RezervesDALAS24.lv

Auto / IT / Cita tehnika

Latvijas interaktīvā studija WARP izveidojusi Igaunijas ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē

Latvijas interaktīvā studija WARP izveidojusi Igaunijas ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 14.11.2014. 12:25

Latvijas radošo tehnoloģiju un telpiskā dizaina laboratorijas WARP komanda izstrādājusi Igaunijas ekspozīcijas tehnisko risinājumu dalībai Venēcijas arhitektūras biennālē jeb La Biennale di Venezia. 

 

WARP komanda palīdzējusi iedzīvināt Igaunijas arhitektu idejas, kopīgi izveidojot ekspozīciju “Interspace” jeb fiziskās un digitālās telpas apvienojumu. Šī nav vienīgā Venēcijas biennāles ekspozīcija, kurā izmantotas projekciju un sensoru sistēmas, taču šogad tā varētu būt viena no sarežģītākajām, jo apvieno fizisko un digitālo telpu. Ekspozīcijas “Interspace” apmeklētāji, kustoties un pārvietojoties, veicina attēlu parādīšanos un to maiņu uz interaktīvās grīdas un sienām. Ekspozīcijas laikā iegūtie dati tiek saglabāti un vēlāk var tikt atkārtoti projecēti attēlu un siluetu veidā uz telpas grīdas un sienām. Latvijas mākslinieku sniegums apskatāms šeit: http://vimeo.com/111470838

 

“Ekspozīcijas radīšana bija dažādu izaicinājumu pilna. Idejas realizācija sākās tepat Rīgā, WARP studijā, kur veicām visus nepieciešamos sagatavošanas darbus. Kad bija sasniegta noteikta interaktivitātes funkcionalitāte, visu vedām uz Igauniju, kur turpinājām strādāt 1:1 mērogā, kas iespēju robežās bija pietuvināts Biennāles paviljonā gaidāmajam. Izaicinājums bija arī izveidot sistēmu, kas ļauj viegli pielāgoties telpas neprecizitātēm, jo neuzticējāmies slikti detalizētajiem Venēcijas ekspozīcijas telpu plāniem. Turklāt ne velti, jo Venēcijā telpa bija krietni īsāka un zemāka, kā plānots, ko nācās atrisināt ar sienas pārbūvi. Savukārt telpas augstuma neprecizitātes novērsa izveidotā kalibrācijas sistēma,” norāda WARP tehniski radošais direktors Reinis Adovičs.

 

Igaunijas ekspozīcijas “Interspace” izstrādē ir ieguldīts daudz darba, uzsvaru liekot uz sistēmas autonomitāti, pašpietiekamību un spēju pielāgoties telpas neprecizitātēm. Tā pārvalda un ārēju kļūdu gadījumā labo pati sevi, tai nav nepieciešama tehniķu iejaukšanās.

 

“Kopš izstādes sākuma pagājis teju pus gads, un ar lepnumu varam teikt, ka manuāla iejaukšanās nav bijusi nepieciešama un telpas algoritmi strādā lieliski. Sistēma automātiski ir tikusi galā arī ar elektroenerģijas padeves traucējumiem, kas tika piedzīvoti Venēcijā. Jūtamies gandarīti par padarīto,” atskatoties uz realizēto, spriež Reinis.

 

Venēcijas biennāle ir viens no prestižākajiem un zināmākajiem pasaules kultūras notikumiem ar teju 120 gadu senu vēsturi. Šogad La Biennale di Venezia arhitektūras izstāde norisinās 14. reizi, kur no 6. jūnija līdz pat 23. novembrim būs apskatāmi vairāk, kā 40 arhitektūras projekti no visas pasaules.

 

WARP ir radošo tehnoloģiju un telpiskā dizaina laboratorija Rīgā. Tā novērtē, plāno un realizē gan tradicionālus IT projektus, gan veido netradicionālas multimediālas fiziskās skaitļošanas instalācijas.