RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

Latvijai medaļas Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādē

Latvijai medaļas Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādē
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 16.07.2013. 14:19

Ar teicamiem panākumiem, izcīnot vienu sudraba un divas bronzas medaļas, Latvijas izlasei noslēgusies Vispasaules skolēnu informātikas olimpiāde IOI'2013, kas no 6. līdz 13. jūlijam notika Kvīnslendas Universitātē Brisbenā (Austrālijā).

 

Sudraba medaļu izcīnīja Rīgas 89.vidusskolas 10.klases skolnieks Aleksejs Zajakins, bronzas – Siguldas Valsts ģimnāzijas 12.klases skolnieks Ojārs Vilmārs Ratnieks un Rīgas 10.vidusskolas 9.klases skolnieks Aleksejs Popovs. Ceturtais komandas dalībnieks Mihails Smoļins (Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 11.klase) parādīja labu sniegumu, tomēr viņam cīņā par medaļām šoreiz pietrūka veiksmes.

 

Kopumā sacensībās piedalījās 299 dalībnieki no 77 valstīm. Tika pasniegtas 25 zelta, 50 sudraba un 74 bronzas medaļas. Vislabāko rezultātu parādīja Ķīnas pārstāvji, izcīnot četras zelta medaļas. Arī visaugstāko rezultātu sasniedza Ķīnas pārstāvis Li Jī Čens. Medaļas izcīnīja 54 valstu skolēni.

 

Latvijas izlasei kopvērtējumā šogad izdevās apsteigt gan Lietuvas (viena sudraba medaļa), gan Igaunijas (trīs bronzas medaļas) komandas.

 

Ārpus oficiālo sacensību programmas to dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar Kvīnslendas Universitāti, kā arī apmeklēt Austrālijas zooloģisko dārzu, kas nosaukts krokodilu mednieka Stīva Irvina vārdā, un izbaudīt okeāna viļņus, mācoties sērfot.

 

Olimpiādes atklāšanu apmeklēja un vēlāk mūsu valsts komandai Brisbenas apkārtni izrādīja Latvijas goda konsuls Juris Sigurds Meija.

 

„Mūsu jauno programmētāju izcīnītās medaļas ir vēl viens uzskatāms apliecinājums IKT nozares veiksmīgas attīstības perspektīvām Latvijā. Šie četri starptautiskās olimpiādes dalībnieki pārstāv simtiem Latvijas skolēnu, kuru talants un interese par programmēšanu, ko veicina arī skolotāju aizrautība, dod viņiem iespēju kļūt par prestiža, pieprasīta un aizraujoša aroda speciālistiem. Veicinot tālākas pozitīvas izmaiņas valsts izglītības politikā, iekļaujot skolu programmās atbilstošu matemātikas stundu skaitu un datorikas iemaņu apgūšanu, Latvija varēs patiesi efektīvi veidot zināšanās un zinātnē balstītu ekonomiku,” par Latvijas komandas rezultātiem gandarījumu izteica Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente.

 

Komandu sacensības vadīja LU Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Rihards Opmanis un Kembridžas Universitātes students Eduards Kaļiņičenko. IOI Starptautiskās komitejas sastāvā darbojās LU Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Mārtiņš Opmanis.

 

Latvijas izlase uz Brisbenu pilnā sastāvā varēja doties, pateicoties Valsts izglītības satura centra, Rīgas domes un uzņēmuma „Exigen Services Latvia” sniegtajam atbalstam, kā arī vairāku privātu ziedotāju būtiskam ieguldījumam. Visa gada garumā jaunos informātiķus atbalstīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA). Savukārt IT nozares uzņēmumi „ABC Software”, „Inbox”, „Lattelecom Technologies” kopā ar „Exigen Services Latvia” palīdzēja nodrošināt Latvijas jauno talantu dalību IOI aprīļa „pusfinālā” – Baltijas informātikas olimpiādē. Tajā savā starpā sacentās komandas no deviņām valstīm, kuras apskalo Baltijas jūra, un visi seši Latvijas pārstāvji izcīnīja medaļas – vienu zelta, divas sudraba un trīs bronzas godalgas.