RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

Trešās paaudzes Škoda Octavia gatava iekarot arī Latviju

Trešās paaudzes Škoda Octavia gatava iekarot arī Latviju
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 12.03.2013. 13:25

Latvijā uzsākta visu laiku pārdotākā Škoda modeļa – Octavia – trešās paaudzes tirdzniecība. Jaunais auto vairāk kā jebkad ir nostājies pats savā tirgus nišā, kas nosaka jaunus standartus kompaktklasē. Jaunā Octavia kārtējo reizi pārsteidz ar savu dizainu, ietilpību, funkcionalitāti, drošības un komforta sistēmām, zemo degvielas patēriņu un plašo "Simply Clever" risinājumu klāstu. Bez tam vairāk kā jebkad Škoda pārsteidz ar Octavia cenas, vērtības un kvalitātes attiecību.

 

 

Trešās paaudzes Octavia dizains ir veidots, izmantojot jaunākās Škoda dizaina līnijas, kas piešķīrušas jaunajam auto dinamisku un tajā pašā laikā elegantu izskatu. Automašīnas priekšpuse veidota, izmantojot horizontālus akcentus, savukārt sāni ieguvuši daudz dinamiskāku dizainu, pateicoties garākai riteņu bāzei, īsākām riteņu pārkarēm, kā arī vairāk uz aizmuguri aizvirzītam aizmugurējam jumta balstam, kas ļāvis iegūt kupejām raksturīgu jumta līniju.

Papildus niansi šai kombinācijai piešķir nedaudz uz augšu izliektā logu līnija, ko noslēdz gaumīgs aizmugurējo durvju izvirzījums, kas krasi savieno jumta un logu
līnijas. Automašīnas aizmugure izceļas ar šķautnainām un skrupulozām formām, kuras papildina "C" formas aizmugurējie lukturi. Salīdzinot ar iepriekšējo paaudzi, jaunā Octavia ir par 4,5 cm platāka un par 9 cm garāka – tā ir ietilpīgāka kā jebkurš cits kompaktklases automobilis – ar to šajā ziņā spēj konkurēt tikai vidējās klases automobiļi, kas savukārt nespēj konkurēt ar cenu.

Viens no Škoda inženieru galvenajiem uzdevumiem, izstrādājot trešās paaudzes Octavia, bija padarīt to par lieliski vadāmu un komfortablu automobili. Rezultāts ir sasniegts – jaunā Octavia balstiekārta ir izstrādāta tā, ka tā sniedz lielisku līdzsvaru starp komforta un drošības prasībām. Lai to sasniegtu, inženieri ir radījuši pat divu veidu aizmugurējās piekares, kas tiek uzstādītas atkarībā no izvēlētā dzinēja tipa. Ne tikai jaunā balstiekārta, bet arī pilnīgi jaunā virsbūve, kurā izmantoti daudz vieglāki un izturīgāki materiāli, kā arī jaunākās paaudzes dzinēji ir ļāvuši trešās paaudzes Octavia padarīt ievērojami vieglāku, ekonomiskāku un daudz drošāku.

Trešās paaudzes Octavia drošumu apstiprina Euro NCAP piecu zvaigžņu vērtējums. Marta sākumā veiktajā drošības pārbaudē jaunā Octavia ir nevien atzīta par vienu no drošākajiem automobiļiem savā klasē pasažieru un bērnu aizsardzības jomā, bet arī atzīta par vienu no labākajām automašīnām gājēju
aizsardzības jomā. Īpašas uzslavas Octavia saņēmusi arī par drošības sistēmām, kas parasti tiek uzstādītas augstākas klases automobiļos – to vidū ir priekšējais asistents ar avārijas bremzēšanas funkciju, joslu asistents, pasažieru aizsardzības sistēma, vadītāja aktivitātes asistents un multi sadursmju bremžu sistēma, kas aptur automobili, lai tas neripotu pēc sadursmes.

Trešās paaudzes Škoda Octavia automašīnas tiek komplektētas ar jaunākās paaudzes benzīna un dīzeļdzinējiem, kas ir līdz pat 19% ekonomiskāki. Sākotnēji Latvijā jaunā Octavia būs pieejama ar četriem benzīna tiešās iesmidzināšanas turbo dzinējiem, kuru jauda ir, sākot no 86 zirgspēkiem (1,2 TSI) un beidzot ar 180 zirgspēkiem (1,8 TSI). Jaudīgākais dzinējs Latvijā būs pieejams maijā. Dīzeļdzinēju gammā šobrīd ir atrodami divi dzinēji – 1,6 litru, 105 zirgspēku un 2,0 litru, 150 zirgspēku TDI turbodīzeļi, taču jau šī gada vasarā tiem pievienosies papildus 1,6 TDI versijas. Octavia, atkarībā no izvēlētā dzinēja jaudas, tiek komplektētas ar piecu vai sešu pārnesumu manuālajām, kā arī sešu vai septiņu pakāpju DSG automātiskajām pārnesumkārbām. Automātiskā pārnesumkārba šobrīd nav pieejama vienīgi 1,2 TSI dzinējiem. Visi dzinēji, izņemot mazjaudīgāko 1,2 TSI versiju, ir aprīkoti ar Green tec tehnoloģiju, kurā iekļauta Start/Stop un bremžu spēka enerģijas reģeneratīvā sistēma. Tas, kā arī samazinātais automašīnas svars, ļauj trešās paaudzes Octavia lepoties ar ievērības cienīgiem degvielas ekonomijas rādītājiem – ekonomiskākais no dzinējiem – 1,6 TDI - kombinētajā ciklā uz 100 km patērē vien 3,8 litrus dīzeļdegvielas. Arī jaudīgākā dzinēja degvielas patēriņš ļauj lepoties – 1,8 TSI dzinējs ar manuālo pārnesumkārbu kombinētajā ciklā patērē 6,1 litru, bet ar DSG automātu – 5,7 litrus degvielas uz 100 km.

Jaunā Škoda Octavia ir pieejama trīs aprīkojuma līmeņos – Active, Ambition un Elegance – kas viens otru pārspēj ar aprīkojuma bagātību un apdares materiālu izsmalcinātību. To visu papildina dažādas inovatīvas tehnoloģijas, kuru vidū ir adaptīva kruīza kontrole, inteliģentais gaismu asistents, vadītāja noguruma pakāpes noteikšanas sistēma, inteliģentais un automātiskais parkošanās asistents, ceļazīmju atpazīšanas sistēma un daudzas citas pasīvās un aktīvās iekārtas, kas gādā par automašīnas vadītāja un pasažieru komfortu un drošību.

Īpaši vajag uzsvērt cenu. Sākuma cena ir 13 390 EUR ar PVN.
Drīzumā trešās paaudzes Octavia modeļu saimi papildinās nevien universāla modifikācija, kas pirmizrādi piedzīvo Ženēvas motoršovā, bet arī sportiskākā modifikācija – Octavia RS.

Ar Škoda Octavia trešās paaudzes automobiļiem iespējams iepazīties Karlo Motors salonos, kā arī Škoda salonos Liepājā, Daugavpilī un Valmierā. Savukārt testa braucieniem iespējams pieteikties elektroniski mājas lapā www.skoda.lv/octavia