RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

Jēkabpilī atklāj Latvijas e-indeksa kritērijus

Jēkabpilī atklāj Latvijas e-indeksa kritērijus
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 04.07.2014. 10:26

Valsts pārvaldes institūciju un pašvaldību e-vides mērījuma „Latvijas e-indekss” izstrādātāji uzklausīja Jēkabpils pašvaldības, Jēkabpils Uzņēmēju biedrības un Jēkabpils NVO resursu centra pārstāvju viedokli par izstrādātajiem e-vides mērījuma kritērijiem.

 

Zināms, ka “Latvijas e-indeksu” veidos četri faktori: e-vides infrastruktūra, cilvēku prasmes, e-pārvalde un datu drošība. Šodien ar pilsētas pašvaldības, uzņēmēju un NVO pārstāvju dalību tika diskutēts par kritēriju piemērojamību, izvērtējot pašvaldību e-pārvaldes attīstību. Piemēram, mājsaimniecību skaits ar platjoslas interneta pieslēgumu, brīvpiekļuves interneta iespējas, cik cilvēku saziņai ar pašvaldību izmanto elektroniskās iespējas, kādi elektroniskie pakalpojumu pašvaldībā pieejami, datu uzglabāšanas veids u.tml.

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis norādīja, ka Jēkabpils izmanto e-pakalpojumus jau kopš 2005. gada un viens no pašvaldības darba principiem ir pēc iespējas sazināties ar iedzīvotājiem elektroniski, lai ekonomētu viņu laiku. “Jāuzsver, ka e-pakalpojumi ir nozīmīgi ne tikai iedzīvotāju apkalpošanā, bet tas ir svarīgs instruments pašvaldības iekšējo darba procesu sakārtošanā, vadīšanā un attīstībā.”

 

“Ļoti svarīgi nodrošināt, lai “Latvijas e-indekss” ir objektīvs un pozitīvu sacensību rosinošs mērījums, kura veidošanā ir iesaistījušās pašas pašvaldības un viņu klienti – iedzīvotāji un uzņēmēji. Darba grupā intensīvi strādā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Lielo pilsētu asociācija, Lattelecom, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, taču paralēli tam visu vasaru dosimies pie pašvaldībām, lai klātienē uzklausītu viņu komentārus un ieteikumus par piedāvātajiem kritērijiem,” reģionālo braucienu nozīmi uzsver „Latvijas e-indekss” darba grupas vadītājs Gusts Muzikants.

 

Zināms, ka 10. jūlijā ar Valmieras pašvaldības, uzņēmēju un NVO pārstāvju dalību notiks nākamā “Latvijas e-indeksa” kritēriju vērtēšanas diskusija.

 

„Latvijas e-indekss” ir Lattelecom iniciatīva Latvijas e-vides attīstībai un uzlabošanai, kas seko ātras un īpaši ātras piekļuves interneta tīkla izvēršanai, aktīvai bezmaksas WiFi punktu atvēršanai visā Latvijā un senioru datorapmācību projekta Pieslēdzies, Latvija! īstenošanai. Līdz šim Lattelecom atvēris vairāk nekā 3700 bezmaksas WiFi punktu visā Latvijā, tostarp 20 slimnīcās, 148 mācību iestādēs, Latvijas lielāko pilsētu laukumos, parkos un citās brīvdabas vietās, bet Pieslēdzies, Latvija! datorprasmes jau apguvuši vairāk nekā 20 000 seniori 88 Latvijas pašvaldībās. Savukārt interneta tehnoloģiju kompānijas Akamai Technologies jaunākais ziņojums liecina, ka Latvijā šobrīd ir sestais ātrākais internets pasaulē.