinājumus, lai nodrošinātu, ka B-MAX sadursmes gadījumā sniedz tādu pašu izcilu pasažieru aizsardzību kā automobiļi ar standarta uzbūvi.

 

„Galvenais uzdevums bija nodrošināt klientiem durvju sistēmas priekšrocības, vienlaicīgi saglabājot arī pasažieru drošības līmeni,” skaidroja Ford of Europe galvenais programmas inženieris Klauss Peters Tamms (Klaus-Peter Tamm).  „Izmantojot gudrus inženiertehniskos risinājumus, kuriem ir nepieciešama arī vairākkārtēja patentēšana, projektētāju komanda ir novedusi aizraujošu koncepciju līdz pilnas ražošanas stadijai.”

 

Lai sniegtu nepieciešamo aizsardzību sānu sadursmes gadījumā, gan priekšējo, gan aizmugurējo durvju konstrukcija galvenajās trieciena spēka uzņemšanas vietās tika pastiprināta ar īpaši izturīgu bora tēraudu, tādējādi durvju rāmji darbojas kā virtuāls statnis, lai absorbētu trieciena enerģiju.

 

Speciālas drošības slēdzenes un stiprināti slēdzeņu aiztures mehānismi notur durvis piestiprinātas pie jumta un grīdas konstrukcijām, lai sadursmes laikā tās kopīgi pasargātu pasažierus. Šie un citi konstruktīvie virsbūves uzlabojumi, kā arī jaunākās pasažieru drošības tehnoloģijas ir palīdzējušas radīt automobili, kas nodrošina augstu aizsardzības līmeni avārijas gadījumā.

 

58% no virsbūves un durvju konstrukcijas ir veidoti no augstizturīga un īpaši augstizturīga tērauda, tādejādi nodrošinot, ka tā ir izturīga un stingra, bet vienlaikus arī maksimāli viegla.

 

Kompakts, sportisks un moderns

 

Ford ir pielietojis kinētiskā dizaina valodu, lai radītu kompaktu, sportisku un modernu automašīnu, kas ar savu izsmalcināto raksturu papildina Ford MAV automobiļu līniju. 

 

„Mūsu centāmies radīt automašīnu, kas saglabā S-MAX raksturu, taču ir mazāka,” sacīja Ford of Europe direktors dizaina jautājumos Martins Smits (Martin Smith). „Mēs gribējām parādīt, ka arī maza automašīna salonā var būt ļoti ietilpīga un praktiska, taču saglabājot aerodinamisko izskatu, ar kuru kļuva slavens S-MAX.”

 

Automašīnas iespaidīgā priekšpuse ir aprīkota ar jaunu, drosmīgu Ford raksturīgā trapecveida režģa versiju.  Citi izsmalcināti kinētiskā dizaina elementi ir izteiksmīgie priekšējie lukturi, spēcīgā plecu līnija ar straujo ieliekumu, raksturīgā logu līnija ar pacēlumu aiz aizmugurējām durvīm un izteiktās riteņu arkas.

 

Drosmīgā, trīsdimensiju virsbūves sānu virsma palīdz izvairīties no gara, viengabalaina izskata, kas raksturīgs šīs klases automobiļiem, turklāt tam ir izmantots arī unikāls sliedes risinājums, uz aizmugurējo durvju virsmas veidojot modernu ‘zigzaga’ formu.

 

B-MAX arī ir uzticīgs Ford vēsturiskajai braukšanas baudai ar savu klasē labāko dinamiku, pateicoties griezes sadales sistēmai, kas nodrošina vislabāko vilci un veiklumu.

 

Plašs, moderns interjers

 

Ford jaunākās mazās un vidējās klases automašīnas raksturo drosmīga apdare un izteiksmīgas virsmas. Izsmalcināto elementu klāstā ietilpst slaida, spārniem līdzīga priekšējā paneļa augšdaļa, kas tiecas pretim durvju paneļiem, kā arī moderna viduskonsole, kas virzās lejup starp priekšējiem sēdekļiem.

 

Augstas kvalitātes, moderni materiāli izceļ apdari un detaļas, akcentējot to, ka mazi, praktiski automobiļi var būt arī ērti un labi aprīkoti. Plašuma sajūtu vairo papildu aprīkojumā pieejamais pilna izmēra panorāmas stikla jumts.

 

Klasē labākā degvielas ekonomija gan benzīna, gan dīzeļdegvielas dzinējiem

 

B-MAX ar Ford jaunākajiem benzīna un dīzeļdegvielas dzinējiem, kas aprīkoti ar zema CO2 izmešu daudzuma ECOnetic tehnoloģijām, uzstāda jaunus degvielas ekonomijas standartus kompakto MAV automobiļu klasē.

 

Benzīna dzinēju klāsta priekšgalā atrodas trīs cilindru 1,0 litra Ford EcoBoost benzīna dzinējs, kas pieejams 100 un 120 ZS versijās. 120 ZS EcoBoost dzinējs standarta komplektācijā ir aprīkots ar Ford automātisko Start-Stop sistēmu, kas ļauj tam sasniegt klasē vadošo CO2 izmešu līmeni 114 g/km un degvielas patēriņu 4,9 l/100 km. Pārējās benzīna dzinēja versijas ir 90 ZS 1,4 litru Duratec agregāts vai 105 ZS 1,6 litru Duratec dzinējs, kas tiek kombinēts ar Ford augstas efektivitātes PowerShift sešpakāpju automātisko transmisiju ar moderno dubultā sajūga tehnoloģiju.

