RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

Biezas cepures un kapuces pie stūres palielina bīstamību

Biezas cepures un kapuces pie stūres palielina bīstamību
Foto: sadellite.blogspot.com
KRUSTTEVS.COM · 12.12.2012. 12:43

Cepures, cimdi, zābaki un siltas ziemas jakas – tie visi ir autovadītāju ziemas atribūti. Tomēr jānorāda, ka izvēlētais ziemas apģērbs ietekmē arī drošību. Bīstamākās lietas, kas samazina redzamību, ir biezas cepures un kapuces, tāpēc pirms izbraukšanas šos apģērba gabalus vajadzētu noņemt.

 

“Kapuce var radikāli samazināt redzes lauku, apgrūtinot sānu spoguļu izmantošanu un citu satiksmes dalībnieku novērošanu. Savukārt bieza cepure var noslīdēt uz acīm, pilnībā aizsedzot skatu uz ceļu,” norāda Renault Braukšanas Skolas direktors. “Laikapstākļi ievērojami apgrūtina braukšanu ziemā, tāpēc nevajadzētu to padarīt vēl mazāk drošu, izvēloties nepareizu apģērbu,” viņš piebilda.

 

Vadot automašīnu, nevajadzētu izmantot cimdus, kuru sastāvā ir šķiedras, kas nenodrošina ciešu saķeri ar virsmu, piemēram, vilnas vai kokvilnas cimdus. Vajadzētu izvairīties arī no dūraiņu vai biezu pirkstaiņu izmantošanas, kas neļauj kārtīgi satvert stūri. “Labākie cimdi autovadīšanai ir pirkstaiņi no dabīgās ādas. Tāpēc tiek rekomendēts turēt tieši tādu pāri cimdu kādā no mašīnas sīklietu nodalījumiem, lai nepieciešamības gadījumā varētu nomainīt esošos cimdus pret autovadīšanai drošākiem, kad vien tas nepieciešams,’” iesaka Renault Braukšanas Skolas instruktori.

 

Pirms iekāpšanas automašīnā autovadītājiem vajadzētu notīrīt un noslaucīt apavus, vismaz pret grīdas paklājiņu, jo slapji apavi var noslīdēt, piemēram, no bremžu pedāļa. “Bīstamas ir arī biezas un platas apavu zoles, jo tās samazina izjūtu par patieso spiedienu uz pedāli, kā arī vienlaicīgi netīšām iespējams nospiest divus pedāļus,” skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori. Vēl vairāk – augsti un cieši apavi nav piemēroti autovadīšanai.

 

Virsjaka nedrīkst ierobežot autovadītāja kustības. Kad temperatūra ārā ir ļoti zema un biezas virsjakas ir neizbēgamas, ieteicams pēc automašīnas uzsilšanas apstāties drošā vietā un novilkt apģērbu, kas ierobežo kustības.