RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

Katrs trešais gājējs, šķērsojot zebru, runā pa mobilo

Katrs trešais gājējs, šķērsojot zebru, runā pa mobilo
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 11.01.2013. 09:40

Pētījumi liecina – katrs trešais gājējs, kas šķērso gājēju pāreju, runā pa mobilo telefonu*. Mūzikas klausīšanās, īsziņu rakstīšana un runāšana pa telefonu novērš gājēju uzmanību no ceļu satiksmes novērošanas, tādējādi ievērojami palielinot negadījuma risku.

 

„Ja mēs kaut ko darām ļoti bieži, mēs zaudējam modrību. Gājēju pāreja ir vieta, kas prasa koncentrēšanos, jo ir jāapzinās, ka tādējādi gājējs piedalās ceļu satiksmē,” norāda Renault Braukšanas Skolas direktors. „Īpaša piesardzība jāievēro ziemas periodā, kad automašīnu apstāšanās distance slikto laika apstākļu dēļ ir daudz garāka,” viņš piebilst.

 

Pētīju rezultāti liecina, ka cilvēki, kas, šķērsojot gājēju pāreju, vienlaicīgi raksta īsziņas, to dara ilgāk (7%), un risks neievērot sarkano gaismu luksoforā ir četras reizes lielāks. Savukārt gājēji, kas klausās mūziku, pirms gājēju pārejas šķērsošanas retāk paskatās uz abām pusēm (10%). „Pirms jebkura ceļa šķērsošanas, ir noteikti jāpaskatās uz abām pusēm. Lai gan automašīnu vadītājiem ir atbildība pret gājējiem, nevajadzētu aizmirst, ka arī autovadītāji var gājējus nepamanīt vai pamanīt pārāk vēlu,” atgādina Renault Braukšanas Skolas instruktori.

 

*Avots: Harborview Injury Prevention and Research Center Sietlā