RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

Nemirstīgais RENAULT ALPINE

Nemirstīgais RENAULT ALPINE
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 16.02.2013. 19:53

Daži automašīnu ražotāji ir nemirstīgi, neatkarīgi no mainīgās veiksmes. Piemēram, ROLLS ROYCE vai BUGATTI, ASTON MARTIN vai MASERATI. Šāda auto marka ir arī ALPINE.

 

Jau gandrīz 60 gadus un trīs automobilistu paaudzēs apsēšanās pie ALPINE stūres spēj radīt patiesu un ne ar ko nesalīdzināmu prieku. Neviens, kam sanācis izbraukt ar šīs markas automašīnu, šo pieredzi nekad neaizmirsīs. Tie, kas ar tādu joprojām brauc, labprāt tajā dalās ar citiem. Citi pa to laiku kaldina sapni.

 

ALPINE ir stāsts par zīmolu, par cilvēkiem un, jau pavisam drīz, tas būs stāsts par atdzimšanu.

 

III. ALPINE RADĪŠANA 

 

Žans Redelē diezgan ātri saprata automašīnas zīmola potenciālu, kuru viņš vēlējās izveidot, balstoties uz šādiem principiem: automašīna būtu ar inovatīvu dizainu, zem viegla, pievilcīga korpusa aprīkota ar vienkāršiem, bet konkurētspējīgiem mehāniskajiem komponentiem, tajā pašā laikā tajā tiktu izmantots liels skaits masveidā ražotu detaļu, kas nodrošinātu zemas automašīnu cenas un apkopes izmaksas salīdzinājumā ar automašīnas veiktspēju.

 

Otrs Žana Redelē izstrādātais princips bija aktīvāk izvērst uzņēmuma darbību pašu mājās, izsniedzot starptautiskas licences.

 

RENAULT SPÉCIALE un RÉDÉLÉ SPÉCIALE pamatā bija 4CV platforma ar poliestera korpusu un vairākiem sporta pielāgojumiem. Žans Redelē uzreiz centās panākt, lai automašīnu izgatavotu ārvalstīs, kā pirmo izmēģinot Ameriku. Izlaista ar nosaukumu LE MARQUIS, tā 1954. gadā debitēja Ņujorkas automašīnu izstāde (New York Motor Show), bet iniciatīva neattīstījās nekur tālāk.

 

Tajā pašā laikā modelis COACH - kura izlaišanu finansēja viņa Žana Redelē sievastēvs - kļuva par viņa pirmo izlaisto ALPINE modeli. 1955. gada 25. jūnijā tika izveidota sabiedrība ar ierobežotu atbildību Société des Automobiles Alpine un jūlija sākumā pats Žans Redelē prezentēja trīs jaunus A106 COACH modeļus (A - ALPINE un 106, kā atsauci uz 4CV numuru 1062, kas bija kalpojis kā detaļu avots). Pirmā no minētajām automašīnām bija zilā krāsā, otrā - baltā un trešā bija sarkana. Tas visu izteica. "Franču automašīna, kura izgaismotu karoga trīs krāsas - kā uz ceļiem, tā sacīkstēs." RENAULT vadītājs Pjērs Dreifuss un pētniecības un attīstības vadītājs Fernands Pikārs (Fernand Picard) tika pārliecināti vienā mirklī. 1955.gada 6. oktobrī Žans Redelē 42. Parīzes automašīnu izstādē (Paris Motor Show) oficiāli prezentēja savu zīmolu un automašīnas. Tur viņi prezentēja ETOILE FILANTE - automašīnas modeli, kuru bija izstrādājuši RENAULT un TURBOMECA inženieri, kuri nupat bija pārspējuši pasaules rekordu, ar gāzes turbīnu aprīkotajai automašīnai sasniedzot ātrumu 308 km/h uz Bonnevillas sāls ezers (Bonneville Salt Flats), Jūtā, ASV.

