RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

Latvijā turpina pieaugt jaunu reģistrētu kravas transportlīdzekļu skaits

Latvijā turpina pieaugt jaunu reģistrētu kravas transportlīdzekļu skaits
Foto: carsbase.com (fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme)
KRUSTTEVS.COM · 15.01.2013. 12:06

Viens no vadošajiem uzņēmumiem kravas automašīnu ar pilnu masu virs 16t tirgū „Scania Latvia” norāda, ka pērn turpināja pieaugt jaunu kravas transportlīdzekļu skaits. Saskaņā ar CSDD datiem, pērn salīdzinājumā ar 2011.gadu, pirmo reizi reģistrētu kravas transportlīdzekļu skaits virs 16 tonnām ir pieaudzis par gandrīz 8% un sasniedzis 1452 transportlīdzekļus.

 

„Scania Latvia” pērn pārdeva 246 jaunus šīs kategorijas kravas transportlīdzekļus, no kuriem lielāko daļu veido kravas vilcēji.

 

Vispieprasītākie Latvijā ir kravas vilcēji


No visiem pērn reģistrētajiem jaunajiem kravas transportlīdzekļiem apmēram 85% veido kravas vilcēji, kurus lielākoties izmanto starptautiskajiem pārvadājumiem. Vietējo pārvadājumu lielākie segmenti ir kokvedēji un piegādes auto, kas sastāda 4.1% un 3.4% no kāpējā tirgus.

 

Aigars Pušinskis, „Scania Latvia” vadītājs: Neskatoties uz to, ka Latvijas ekonomika šobrīd uzrāda visstraujāko izaugsmi Eiropas Savienībā, kravas automašīnu tirgus attīstība piedzīvo nelielu izaugsmi, salīdzinot ar 2011.gadu. Tomēr, salīdzinot ar 2010.gadu, tirgus apjomi ir pieauguši gandrīz trīs reizes – no 479 kravas auto 2010.gadā līdz 1452 kravas auto tādā pašā laika periodā pērn. Var prognozēt, ka šogad nozarē ir sagaidāma mērena izaugsme. Tā būs saistīta gan ar jaunās EP regulas stāšanos spēkā par „EURO 6” vides kritēriju ievērošanu motoru ražošanā, gan ar nepieciešamību atjaunot pārvadātāju autoparkus, ņemot vērā, ka lielu daļu autoparkus veido 2006.un 2007.gadā iegādāti kravas transportlīdzekļi, kuriem ir izmaksāts līzings un pienācis brīdis tās nomainīt pret jaunākām. Līdzīgi kā pēdējos gadus turpinās dominēt kravas vilcēju segments.”

 

Atjaunojas pieprasījums pēc „6x2” tilpumkravu sastāva automašīnām


2012.gads kravas transportlīdzekļu tirgū iezīmējies kā stabilizācijas gads pēc straujā pārdošanas apjoma krituma krīzes gados, kam sekoja strauja izaugsme 2011.gadā. Tai pat laikā šajā nozarē pērn novērotas arī jaunas tendences. Piemēram, palielinājusies interese pēc „6x2” kravas vilcējiem, kas nozīmē, ka Latvijas kravas pārvadātājiem palielinājušies darba apjomi Skandināvijas valstīs. Turpināja atjaunoties pieprasījums pēc „6x2” tilpumkravu sastāva automašīnām, kas krīzes gados bija pilnībā izzudis.

 

Savukārt kokvedēju segments saglabā zināmu stabilitāti bez būtiskām izmaiņām, pateicoties tam, ka koksne ir stabila eksporta prece. Turpina saglabāties neliels pieprasījums pēc būvniecībā izmantotajiem pašizgājējiem, ko var skaidrot ar būvniecības tirgus lēno atlabšanu un priekšroku došanu jau esošajai tehnikai vai lietotas iegādei.

 

Pēdējais gads EURO 5 motoru iegādei


Šis gads būs pēdējais, kad kravu pārvadātāji Eiropas Savienībā varēs iegādāties jaunus kravas transportlīdzekļus ar motoriem, kas atbilst “EURO 5” prasībām. No 2014.gada 1.janvāra stājas spēkā EP regula, kas paredz, ka jaunus kravas transportlīdzekļus varēs reģistrēt tikai ar motoriem, kas atbilst stingrajām “EURO 6” apkārtējās vides prasībām.

 

Aigars Pušinskis, „Scania Latvia” vadītājs: „Ņemot vērā tehnoloģijas un cenu atšķirības starp transportlīdzekļiem ar „EURO 5” un „EURO 6” motoriem, var prognozēt, ka šogad pārvadātāji vēl steigs iegādāties kravas transportlīdzekļus ar līdzšinējās paaudzes motoriem, kas izmaksu ziņā ir lētāki. Lielāka aktivitāte ir gaidāma gada otrajā pusē, kad tuvosies izmaiņu likumdošanā stāšanās spēkā.


„Scania” jau savlaicīgi sagatavojās jaunajām prasībām un atbilstoši izgatavoja motorus un jau vārāk kā divus gadus transporta uzņēmumi izmanto uz Eiropas ceļiem. Šiem motoriem ir noteikts radikāls izmešu līmeņa pazeminājums salīdzinājumā ar „EURO 5”, piemēram, slāpekļa oksīdu un cieto daļiņu izmešu apjoms ir samazināts apmēram četras reizes.