RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

Palangā notiks jau 20. Baltijas informātikas olimpiāde

Palangā notiks jau 20. Baltijas informātikas olimpiāde
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 25.04.2014. 13:34

No 26. - 30. aprīlim Lietuvas pilsētā Palangā norisināsies 20. Baltijas informātikas olimpiāde. Olimpiādē piedalīsies 60 skolēni no 9 valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Dānijas, Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Polijas un Vācijas. 

 

Latvijas komandu pārstāvēs Rīgas valsts 1. ģimnāzijas skolnieki: Aleksejs Popovs, Ingus Jānis Pretkalniņš, Mihails Smoļins, Kristaps Čivkulis, Aleksejs Zajakins (Rīgas 89. vidusskola) un Pēteris Pakalns (Cēsu Valsts ģimnāzija). Jāatzīmē, ka 4 skolēni no šī gada sastāva arī pagājušā gadā aizstāvēja Latvijas godu, parādot ļoti augstvērtīgu sniegumu. Savukārt Latvijas komandu Baltijas informātikas olimpiādē vadīs Rihards Opmanis un Rūdolfs Opmanis.

 

“Pēdējos gados Latvijas komandas dalībnieki starptautiskajās sacensībās ir priecējuši ar lieliskiem rezultātiem. Pērn Baltijas informātikas olimpiādē tika izcīnītas 6 medaļas, iezīmējot patīkamu tendenci, kas tika turpināta arī Vispasaules olimpiādē Brisbenā – ar 1 sudraba un 2 bronzas godalgām. Būtiski ir apzināties, ka pamatus jauniešu kompetencei inženierzinātnēs, informācijas tehnoloģijās un eksaktajos mācību priekšmetos ir jāliek jau skolas gados. Tieši tāpēc jauno informātikas talantu panākumi vieš optimismu, ka IKT nozare pārskatāmā nākotnē var rēķināties ar konkurētspējīgu darbaspēku,” uzsver Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente.

 

Baltijas informātikas olimpiāde ir algoritmu programmēšanas sacensības, kuras formāts ir līdzīgs Vispasaules informātikas olimpiādes IOI formātam. Katrā no divām sacensību dienām dalībniekiem piecu stundu laikā risināšanai tiks piedāvāti trīs uzdevumi. Katra uzdevuma risinājums ir datorprogramma programmēšanas valodā Pascal vai C++.

 

Baltijas informātikas olimpiādes notiek katru gadu kopš 1995. gada. Šī iniciatīva sākās kā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas projekts un sākotnēji olimpiādēs piedalījās tikai šo trīs valstu dalībnieki. Pirmā Baltijas informātikas olimpiāde notika Tartu (Igaunija) 1995. gadā un Latvijas izlase ir piedalījusies visās notikušajās olimpiādēs. Līdz šim visvairāk – četras reizes olimpiāde notikusi Igaunijā (Tartu – 1995., 1998., 2003. un 2010.) un Latvijā (Rīgā 1996. un 1999., Ventspilī – 2004. un 2012.gadā). Savukārt Lietuvā ceturto reizi tā notiks šogad. Pirms tam – Viļņā 1996. un 2002., Pasvālē 2005. gadā.

 

Baltijas informātikas olimpiāde ir svarīgs posms, gatavojoties Vispasaules 26. informātikas olimpiādei, kas no 13. līdz 20. jūlijam norisināsies Taipejā (Taivānā).

 

Latvijas informātikas olimpiādi, kā arī Latvijas komandas sagatavošanos un dalību Baltijas un Vispasaules programmēšanas olimpiādēs atbalsta Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA), galvenie partneri − “Accenture Latvia”, “Exigen Services Latvija” un “Lattelecom”, kā arī partneri un atbalstītāji − “ABC Software”, “Cube”, “DPA”, “Progmeistars”, “Tom Sawyer Software“ un “Transporta un sakaru institūts”.