 

Žana Redelē Djepē izveidotā biedrība Société RDL pasūtīja Džovanni Mikeloti izgatavot kabrioletu, kas tika piegādāts 1957. gadā. Šī kabrioleta tīrās un skaidrās līnijas noteica visu turpmāko ALPINE automašīnu toni. Tās ražošana tika paturēta slepenībā, bet tā iedvesmoja Žanu Redelē pēc vairākiem gadiem pasūtīt mītisko BERLINETTE.

 

1958. gadā A106 modelis tika pilnveidots par A108. Sāksim ar to, ka automašīnā tika izmantota oriģināla platforma, pirms tā 1960. gadā tika nomainīta pret patiesi inovatīvo beams and backbone šasiju, kas kļuva par īstenu ALPINE automašīnu veikluma atslēgu. Jāpiemin, ka tajā pašā laikā leģendārais LOTUS dizaineris un inženieris Kolins Čepmens (Colin Chapman), izlaida LOTUS ELAN modeli ar tāda paša tipa šasiju. Līdz tam viņš bija pasūtījis modeli SEVEN, no kā radās CATERHAM 7.

 

Žans Redelē brālēna Rožē Prijori uzdevums bija būvēt šo auto Pastēra avēnijā (avenue Pasteur) Djepē, tieši aiz Renault tirgotavas rue Thiers, kuru vadīja Žaks Prijērs (Jacques Prieur) - vēl viens Žana Redelē brālēns. Ģimenes gars bija neatņemama uzņēmējdarbības sastāvdaļa, un nodarbinātība izpaudās kooptācijas veidā.

 

Pēc 251 izgatavotas automašīnas, COACH modelis un pēc tam tā kupejas versija, savukārt, deva ceļu kabrioletam un BERLINETTE. Mīts bija dzimis!

 

Pirmie sporta auto klienti sasniedza iedrošinošus rezultātus: Ferē Grēders (Feret Greder), Vinatjē (Vinatier)...; un Alpine zīmolu sāka atzīt pat tādas zvaigznes, kā Izabella Obrē (Isabelle Aubret), El Kordobess (El Cordobes) un Žans Pjērs Marjels (Jean-Pierre Marielle). Aprīkots ar tādu pašu dzinēju, kā RENAULT DAUPHINE modelim, A108 drīz vien radīja pēcteci A110, kurā bija izmantotas RENAULT 8 detaļas. Tā izveidei tika izmantota šī ievērojamā priekšrocība, kā arī nedaudz tika pamainīts tā aizmugures dizains.

 

Ar A110 modeli, uzņēmums ieguva komerciālu veiksmi. Telpas Pastēra avēnijā - kas vairāk gan bija darbnīca, nekā rūpnīca - bija īsteni aktīva vieta, kurā izpilddirektors Etjēns Dežardēns (Etienne Desjardins) bija nodarbināts ar rēķiniem. Viņa pūliņus gan apgrūtināja Rožē Prijērs, kurš bija atbildīgs par automašīnu izgatavošanu klientiem, kuru skaits nepārtraukti pieauga - un Žilbērs Arivels (Gilbert Harivel), kurš vadīja Équipe Compétition uzņēmējdarbības sporta mašīnu atzaru, kurā sākumā tika būvētas un sagatavotas rallija automašīnas, vēlāk arī izturīgi sacīkšu prototipi un, visbeidzot, vienvietīgi auto. Veiksmes pamatā varēja būt tikai un vienīgi visu iesaistīto personu milzīgais entuziasms; A110 ražošana pavēra iespējas nepārtrauktam progresam, uzvaru skaits rallijos tikai pieauga, to prototipu veiksme Lemānā padarīja ALPINE slavenu ("pasaules ātrākais degvielas litrs") un Anrī Grandsjē (Henri Grandsire), ALPINE Francijas F3 sacīkšu čempions, parādījās televīzijā kā multfilmas tēls Mišels Vaijons (Michel Vaillant) pie ALPINE-VAILLANTS auto stūres!

