RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

Apbalvojumu Zelta stūre saņem Peters Šraiers

Apbalvojumu Zelta stūre saņem Peters Šraiers
Foto: http://thekoreancarblog.com/
KRUSTTEVS.COM · 11.11.2013. 16:47

Dizains auto nozarē nekad nav bijis tik svarīgs kā šobrīd – to pamato arī 2013.gada „Zelta stūres” žūrijas lēmums. Vienā no prestižākajiem konkursiem Peters Šraiers, Hyundai Motor Group galvenais dizainers, saņēmis apbalvojumu „Goda Zelta stūre”, kas tiek piešķirts par izciliem sasniegumiem auto nozarē. 

 

Bavārijā dzimušais Šraiers ir Kia Motors galvenais dizainers kopš 2006.gada, un 2013.gada sākumā viņš tika iecelts par visu Hyundai-Kia dizaina centru prezidentu. Ar milzu atbildību par dizaina izstrādi pasaulē piektajam lielākajam auto ražotājam, Šraiers kļuvis par otro dizaineri, kas „Zelta stūres” 31 gadu pastāvēšanas laikā saņēmis šo apbalvojumu. 1995.gadā šo apbalvojumu saņēma dizainers Džordžeto Džudžaro (Giorgetto Giugiaro).

 

Pēdējos gados apbalvojumu „Goda Zelta stūre” saņēmuši arī Ferdinands Piečs (Ferdinand Piëch), Volkswagen valdes priekšsēdētājs, 2012.gadā, Alans Mullali (Alan Mulally), Ford Motor valdes priekšsēdētājs, 2011.gadā un Norberts Raitofers (Norbert Reithofer), BMW valdes priekšsēdētājs, 2010.gadā. Balvu pasniegšanu organizē Bild am Sonntag un AutoBild, un oficiālā prezentācija notiks 2013.gada 12.novembrī Berlīnē.

 

“Esmu neizsakāmi lepns saņemt šo apbalvojumu. Tas ir liels gods gan man personīgi, gan mūsu dizaineru komandām visā pasaulē, kuras jau gadiem veic tik lielisku darbu,” sacīja Šraiers. Dizainers bija atbildīgs par Kia atšķirīgā dizaina radīšanu, kas jau saņēmis daudz apbalvojumu, kā arī „tīģera deguntiņu” – Kia zīmolam raksturīgo priekšējo resti -, kas ir kļuvis par neatņemamu zīmola iezīmi.

 

“Kia Motors Corporation man piedāvāja lielisku iespēju sākt ar skicēm, lai radītu zīmolam pilnīgi jaunu, tikai tam raksturīgu dizainu. Papildus atbildība par Hyundai Motor Group dizaina stratēģiju ir jauns izaicinājums, kas liek attīstīt un vienlaikus skaidri atdalīt divu zīmolu atšķirīgās dizaina stratēģijas,” skaidro 60 gadus vecais dizainers.

 

Peters Šraiers absolvējis Lietišķo zinātņu Minhenes universitāti un Londonas Karalisko Mākslas skolu, kurā 2007.gadā ieguvis doktora grādu. Pirms pievienošanās Kia komandai Šraiers strādājis pie tādu modeļu dizaina izstrādes kā Audi TT, Volkswagen jaunais Beetle un Volkswagen Passat.

 

Strādājot Kia, Šraiers izstrādājis dizaina filozofiju, kas balstīta uz vienkāršumu un kurai ir ļoti liela nozīme, runājot par zīmola panākumiem – pēdējos piecos gados Kia pārdošanas apjoms ir dubultojies, 2012.gadā sasniedzot 2,7 miljonus pārdoto vienību. Arī Hyundai zīmols pēdējos gados strauji attīstījies, sasniedzot 7,1 miljonu realizēto vienību pērn. 155 000 automašīnu tika pārdotas Vācijā, kur grupa ir lielākais automašīnu importētājs.

 

Šraiera vadībā Kia Dizaina studijas Korejā, ASV un Frankfurtē ir radījušas vairākus pārsteidzošus dizaina modeļus. Pie tiem noteikti minams kulta modelis krosovers Kia Soul, dinamiskais kompakts SUV Kia Sportage, eleganti sportiskā Kia Optima, Kia POP elektromobīļa koncepts, Kia GT dizains un sportiskais Kia provo koncepts.

 

Viss šobrīd pieejamais Kia modeļu klāsts sevī ietver Šraiera dizaina pieskārienu. Pēdējais modelis, kura dizainu pilnībā pārveidojis Šraiers, ir jaunais Kia Carens, kas pārdošanā Eiropa pieejams no 2013.gada maija un kas piešķir jaunu vizuālu dinamiskumu uz ģimenēm vērstajam MPV segmentam.

 

Kia modeļu jauno dizainu veiksmīgums atspoguļojas ne tikai zīmola panākumos, palielinot pārdošanas apjomu, bet arī daudzajos apbalvojumos, kas saņemti, kopš Šraiers pievienojies uzņēmumam. Piemēram, desmit Kia modeļi saņēmuši arī prestižās red dot dizaina balvas. Eksperti ļoti atzinīgi novērtējuši kopējo Kia zīmola dizaina stratēģiju, un Automotive Brand Contest piešķīra uzņēmumam apbalvojumu „Labākais no labākā” 2011.gadā zīmolu dizaina kategorijā.

 

„Zelta stūre” tiek uzskatīta par vienu no svarīgākajiem apbalvojumiem Eiropas mērogā. Zelta stūres apbalvojums dibināts 1976.gadā, un to saņem gada labākie jaunie modeļi, savukārt „Goda zelta stūre” tiek pasniegta auto nozares līderiem kopš 1983.gada. Šo prestižo apbalvojumu saņēmuši arī divi sacīkšu braucēji – Mihaels Šūmahers (Michael Schumacher) 1993.gadā un Luis Hamiltons (Lewis Hamilton) 2007.gadā.

 

Automašīnu kategorijās uzvarētājus izvēlas žurnālu Bild am Sonntag un AutoBild lasītāji vai neatkarīga žūrija 40 personu sastāvā, ko veido slavenības, sacīkšu braucēji, inženieri, dizaineri un auto žurnālisti. Apbalvojuma „Goda Zelta stūre” uzvarētājus izvēlas organizētāju pārstāvji un Axel Springer izdevniecības pārstāvji.

 

- Hyundai Motor Group galvenais dizainers Peters Šraiers (Peter Schreyer) saņēmis Bild am Sonntag un AutoBild apbalvojumu „Zelta stūre 2013” par izciliem sasniegumiem auto nozarē.

 

- Šraiers ir tikai otrs dizainers, kas saņēmis šo nozarē tik iekāroto apbalvojumu.