RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

Liela daļa iedzīvotāju nezina interneta pakalpojumu sniedzēja papildus iespējas

Liela daļa iedzīvotāju nezina interneta pakalpojumu sniedzēja papildus iespējas
Foto: bigdrawmarketing.com
KRUSTTEVS.COM · 08.12.2012. 13:10

Elektronisko sakaru nozarē Latvijā klienti saņem augsta līmeņa apkalpošanas servisu, bet elektronisko pakalpojumu kvalitāte varētu būt labāka. Augstākā kvalitāte ir fiksētā tālruņa pakalpojumiem, internets visbiežāk tiek vērtēts kā labas, bet televīzija kā viduvējas kvalitātes pakalpojums, liecina portālā novertekvalitati.lv iegūtie dati. Vienlaikus liela daļa klientu nav informēti par interneta un fiksētā tālruņa pakalpojumu sniedzēja nodrošinātajām papildus iespējām. Oktobra sākumā atklātajā portālā televīziju, internetu un balss sakarus novērtējuši jau vairāk nekā 1800 lietotāju.

 

„Nav pārsteigums, ka fiksētā tālruņa pakalpojums tiek vērtēts visaugstāk, jo tas ir tehniski attīstīts uz digitālām platformām, tāpēc arī pakalpojumu sniedzējiem ir vieglāk to uzturēt un piedāvāt labā kvalitātē. Turpretī televīzijas pakalpojumam būtiski ir ne tikai dažādi tehniskie parametri, piemēram, signāla kvalitāte un kanālu skaits, bet arī saturs. Šobrīd tirgū darbojas daudzas analogas televīzijas, kas ne vienmēr spēj nodrošināt vienādi augstu kvalitātes un satura līmeni, bet skatītāji arvien biežāk pieejamo pakalpojumu vērtē balstoties tieši uz satura atbilstību savām interesēm un vēlmēm,” skaidro Kerli Gabriloviča, Lattelecom komercdirektore.

 

Apkopotie anketu dati liecina, ka visaugstāk novērtēts ir fiksētā tālruņa pakalpojums – puse no respondentiem lieto izcilas un labas kvalitātes, bet tikai katrs trešais – viduvējas kvalitātes pakalpojumu. Arī internets novērtēts labi – katrs otrais lieto labas kvalitātes interneta pakalpojumus, četriem no desmit internets ir viduvējas, bet tikai vienam no desmit – vājas kvalitātes. Nedaudz zemāki rezultāti ir televīzijas pakalpojumiem, kam ir lielākais viduvējas (41%) un vājas (14%) kvalitātes pakalpojumu īpatsvars. Zīmīgi, ka ievērojami augstāk tiek vērtēta apkalpošana – dati rāda, ka gandrīz 90% respondentu saņem izcilas un labas kvalitātes servisu. 

 

Pakalpojumu sniedzēji uzņemas iniciatīvu


Kopumā apkalpošana tiek sniegta klientam vēlamajā valodā, klientiem ir ērti sazināties ar pakalpojuma sniedzēju, turklāt tie novērtē, ka saņem patiesu un objektīvu informāciju no kompetentiem darbiniekiem. Dati liecina, ka uzņēmumi uzņemas iniciatīvu risināt klienta problēmas, kā arī respektē laiku un telpu – ierodas norunātajā laikā un īpašumu atstāj kārtībā.

 

Tomēr kritiski tiek vērtēta savlaicīga informācija par sakaru pārtraukumiem - trešdaļa lietotāju uzskata, ka netiek informēti un nav pamanījuši informāciju par plānotajiem sakaru pārtraukumiem. Tas ir būtiski, jo pat puse interneta lietotāju bez globālā tīmekļa, neizjūtot tā trūkumu, varētu iztikt ne ilgāk kā trīs dienas*, ierindojot internetu ikdienā būtiskāko iespēju augšgalā.

 

Nav informācijas par interneta un tālruņa papildfunkcijām


Katrs trešais respondents nav interesējies par interneta papildus pakalpojumiem, turklāt nav arī informēts, vai pakalpojuma sniedzējs nodrošina pilnu tehnikas klāstu, piemēram, rūteri bezvadu internetam vai iespēju iegādāties arī datoru. Arī fiksētā tālruņa lietotāji nav informēti par sakaru operatora piedāvātajām papildiespējām, piemēram, numura noteicēju vai zvanu sarakstu. Turpretī televīzijas lietotāji ir daudz vairāk zinoši par papildiespējām, piemēram, tikai katrs desmitais nezina par kanālu bloķēšanas, arhīva vai video nomas funkcijām.