RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

Izglītības un zinātnes ministrs sumina pasaules informātikas olimpiādes laureātus

Izglītības un zinātnes ministrs sumina pasaules informātikas olimpiādes laureātus
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 15.08.2013. 14:47

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa svinīgā pasākumā Izglītības un zinātnes ministrijā apbalvoja un godināja vidusskolēnus par izcilajiem sasniegumiem nesen notikušajā Vispasaules informātikas olimpiādē Austrālijā, Brisbenā.

 

„Man ir patiess prieks, ka spējam piedāvāt skolēniem starptautiski konkurētspējīgas zināšanas jomā, kas šobrīd ir pieprasīta un prestiža visā pasaulē. Aicinu jūs konkursā gūto pieredzi izmantot, lai iedvesmotu vienaudžus pievērsties informāciju tehnoloģiju apgūšanai, nodrošinot Latviju ar spēcīgiem un pieprasītiem speciālistiem,” uzrunājot klātesošos, sacīja izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

 

Savukārt LIKTA prezidente Signe Bāliņa uzsvēra, ka tik mazai valstij kā Latvija šis ir nozīmīgs panākums: “Esmu patiesi gandarīta par iespēju apsveikt skolēnus ar sasniegumiem Brisbenā. Ceru, ka šis notikums kļūs par atspēriena punktu viņu karjerās. Prieks, ka mums ir šādi talanti, kas nes Latvijas vārdu pasaulē – vispirms Baltijas un pēc tam arī pasaules mērogā. Jāsaka, ka Brisbenas panākumu patiesais stūrakmens ir skolēnu aizrautība un skolotāju darbs, tāpēc ļoti ceru, ka šie panākumi iedvesmos arī citus jauniešus pievērsties IT nozarei, jo šādi sasniegumi liecina par Latvijā esošo talantu un zināšanu potenciālu.”

 

“Noteikti vēlos uzsvērt un apsolīt LIKTA vārdā, ka arī nākotnē turpināsim atbalstīt Latvijas IT komandu. Nākamajā gadā uz Pasaules informātikas olimpiādi, kas norisināsies Taivānā, bet pirms tam – uz Baltijas olimpiādi pavisam noteikti dosies arī Latvijas komanda,” turpina Signe Bāliņa.

 

“Man ir ļoti liels prieks par mūsu skolēnu panākumiem, kas Latvijai ir augstu jānovērtē - esam apsteiguši gan Igauniju, gan daudzas citas pasaules IT lielvalstis, tomēr jāturpina strādāt un nedrīkstam apstāties. Lielāka uzmanība jāpievērš tādiem mācību priekšmetiem kā fizikai, matemātikai un eksaktajām zinātnēm kopumā gan vidusskolās, gan augstākās izglītības iestādēs, lai pilnā mērā spētu izmantot mūsu valsts IT nozares potenciālu, audzinot nākamos augsti kvalificētos Latvijas ekspertus.. Liela nozīme ir arī izglītības un zinātnes ministra personīgajai klātbūtnei, lai apsveiktu mūsu komandu,” stāsta SIA “Lattelecom” valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

 

Starp apsveicējiem bija arī AS “Exigen Services Latvia” valdes loceklis un programmatūras ražošanas vadītājs Pēteris Krastiņš, kurš uzsvēra gan pašu skolēnu, gan viņu skolotāju nozīmi un ieguldīto darbu: “Ir jāsaprot, ka arī bez saviem skolotājiem mēs neviens nekur nebūtu ticis. Viņi veltīja savu laiku un darbu, lai sagatavotu mums tik spēcīgus programmētājus kā jūs. Paldies par panākumu un tas ir lieliski, ka savu laiku ziedojat IT nozares apgūšanai. Panākums ir ļoti skaļš un visai valstij tas būtu jānovērtē. Jāsaka paldies, ka nespēlējat šahu vai futbolu. Jums darbs būs vienmēr – faktiski darbs būtu arī tad, ja mums būtu kaut tūkstotis tādu censoņu kā jūs, tomēr svarīga ir arī kvalitāte,” emocionālā uzrunā laureātiem stāsta Pēteris Krastiņš.

 

Jau ziņots, ka Vispasaules skolēnu informātikas olimpiāde IOI 2013 no 6. līdz 13. jūlijam notika Kvīnslendas Universitātē Brisbenā (Austrālijā), un tajā Latvijas komanda saņēma vienu sudraba un 2 bronzas godalgas. Sudraba medaļu izcīnīja Rīgas 89.vidusskolas 10.klases skolnieks Aleksejs Zajakins, bronzas – Siguldas Valsts ģimnāzijas 12.klases skolnieks Ojārs Vilmārs Ratnieks un Rīgas 10.vidusskolas 9.klases skolnieks Aleksejs Popovs. Ceturtais komandas dalībnieks Mihails Smoļins (Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 11.klase) parādīja labu sniegumu, tomēr viņam cīņā par medaļām šoreiz pietrūka veiksmes. Latvijas izlase kopvērtējumā apsteidza gan Lietuvas (viena sudraba medaļa), gan Igaunijas (trīs bronzas medaļas) komandas.

 

Komandu sacensības vadīja LU Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Rihards Opmanis un Kembridžas Universitātes students Eduards Kaļiņičenko. IOI Starptautiskās komitejas sastāvā darbojās LU Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Mārtiņš Opmanis. Skolēnus startam Vispasaules skolēnu informātikas olimpiādei sagatavoja skolotāji Sergejs Meļņiks, Pēteris Zariņš, Natālija Rodina un Igors Tjaževs.

 

Latvijas izlase uz Brisbenu pilnā sastāvā varēja doties, pateicoties Valsts izglītības satura centra, Rīgas domes un uzņēmuma „Exigen Services Latvia” sniegtajam atbalstam, kā arī vairāku privātu ziedotāju būtiskam ieguldījumam. Visa gada garumā jaunos informātiķus atbalstīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA). Savukārt IT nozares uzņēmumi „ABC Software”, „Inbox”, „Lattelecom Technologies” kopā ar „Exigen Services Latvia” palīdzēja nodrošināt Latvijas jauno talantu dalību IOI aprīļa „pusfinālā” – Baltijas informātikas olimpiādē. Tajā savā starpā sacentās komandas no deviņām valstīm, kuras apskalo Baltijas jūra, un visi seši Latvijas pārstāvji izcīnīja medaļas – vienu zelta, divas sudraba un trīs bronzas godalgas.