 

Žans Redelē izveidoja jaunu Parīzes atzaru, atverot RENAULT pārstāvniecību Foša bulvārī 3 (3 boulevard Foch) Epinē pie Sēnas, kur viņš atvēra ALPINE galveno komerciālo mītni. A110 modelis tika nepārtraukti uzlabots - sākumā ar 1108cc dzinēju, tad ar 1255cc, vēlāk ar 1565cc un pēc tam ar 1605cc. Estētikas ziņā izmaiņas nebija lielas, bet to bija skaitliski daudz: priekšējais režģis ar četriem priekšējiem lukturiem, paplašinātiem spārniem, priekšā iebūvētu radiatoru, noņemamiem aizmugurējiem sliekšņiem un tā tālāk... līdz 1977. - modeļa pēdējam ražošanas gadam (1600 SX ar 1647cc dzinēju).

 

Tikmēr jau bija izgatavotas apmēram 7 500 BERLINETTE automašīnas, un tā bija lieliska ikvienā sacensību trasē, kurā piedalījās (rallijā, apļu sacīkstēs, rallijkrosā, sacīkstēs kalnainā apvidū, ledus sacīkstēs utt.).

 

 

IV. NO ALPINE LĪDZ ALPINE RENAULT 

 

ALPINE strauji augošā veiksme, ko veicināja BERLINETTE A110 izlaišana, mudināja Žanu Redelē atvērt otru ražošanas vienību Thiron-Gardais pilsētā.

 

Rūpnīca bija auglis līgumam starp Žanu Redelē un RENAULT Eiropas pārdošanas vienības direktoru Filipu Lamiro (Philippe Lamirault) un nelielas kopienas mēru Dienvidnormandijā.

 

Žans Redelē saskārās ar pieprasījuma pieaugumu pēc BERLINETTE, kurus viņa Pastēra avēnijas darbnīcā apmierināt vairs nebija iespējams, un Filips Lamiro bija ieinteresēts padarīt lauku pilsētiņu par rūpniecības vietu. Iznākums bija tāds, ka rūpnīca Thiron-Gardais pilsētā sāka ražot saliktas šasijas un auto korpusus, kurus nokrāsoja un marķēja ar A110 simboliku, pirms tie kravas automašīnā tika nogādāti atpakaļ uz Djepi, kur tiem tika pielikti mehāniskie komponenti. Djepes kolēģa Danjēla Vū (Daniel Vue) vadībā šī bija vienība darbojās tik ilgi, līdz to pārņēma RENAULT un pārvērta par BERNARD MOTEURS - uzņēmuma lauksaimniecības tehnikas atzaru.

 

Šajā laikā, kad pieauga uzņēmuma ražošanas kapacitāte, Žans Redelē jau bija ieplānojis pavisam jauna veida automašīnu - A310, kas tika prezentēta 1971. gada Ženēvas automašīnu izstādē. Šī Žana Redelē kopā ar Īvu Legālu (Yves Legal) (ALPINE) un Mišelu Beligonu (Michel Beligond) (RENAULT) projektētā automašīna bija paredzēta, lai nostiprinātu zīmola vārdu sporta automašīnu un GRAN TURISMO luksus klases automašīnu lietotāju aprindās. Saglabājot tradicionālo 2,27 m garenbāzi (tādu kā PORSCHE 911), šī automašīna bija estētika līdzsvara veiksme un īpaši tai Žans Redelē avenue de Bréauté atvēra jaunu ražotni.

 

Moderna, pārdomāta un funkcionāla, tā tika uzbūvēta sadarbībā ar RENAULT ENGINEERING nodaļu, kurai bija uzdevums izveidot jaunas ražotnes ar SERI (Société d'Encouragement pour la Recherche et l'Invention) palīdzību. 

 

Diemžēl A310 un jaunā rūpnīca Djepē kļuva par 1973. gada kurināmā krīzes upuriem un piedzīvoja ievērojamu pārdošanas apjomu kritumu.

 

Tomēr A310 piedzīvoja regulāru attīstību un laika gaitā atrada savu klientu bāzi. Pēc četru cilindru, 140 zirgspēku, 1605cc dzinēja parādīšanās 1971. gadā, 1974. gadā tam tika pievienota degvielas iesmidzināšanas sistēma un tad, sākot ar 1976. gada septembri, automašīna tika aprīkota ar V6 150 zirgspēku 2700cc dzinēju, kas tika ņemts no RENAULT 30 TS. 1981. gadā automašīna ieguva jaunā RENAULT 5 TURBO aizmuguri. Pēc vairāk nekā 11 600 saražotām automašīnām (2 340 četru cilindru un 9 287 V6 versijām), 1985. gadā A310 graciozi deva vietu jaunajam GTA modelim.

