RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

KO NOZĪMĒ SLIDENS CEĻŠ?

KO NOZĪMĒ SLIDENS CEĻŠ?
Foto: qantumcapecod.com
KRUSTTEVS.COM · 23.12.2012. 16:29

Latvijā, saskaņā ar statistikas datiem, 2011.gadā 1040 ceļu satiksmes negadījumi jeb 30,7% no visiem satiksmes negadījumiem notikuši uz slapjiem, slideniem, apledojušiem vai sniegotiem ceļiem, kad transportlīdzeklim ir daudz lielāka iespēja zaudēt saķeri ar ceļa virsmu un sākt slīdēt*. Nesen Polijā veikts Renault Braukšanas Skolas pētījums liecina, ka 37% autovadītāji vismaz reizi ir neparedzēti saslīdējuši, savukārt katrs piektais ar šo situāciju ir saskāries vairākkārt!

 

„Lielākajai daļai autovadītāju ir pārāk augsts pašnovērtējums – viņi uzskata sevi par labiem autovadītājiem, kas var tikt galā ar jebkuru situāciju uz ceļa. Diemžēl realitāte ir citāda,” norāda Renault Braukšanas Skolas vadītājs.

 

Renault Braukšanas Skolas pētījuma, kas veikts Polijā, rezultāti liecina, ka vīrieši biežāk nonāk slīdēšanas situācijā uz ceļa kā sievietes, attiecīgi 44% un 25% gadījumu. „Gan pētījuma rezultāti, gan reālā dzīves pieredze liecina, ka vīrieši ir daudz agresīvāki un pašpārliecinātāki autovadītāji kā sievietes. Un tas, iespējams, ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc tieši vīrieši biežāk nokļūst bīstamās situācijās uz ceļa,” skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori. Pētījuma rezultāti liecina, ka 37% no autovadītājiem, kas pārsniedz ātrumu, ir saskārušies ar slīdēšanu uz ceļa vairākkārt, savukārt 65% no šiem autovadītājiem ir saskārušies ar slīdēšanu uz ceļa vismaz vienreiz. Vienlaikus 68% no tiem respondentiem, kas atzina, ka nekad nepārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, norādīja, ka nekad uz ceļa nav saskārušies ar neparedzētu slīdēšanu. „Pētījuma rezultāti sniedz ieskatu par braukšanas uzvedību un tās sekām. Bravūra un nervozitāte nozīmē vairāk bīstamu situāciju uz ceļa. Autovadītājiem vairāk būtu jāvadās pēc veselā saprāta, nevis emocijām, it īpaši tuvojoties svētku brīvdienām,” aicina instruktori.