RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Auto jaunumi

VIDEO: 5 iekārojamākie klasiskie auto, kuros ir vērts investēt

VIDEO: 5 iekārojamākie klasiskie auto, kuros ir vērts investēt
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 03.03.2014. 09:43

Eksperti raksturo klasisko auto tirgu kā nobriedušu, vienlaikus pēdējos trīs gados ir vērojama tā izaugsme, tas ir, klasisko auto kā investīciju objektu vērtība turpina stabili pieaugt.

 

Pasaulē un nozarē atzītā klasisko automobiļu apdrošināšanas un vērtēšanas kompānija „Hagerty” lēsa, ka pērn ASV izsolēs ir pārdots par 10% vairāk oldtaimeru nekā 2012.gadā, tāpat būtiski pieaudzis privāto darījumu skaits.

 

Par to, ka tirgus tendence ir pozitīva, liecina arī „Hagerty” izstrādātie indeksi. 2013.gada beigās likvīdāko jeb tā saucamo „blue chips” retro auto vērtība palielinājās par 10%, savukārt Vācijā ražoto oldtaimeru vērība pieauga pat par 32%.

 

Latvijas auto restaurācijas darbnīca „Riga Master Workshop” ir apkopojusi iekārojamāko klasisko spēkratu TOP5. Visām zemāk minētajiem oldaimeriem ir kopīga tendence – to vērtība turpina pieaugt.

 

Jaguar D-type rodsters (1954) http://www.youtube.com/watch?v=Oy3bDCd8yUI

 

„Jaguar D-type” bija izteikts sporta sacīkšu auto – lai arī tā mehāniskās komponentes (piemēram, motors) bija tuvas iepriekšējai „C-type” versijai, tomēr šā dzelzs rumaka struktūra radikāli atšķīrās no tā priekšgājējiem.

 

„Jaguar D-type” bija slavens ar savu revolucionāro virsbūvi un lielisko aerodinamiku. To šis nu jau oldtaimeris ieguva pateicoties Malkolmam Seijeram (Malcolm Sayers), kurš „Jaguar” pievienojās no Bristoles Aeroplānu kompānijas. „Jaguar D-type” Seijers projektēja līdzīgi kā lidmašīnas – lai ārējais spiediens maksimāli gultos uz virsbūvi.

 

Pirmo reizi šo auto prezentēja 1954.gada „Le Mans” 24 stundu ātruma sacīkstēs, kur „Jaguar” komanda finišēja kā otrie. Pēc tam „D-type” piedzīvoja uzlabojumus un nākamajos trīs gados šajās sacensībās uz goda pjedestāla augstākās pakāpes atradās tieši „Jaguar” komanda.

 

Mūsdienās šā 1954.gada Jaguar D-Type rodstera (seši cilindru, 3442 cm3 un 250 zs motors) vērtība ir 4,450 miljoni ASV dolāru.

 

Ferrari 275 GTB/4 (1968) 6 Weber Carbs http://www.youtube.com/watch?v=H5BqlE0JstA

 

Šā auto pirmsākumi meklējami 1967.gadā, kad „Ferrari 275” nosaukumam tika pievienots arī apzīmējums GTB/4. Šādi „Ferrari” uzskatāmi vēlējās demonstrēt būtiskās izmaiņas auto dzinējā – šā modeļa spēkratiem bija dzinējs ar četrām sadales vārpstām.

 

„Ferrari 275 GTB/4” varēja lepoties ar izcilu jaudu – 300 zs, 12 cilindru un 3.3 litru motoru, vienlaikus tā saglabāja vienu izcilākajiem „Pininfarina” (viens no vecākajiem auto dizaina birojiem Itālijā) dizainiem. Jāmin, ka GTB/4 bija pēdējā „Ferrari 275” versija, pēc tam to aizstāja „Ferrari 365 GTB/4 Daytona”.

 

Pašreizējā vidējā tirgus vērtība atbilstoši Hagerty’s ir 1,690 miljoni ASV dolāru.

 

Toyota 2000GT (1969) http://www.youtube.com/watch?