 

Tajā pašā laikā tirgū veiksmīgi tika prezentēta RENAULT 5 ALPINE automašīna. Laika posmā starp 1976. un 1980. gadu tika izgatavotas apmēram 56 000 automašīnas ar dabiskās vilkmes dzinējiem, kam sekoja 23 000 turbo modeļi laika posmā starp 1981. un 1984. gadu.

 

Jaunā GTA (GRAND TOURISME ALPINE) automašīna savā konstrukcijas procesā bija ļoti novatoriska. Tās virsbūve bija pirmā, kas Eiropā tika izgatavota ar augstspiediena injekcijas metodi. Šī tehnoloģija ļāva poliestera virsbūvei "pielipt" pie šasijas, tādējādi automašīnai nodrošinot īpaši labu stingrību. Neņemot vērā galveno tehnoloģisko jauninājumu, automašīnai bija arī īpaši zems frontālās pretestības koeficients (CdA), kā arī degvielu taupoša veiktspēja nodrošinot pilnīgu komfortu, kaut arī tā bija atkāpšanās no BERLINETTE Spartas koncepcijas, kā atbilde uz ātrā un sportiskā GRAND TOURISME daudzveidības koncepciju. Sākotnēji aprīkota ar 2849cc dzinēju, kas ļāva automašīnai attīstīt 160 zirgspēkus, GTA izrādījās ātra - sasniedzot ātrumu vairāk nekā 230 km/h. Vairākus mēnešus vēlāk tirgū parādījās turbo versija - tajā tika izmantots GARRETT T3 TURBO un gaiss-gaiss starpdzesētājs apvienojumā ar RENIX elektronisko iesmidzināšanas sistēmu (ko kopā radīja RENAULT un BENDIX). Tā dižojās ar 200 zirgspēkiem un tā ļāva GTA - ātrākajai tā laika franču mašīnai - plašsaziņas līdzekļos iegūt nosaukumu "Iznīcinātājs ceļam" (fighter jet for the road)

 

Automašīnai sekoja divas retas versijas. Pirmā bija EUROPA CUP (kas nebija apstiprināta braukšanai uz ceļiem), kura sacentās curtain-raiser sacīkstēs Formula 1 Grands Prix laika posmā starp 1985. un 1988. gadu (tika izgatavotas 69 šādas automašīnas). Tad vēl bija 'US' versija ar ievelkamiem priekšējiem lukturiem, kas bija paredzēta eksportam uz ASV, kā daļa no komerciālā un rūpnieciskā līguma ar uzņēmumu AMERICAN MOTORS - RENAULT Amerikas meitasuzņēmumu (tika izgatavota 21 šāda automašīna).

 

1989. gadā MILLE MILES versija - kā atzinība Žana Redelē agrīnajām veiksmīgajām ALPINE automašīnām - klientiem tika piedāvātas ierobežota skaita un izlaiduma automašīnas (100 vienības). Tad 1990. gadā parādījās LE MANS versija, kas bija vēl viens cieņas apliecinājums Redelē laika ALPINE triumfam leģendārajās sacīkstēs Le Mans 24 Hours; šim auto bija videi draudzīgāks V6 Turbo dzinējs un pārskatīts daudz pievilcīgāks korpuss.

 

Eiropas sporta auto cienītājiem 1990. gadā kļuva pieejams A610 modelis ar 2963cc turbo dzinēju. Lieliska universālā automašīna, kas daudz ieguva no uzslavu cienīgā dinamiskās veiktspējas un saņēma vienbalsīgas plašsaziņas līdzekļu uzslavas. Tomēr automašīnai bija zināmas grūtības atrast savu nišu. Par spīti īpašajai, ļoti ekskluzīvajai MAGNY-COURS versijai, automašīna 1995. gadā no redzesloka pazuda pēc tam, kad bija izlaistas 818 šīs automašīnas vienības - kuras mūsdienās īpaši kāro augstas veiktspējas GT cienītāji.

