RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

Līdz gada beigām Lattelecom optiskais internets būs pieejams gandrīz 60% Latvijas mājsaimniecību

Līdz gada beigām Lattelecom optiskais internets būs pieejams gandrīz 60% Latvijas mājsaimniecību
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 04.06.2013. 09:10

Lattelecom turpina palielināt mūsdienīgā optiskā interneta pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijā, turklāt, pateicoties tam, Latvijā ir ātrākais internets Eiropā. Plānots, ka 2013. gada beigās Lattelecom optikas pārklājums sasniegs 484000 mājsaimniecības, kas ir 58% no visām mājsaimniecībām Latvijā. Šogad izbūve noslēgusies jau 8000 mājsaimniecību, un visvairāk investēts Kurzemes un Rīgas reģionu pievienošanā optikas tīklam. 

 

Līdz gada beigām optiskā tīkla infrastruktūra tiks nodrošināta vēl 24 000 mājsaimniecībām. Kopumā mūsdienīgajai infrastruktūrai 2013. gadā plānots pieslēgt aptuveni 8000 mājsaimniecību Rīgā, 4000 Rīgas reģionā, 5000 Kurzemē, 3000 Vidzemē, 2500 Zemgalē, kā arī 1500 Latgalē.

 

Platjoslas interneta attīstība gan Rīgā, gan ārpus tās ir Lattelecom darbības prioritāte, tāpēc investējam, lai nodrošinātu jaudīgu un kvalitatīvu optisko internetu atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Kopš 2009. gada, kad sākām piedāvāt jaunākās paaudzes internetu – optiku, investēti jau vairāk kā 30 miljoni latu,” norāda Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

 

Maijā visplašākie izbūves darbi norisinājās Liepājā, Nīcā, Priekulē, atsevišķās vietās Rīgas centrā, Salaspilī, Cēsīs un Valmierā, paralēli optisko tīklu izbūvējot arī citviet Latvijā.

 

Izvēloties reģionus investīcijām, Lattelecom izvērtē potenciālo optiskā interneta lietotāju skaitu un infrastruktūras izbūves izmaksas. Kopumā Lattelecom mērķis tuvāko gadu laikā ir palielināt optiskā interneta pieejamību līdz pat 75% no visām Latvijas mājsaimniecībām.

 

Kvalitatīvs interneta pieslēgums ir būtisks pilsētu un novadu attīstībai visas Latvijas mērogā. Tas ne tikai ir uzņēmējdarbības virzītājspēks, bet arī uzlabo individuālo ikdienas pieredzi teju visās dzīves jomās, sākot ar izglītību, kultūru līdz pat pilnvērtīgai atpūtai mājās,” papildina K. Gabriloviča.

 

Uzlabotā optiskā interneta tehnoloģija nodrošina ievērojami lielāku datu pārraides kapacitāti, kas nozīmē, ka visas darbības internetā norisināsies daudz ātrāk.Tas ļauj bez traucējumiem skatīties augstas kvalitātes video vai interneta tiešraides, lejupielādēt apjomīgus failus (attēlus, mūziku), pilnvērtīgi izmantot tādus pakalpojumus kā Lattelecom Interaktīvā televīzija (video noma, 3D video noma) vai biznesa vidē nepieciešamos mākoņdatošanas risinājumus u.c. Šobrīd ir iespējams izvēlēties optisko internetu ar ātrumu līdz pat 500 Mbit/s.