 

 

Šī 1969.gada „Toyota” 2000GT, kas tapusi sadarbībā ar „Yamaha”, ir īsts retums, jo savulaik tika saražots vairāk nekā 350 šādu auto. Spēkratu pirmo reizi prezentēja 1967.gada Tokijas auto šovā un to joprojām uzskatīta par pirmo japāņu superauto,

 

Vizuāli 2000GT ir līdzīga „Jaguar E-type”, tomēr Nazaki, „Toyota” dizaineris, atradu veidu, kā vēl uzlabot aerodinamiku. „Toyota” 2000GT priekšpuse ir īsāka un šaurāka nekā minētajam „Jaguar”, bet aizmugurēja daļa – kantaināka. „Yamaha” izstrādāja motoru par pamatu ņemot „Crown” sedana divu litru vienrindas sešcilindru dzinēja bloku, kuru būtiski uzlaboja. Tas nodrošināja, ka auto spēja attīstīt ātrumu līdz pat 120 130 km/h.

 

Lai arī šis auto neiekaroja ASV tirgu, tā kulta statusu veidoja tā parādīšanās popkultūrā, piemēram, kā Džeimsa Bonda auto filmā „You Only Live Twice”. Jāmin, ka īpaši šai filmai auto tika pārveidots par kabrioletu. Šī versija gan nekad nenonāca pārdošanā. Tāpat ar šā modeļa auto savulaik braukusi slavenā britu modele Tvigija.

 

Pēc Hagerty’s aplēsēm vidējā šā auto tirgus vērtība ir aptuveni 757 tūkstoši ASV dolāru.

 

Porsche 911 Carrera RS (1973) http://www.youtube.com/watch?v=yy-Ex2Hk36U

 

Šis „Porsche” modelis tiek uzskatīts ar par vienu no visu laiku vērtīgākajiem klasiskajiem auto un pašlaik tas ir kolekcionāru pieprasītākais oldtaimeris. Tā pašreizējā vidējā tirgus vērtība ir aptuveni pusmiljons ASV dolāru.

 

Modelis sākotnēji tika radīts, lai ar to varētu piedalīties auto sacīkstēs. Ne velti „RS” nozīmē „Rennsport” jeb sacīkšu sports vācu valodā, bet savukārt „Carrera” ir atgādinājums par „Porsche” modeļu uzvaru „Carrera Panamericana” sacīkstēs 1950.gadā. Kopumā tika saražoti 1580 šā tipa auto.

 

Šo dzelzs rumaku vienlaikus var lietot ikdienas satiksmē, gan arī sacensībās. Tiek uzskatīts, ka tajā ir iemiesota visu laiku efektīvākā jaudas un svara attiecība. Samazināts svars, 2.7 litru motors, „Bosch” degvielas padeves sistēma un piecu ātrumu manuālā ātrumkārba un vēl citas dizaina īpašības ir padarījušas šo auto par ātruma un stabilitātes simbolu.

 

Ford Mustang Shelby GT350 (1965) http://www.youtube.com/watch?v=f--0OpOz1Bo

 

„Shelby” ir jaudīgāks (vairāk 300 zs) „Ford Mustang” variants. Visi 1965.gadā ražotie GT350 bija tā saucamajā Vimbldonas baltajā tonī ar zilām („Guardsmen blue”) joslām gar tā sāniem, tikai aptuveni 157 šā modeļa auto, kas tika saražoti, šīs joslas atradās uz motora pārsega, jumta un bagāžnieka daļas. Kopumā tika saražotas nedaudz vairāk nekā 500 „Shelby” tipa spēkratu.

 

Šis „muskuļauto” savu vārdu aizguvis no leģendārā amerikāņu auto dizainera, sacīkšu braucēja un uzņēmēja Kerola Šelbija (Carroll Shelby). Pirmie šā tipa auto maksāja aptuveni 4,5 tūkstoši ASV dolāru, bet pašlaik tā vērtība saskaņā ar Hagerty ir vairāk nekā 220 tūkstoši dolāru.

 

„Šīs, protams, ir retas un ļoti vērtīgas automašīnas. Vienlaikus jāmin, ka arī veiksmīga investīcija būs arī Vācijā ražotie klasiskie auto. Šo auto vidējā tirgus cena būs robežās no vairākiem desmitiem - līdz pāris simtiem tūkstošu ASV dolāru. Turklāt arī to restaurācija būs vienkāršāka,” piebilda Latvijas lielākās auto restaurācijas darbnīcas īpašnieks Māris Bebris.