 

Žans Redelē nekad nezaudēja ticību RENAULT. Pateicoties šai tuvajai draudzībai, Djepes rūpnīcā izgatavotās automašīnas kopš 1967. gada beigām tika sauktas par ALPINE RENAULT, kad Žanam Redelē bija oficiāli jāpārstāv RENAULT zīmols autosportā.

 

Vienlaikus RENAULT arī nodrošināja ALPINE līgumu ar ELF, kas ļāva atvēlēt papildu budžetu konkurētspējas uzlabošanai, kamēr Filips Lamiro atļāva Renault dīleru tīklā tirgot A110 un vēlāk arī A310 modeli.

 

No tā brīža ALPINE automašīnas uz saviem motora pārsegiem nesa RENAULT "dimantu" un ekonomiskās saites abu uzņēmumu starpā kļuva aizvien ciešākas. Visbeidzot 1973. gadā tās tika nostiprinātas pavisam, Renault iegādājoties 70 % ALPINE kontrolpaketes akciju. Kopš šī brīža biedrība Nouvelle Société Alpine kļuva par akciju sabiedrību ar direktoru padomi un padomi. Direktoru padomē bija pārstāvētas trīs vadošās ALPINE personas: Žaks Toraidinets (Jacques Thoridnet) - Djepes rūpnīcas direktors, Etjēns Dežardēns un Žaks Šenīss, bet Žans Redelē tika uzaicināts darboties padomē.

 

1976. gadā ALPINE atteicās no sporta mašīnu ražošanas, šo pienākumu pārņēma jaunā vienība RENAULT SPORT, ko vadīja Žerārs Larouzs (Gérard Larrousse), un divus gadus vēlāk - izpētes nodaļa. ALPINE Djepē kļuva par BEREX inženiercentru (Bureau d'Etudes et de Recherches Expérimentales), kura vadīšana tika uzticēta Žoržam Duā (Georges Douin).

 

Pēc A610 modeļa ražošanas pārtraukšanas, Djepes rūpnīcā - uz kuras sienām iepriekš vienmēr bija ALPINE logo, RENAULT SPORT vajadzībām tika ražota virkne sporta modeļu. Pēc veiklā RENAULT 5 ALPINE - ko mīļi dēvēja par "skrituļdēli" par godu tās pirmšķirīgajam sniegumam 1978. gada Montekarlo rallijā - tika izlaista satriecošā RENAULT 5 TURBO ("Turbo" versijā laika posmā no 1980. līdz 1982. gadam tika izgatavotas 1 820 vienības ar īpašu salonu un laika posmā starp 1983. un 1986. gadu - 3 292 "Turbo 2" vienības).

 

Tāpat laika posmā starp 1996. un 1999. gadu Djepes rūpnīcā tika ražots modelis SPIDER (1 685 vienības).

 

Tad sākās CLIO RS stāsts ar vairāk nekā 67 000 saražotu auto laika posmā no 2000. gada līdz pat mūsdienām un MÉGANE RS stāsts, kura tika prezentēta 2003. gadā un 2007. un 2008. gadā ieguva žurnāla Echappement balvu "Gada sporta auto". Kopskaitā tika izgatavotas 22 455 šīs automašīnas vienības.

 

Neaizmirstot, protams, CLIO V6, kas laika posmā starp 2002. un 2005. gadu tika saražota 1 333 vienībās - un virkni ātrumsacīkšu automašīnas - tādas, kā CLIO CUP (700 vienības), MÉGANE TROPHY (13 vienības), FORMULA RENAULT FR ar 2,0 litru dzinēju (112 vienības) un FORMULA RENAULT ar 3,5 litru dzinēju (26 vienības).

 

Mūsdienās ALPINE rūpnīca Djepē atkal spēlē svarīgu lomu, jo ir paziņots par jaunu partnerības izveidi ar uzņēmumu CATHERAM, lai projektētu un ražotu sporta automašīnas, kas iemūžinātu ALPINE DNS.