 

B-MAX ir pieejams ar divu Duratorq TDCi dīzeļdzinēju izvēli, un tie abi piedāvā klasē labāko degvielas ekonomiju.  95 ZS 1,6 litru dzinējam CO2 izmešu līmenis ir 104 g/km, bet degvielas patēriņš – 4,0 l/100 km. Ford Eiropas produktu klāstā pirmo reizi parādās 75 ZS 1,5 litru dīzeļdzinējs, kas atvasināts no 1,6 litru agregāta.  Tā CO2 izmešu līmenis ir 109 g/km, bet degvielas patēriņš – 4,1 l/100 km.

 

Visām B-MAX automašīnām standartā uzstādītās ECOnetic tehnoloģijas ietver elektrisko stūres pastiprinātāju, kam patērē mazāk enerģijas nekā hidrauliskās stūres pastiprinātāja sistēmas, ātrumkārbas pozīcijas indikatoru, kas parāda visefektīvākos ātrumu pārslēgšanas momentus, kā arī Ford ekonomiskā režīma informācijas sistēmu, kas palīdz autovadītājiem izvēlēties ekonomiskāko braukšanas stilu. 1.0 litra EcoBoost un 1.5/1.6 litru Duratorq dzinējiem ir arī viedā reģeneratīvā akumulatora lādēšanas sistēma, kas uzlādē akumulatoru brauciena visekonomiskākajā brīdī.

 

Ford SYNC tehnoloģija ar avārijas palīgsistēmu

 

B-MAX ir viena no tehnoloģiski visattīstītākajām mazās klases automašīnām Eiropā. 

 

SYNC ir moderna balss vadības, ierīču integrācijas un savienojamības saskarne. Tā ļauj lietotājam pievienot mobilos tālruņus un mūzikas atskaņotāju caur Bluetooth vai USB, veikt zvanus brīvroku režīmā un kontrolēt mūzikas atskaņotāju un citas funkcijas, izmantojot balss komandas. Tā var automātiski pārsūtīt kontaktinformāciju no pievienotas Bluetooth ierīces uz automobili, ļauj veikt zvanus kontaktiem ar balss komandu palīdzību un skaļi nolasa teksta ziņojumus no tālruņiem, kas pievienoti, izmantojot Bluetooth MAP.

 

Sistēma jau ir guvusi milzīgus panākumus ASV, un sagaidāms, ka līdz 2015. gadam tā tiks uzstādīta vairāk kā 3,5 miljoni jaunās automašīnās Eiropā. Kopā ar SYNC sistēmu B-MAX nodrošina arī novatorisko, jauno avārijas palīgsistēmu, kas palīdz pasažieriem avārijas gadījumā veikt zvanus uz vietējiem glābšanas dienestiem.  

 

Avārijas palīgsistēma ir vismodernākā šāda veida sistēma, tā spēj sazināties ar glābšanas dienestiem vairāk kā 30 valstīs un tās darbība tiek nodrošināta bez maksas visu automobiļa kalpošanas mūžu. Ar automobilī iebūvēta GPS meklētāja palīdzību tā spēj sazināties ar glābšanas dienestu operatoriem pareizajā valodā visā Eiropā, lai B-MAX pircējiem sniegtu sirdsmieru un, iespējams, izglābtu dzīvību.

 

‘Pareizais izmērs’ modernai braukšanai

 

B-MAX ir aprīkots ar modernākajām tehnoloģijām, ko pieprasa pircēji, kas savu jauno automobili vēlas ‘pareizajā izmērā’. Sagaidāms, ka B-MAX izvēlēsies aptuveni 40% klientu, kam pirms tam bijuši lielāka izmēra automobiļi.

 

Lai iepriecinātu šos klientus, komforta aprīkojumā iekļauta ekskluzīva Sony audiosistēma ar astoņiem skaļruņiem, Ford bezatslēgu sistēma, Ford ‘Power’ dzinēja iedarbināšanas poga, atpakaļskata kamera un pilna ādas apdare ar augstākās kvalitātes ādu. 

 

Veidojot B-MAX, īpaša uzmanība veltīta tādas izveicības un manevrētspējas sasniegšanai, kas būtu īpaši atbilstoša braukšanai šaurajos pilsētas apstākļos. 

 

Tas ir arī pirmais automobilis savā segmentā, kam ir uzlabota aktīvā pilsētas bremzēšanas palīgsistēma, kas ļauj izvairīties no sadursmēm pie maza ātruma, kad satiksme priekšā ir stāvoša vai kustas lēni. 

 

„Mēs uzskatām, ka šis pilnīgi jaunais Ford B-MAX ir pareizais automobilis pareizajā laikā,” sacīja Stefans Odels.   „Tas ir stila, daudzpusības un labāko tehnoloģiju apvienojums, kas rada kaut ko pilnīgi jaunu kompaktās klases auto tirgū un kas piesaistīs Ford zīmolam daudz jaunu klientu."

 

Redaktora piezīmes


Ford B-MAX degvielas ekonomijas salīdzinājums ar atsevišķiem konkurentiem:

 

BENZĪNA DZINĒJA MODEĻI (>100 ZS):

 

MODELIS

CO2 (g/km)

DEGVIELAS PATĒRIŅŠ
(l/100km)

Ford B-MAX 1.0 EcoBoost S/S (120ZS) 

114

4,9

Opel Meriva 1.4 ecoFLEX S/S (120ZS)

134

5,7

Citroen C3 Picasso 1.6 VTi 120 (120ZS)

149

6,4

Renault Grand Modus 1.2 TCe 100 (103ZS)

139

6,0